Onderzoekers van de Kyoto Universiteit hebben recent de aanwezigheid van de Chinese reuzensalamander (Andrias davidianus),…
Een mogelijke Brexit komt steeds dichterbij. Treedt het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de Europese Unie (EU)? Dan kan dit gevolgen hebben als u een CITES beschermd soort gaat invoeren of (weder)uitvoeren van of naar het VK.
Van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kregen wij het volgende bericht over de CITES. CITES staat voor Convention on International Trade in Endangered Species of wild flora and fauna. CITES regelt de wereldwijde handel in ongeveer 5.000 beschermde diersoorten en 30.000 beschermde plantensoorten. U mag deze beschermde soorten namelijk niet zomaar verhandelen, vervoeren, verzamelen of houden. Hiervoor gelden regels. Voor sommige soorten is de handel verboden, in andere gevallen zijn er vergunningen of certificaten nodig. In Nederland verleent RVO.nl CITES-documenten en EU-certificaten. Momenteel hebben 183 partijen (182 landen + de Europese Unie) zich bij de overeenkomst aangesloten.
CITES en Brexit: dit moet u nu doen!
Wilt u een door CITES beschermde soort kopen, verkopen of vervoeren? En vindt dit plaats binnen de Europese Unie (EU)? Het kan zijn dat u een EU-certificaat nodig heeft. Wilt u door CITES beschermde planten of dieren in- of uitvoeren naar een land buiten de EU? Dan heeft u mogelijk een CITES-vergunning nodig.
Als het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de EU gaat heeft dit gevolgen. Een EU-certificaat is niet meer voldoende. Of u een CITES vergunning nodig heeft hangt af van de beschermingsgraad van een soort. Op onze informatiepagina Wel of geen CITES-soort leest u welke soorten CITES beschermd zijn. Ook leest u wanneer u een vergunning nodig heeft.
In deze nieuwsbrief staat meer informatie over de CITES vergunning. Bijvoorbeeld hoe u deze moet aanvragen en hoeveel tijd het aanvragen hiervan kost. En u vindt hier in het kort informatie over onder andere douaneformaliteiten.
CITES vergunningen
Verlaat het VK de EU dan gaan de regels gelden voor de handel met landen buiten de EU (derde landen). Gaat u na de Brexit beschermde soorten in- of (weder)uitvoeren van of naar het VK? En heeft u een in- en (weder) uitvoervergunning nodig? Vraag deze vergunning aan op mijn.rvo.nl/CITES soorten de EU invoeren of (weder)uitvoeren. Hier leest u ook meer informatie over de regels van het land van invoer of uitvoer.
Gaat u CITES soorten in- of (weder)uitvoeren naar het VK als het VK de EU verlaat? Zorg ervoor dat u op tijd de juiste vergunning(en) aanvraagt. Pas als u alle vergunningen heeft mag u beginnen met verzenden.
Aanvragen CITES vergunningen
Om een CITES vergunning aan te vragen logt u in op mijn.rvo.nl. Als particulier logt u in met DigiD met SMS-code of via de DigiD-app. Bedrijven met een KVK-nummer loggen in met eHerkenning met minimaal betrouwbaarheidsniveau 2+. Een aanvraag ondertekent u met een TAN-code. Zorg dat u deze digitale handtekening bij de hand heeft voordat u een vergunning gaat aanvragen. Op onze pagina Inloggen en machtigen leest u meer over inloggen en TAN-codes. Gaat u invoeren vanuit het VK of (weder)uitvoeren naar het VK? Kies bij land van invoer of uitvoer voor: Verenigd Koninkrijk–UK.
Zorg dat u op tijd bent!
Aanvragen van een CITES vergunning kost tijd. Zeker als u niet eerder een aanvraag bij RVO.nl heeft gedaan. Heeft u nog geen eHerkenning of DigiD? Houdt rekening met een levertijd van enkele dagen.
Ook de aanvraag van een TAN-code kan tijd kosten. Hoeveel tijd dit kost hangt af van welke keus u heeft gemaakt voor de ontvangstwijze van de TAN-codes. U kunt TAN-codes via een sms ontvangen op uw mobiele telefoon. Dit kunt u direct regelen als u zich digitaal bij ons inschrijft. Als u start met aanvragen van een vergunning krijgt u een sms met een TAN-code. Ontvangt u uw TAN-codes liever per brief? Binnen 4 werkdagen ontvangt u een lijst met TAN-codes bij de post .
De beoordeling van uw vergunning aanvraag duurt ongeveer 4 weken.
Handel in levende dieren of dierlijke producten
Handelt u in levende dieren of dierlijke producten? Zorg dat alle papieren in orde zijn voordat u gaat verzenden. Een partij levende dieren of dierlijke producten, die voor de handel bestemd is, mag alleen via een erkende Buitengrens Inspectie Post (BIP) de EU binnenkomen. Er zijn meerdere BIP’s in Nederland, bijvoorbeeld de luchthaven Schiphol, luchthaven Maastricht Aachen en de zeehavens in Rotterdam en Eemshaven. Levende dieren voor de handel mogen alleen binnenkomen op de BIP’s in de luchthavens Schiphol en Maastricht Aachen.
Voor handelszendingen van dieren en dierlijke producten kunnen veterinaire beperkingen gelden. Voor meer informatie kijkt u op https://www.nvwa.nl/onderwerpen/import-van-dieren-en-producten-van-dierlijke-oorsprong.
Gezelschapsdieren
Reist u met een CITES beschermd huisdier? Misschien heeft u een CITES invoer- of (weder)uitvoervergunning nodig als u de EU in of uit reist. Hou er verder rekening mee dat een CITES dier Nederland alleen mag binnenkomen of verlaten via de luchthavens Schiphol en Maastricht-Aachen. U mag maximaal 5 huisdieren meenemen. De eigenaar of een gemachtigde moet de huisdieren begeleiden.
U krijgt te maken met invoercontroles door de Douane en de NVWA. Met huisdieren hoeft u niet via een erkende Buitengrens Inspectie Post (BIP). Dit geldt niet voor huisdieren die voor de handel bestemd zijn, die moeten wel via een BIP. Wilt u weten via welke luchthaven of haven uw
niet-CITES huisdier de EU mag binnenkomen? Meer informatie over het meenemen van uw huisdier staat op https://www.nvwa.nl/onderwerpen/brexit/particulieren/uw-huisdier-meenemen-vanuit-het-verenigd-koninkrijk.