Omschrijving
Taricha granulosa is een grote watersalamander uit het westen noord-amerika, hij komt voor van het zuiden van Californie tot in het noordelijke USA en dan verder tot in Alaska. Taricha granulosa is een grote salamander welke sterk aan water is gebonden.De dieren bereiken een lengte van gemiddeld 14 tot 18 cm.
Ze hebben een bruine bovenzijde en een gele onderzijde, om deze reden wordt dit soort ook wel Geelbuiksalamander genoemd. Daarnaast wordt deze salamander ook wel Ruwe salamander genoemd vanwege de sterk korrelige huid. De geslachten zijn moeilijk te onderscheiden buiten de paartijd. In de paartijd is goed te zien dat mannen een langere staart hebben in verhouding. Tevens zijn ze duidelijk krachtiger gebouwd en hebben een verhoogde vinzoom waardoor de mannen een sterk verhoogde afgeplatte staart hebben. Mannen ontwikkelen vaak donkere flanken in deze periode. Vrouwtjes dikken aan en worden duidelijk ronder.
Huisvesting
Taricha granulosa is een soort welke sterk aan water gebonden is. Daardoor behoeven ze een bak waarvan het oppervlak minimaal twee-derde water bevat. Het waterpeil is enigszins onbelangrijk, wel is het van belang om minimaal 10 cm water te hebben zodat de dieren een fatsoenlijk zwembassin hebben. Een hoger waterpeil kan altijd, zolang er maar een stuk land beschikbaar is.
In het water kunnen waterplanten gezet worden waar ze tussen door kunnen zwemmen en kruipen. Waterpest, javavaren, javamos, mosballen en saggataria zijn onder andere prima planten voor Taricha granulosa
Een landgedeelte is ook belangrijk, aangezien ze van tijd tot tijd op het land willen vertoeven, voornamelijk wanneer temperaturen zomers relatief hoog zijn of in de winter tijden onder de 10 graden celsius kunnen komen te liggen, maken ze vaker gebruik van het land. Verstopplekken op het land zijn belangrijk zodat de dieren zich kunnen terugtrekken wanneer ze op het Land zijn en stress voorkomen kan worden.
Een koppel of trio heeft een aquarium nodig van minimaal 60 x 30 cm.Stroming houdt Taricha granulosa niet van, aan te raden is een kleine filterpomp met een minimaal of gecompenseerd spuitvermogen om het water schoon te houden. Wanneer de dieren gehouden worden in een koude kamer met ramen voor de lichtinval dan krijgen ze de seizoenen voldoende mee. De lichturen en de temperaturen van ons Nederlands klimaat is dan voldoende stimulans om deze soort aan te zetten tot voorplanting.
Voeding
Taricha granulosa is een salamander die in vergelijking met andere soorten zoals Triturus-soorten, alleen klein voedsel accepteert. Ze eten graag muggenlarven, tubifex, kleine wormen en pinkie-maden. T.granulosa eet naast dat alles ook graag vers gelegde eitjes van het eigen soort, niet onbelangrijk om te weten. Qua lengte van de wormen kun je aanhouden dat twee maal de lengte van de kop de maximale lengte is . Groter zullen ze wel pakken incidenteel, maar alleen als de honger groot is en de dieren dus afwijken van een gemiddelde voer voorkeur. Ideaal zijn wormen(Dendrobena) die qua grote/lengte tussen één maal en twee maal de koplengte zit.
Kweken
Taricha granulosa kweekt doorgaans in het voorjaar, van het vroege januari tot aan begin april. Stimulering van paargedrag kan worden gedaan door het waterpeil een stuk te verhogen en het landoppervlak te vervangen door waterplanten die aan het wateroppervlak hangen waar de dieren op kunnen rusten met hun kop buiten het water.
De paringen kunnen al vanaf september waargenomen worden. Bij de paring omklemd de man de vrouw door boven op haar rug te liggen en met de voorpoten stevig de borst te omklemmen. De man heeft in zijn kin een klier, tijdens de omklemming probeert de man zijn kin tegen de neus van de vrouw te drukken om zodoende de vrouw te stimuleren en aanzetten tot de paring. Zoals Triturus-soorten dit doen door een open cloaca en waaieren met de staart zo doet de Taricha dit dus op geheel eigen wijze. Het is aan te raden om niet meer dan per 1 of 2 vrouwen niet meer dan 1 man samen te houden. Aangezien het omklemming gedrag van de mannen zo fanatiek en veel gebeurd dat meerdere mannen een vrouw zouden kunnen uitputten en doen sterven.
Nadat de vrouw ontvankelijk is voor de daadwerkelijke paring zet de man een spermapakket af op de bodem van het aquarium waarna de vrouw het opneemt met haar cloaca. Wanneer de temperatuur enkele weken tot maanden beneden de 16 graden celsius is geweest, tot een graad of 8 celcius maximaal, dan zullen, wanneer de temperatuur weer stijgt naar 16 graden celsius, de eitjes gelegd worden. Een extra prikkel om het vrouwtje aan de leg te krijgen is het verschonen van het aquarium. Mocht één waterverversing van twee/derde van het water, niet afdoende zijn, dan kan het wellicht helpen om enkele malen in de komende dagen één/derde van het water te verversen.
Opkweken van larven en juvenielen
In de natuur leven de larven voornamelijk in stilstaande of langzaam bewegende wateren. Opkweken van de larven is niet ingewikkeld. Een bak met water voldoet voor deze larven, ik doe er altijd een streng waterpest bij en een klein handje grind in een hoek van de bak. Het grind is een toevluchtshaven voor tubifex, het blijft erin langer leven, de larven kunnen in het grind altijd tubifex vinden. Daarnaast zal een klein handje grind uit een goed lopende bak helpen om het bacteriële leven in de bak op gang te brengen om zo “gezond” water te krijgen. (Tip van Frank Pasmans)
De eerste dagen zullen de larven geen voer accepteren, na een aantal dagen zullen de larven pekelkreeftjes gaan accepteren, tevens voer ik ze al snel fijngesneden tubifex of enchytreeen. Om het water schoon te houden is het belangrijk regelmatig dan niet dagelijks niet gegeten voer uit de bak te verwijderen. Extra licht heb ik de larven nooit gegeven, een inval van zonlicht is voldoende. Elke week een derde van het water verversen zorgt dat het water niet teveel vervuild. Larven heb ik altijd tussen 14 en 21 graden opgekweekt.
Zodra de larven gaan metamorfoseren is het tot nu toe moeilijk gebleken ze op te kweken. Inmiddels is mijn ervaring dat het aquatiel opkweken (ervaringstip van Jef Janssens) het minste tot uitval leidt. De jonge dieren kunnen in een aquarium gehouden worden met een waterstand van bijvoorbeeld 20 cm. Waterplanten dienen als rustplek om het hoofd boven water te houden. De juvenielen van dit soort hebben enkele jaren nodig om geslachtsrijp te worden, in de natuur 4 tot 6 jaar, in gevangenschap lijkt het dat 3 jaar zeker nodig is en 4 jaar vaker toereikend is.
Disclaimer: Deze caresheet is gebaseerd op persoonlijk ervaring en niet per definitie de enige waarheid over het verzorgen en kweken met dit mooie soort.
Geschreven door Hugo Sengers.
Actueel
De Bedreigde Bandsalamander: Klimaatverandering en Bescherming
Dr. Uwe Gerlach, een expert in amfibieën uit Hattersheim, heeft een fascinerend nieuw boek uitgebracht over de bandsalamander (Ommatotriton ophryticus),…
Kamsalamanderpopulatie ontdekt in de duinen van Loonse en Drunense Duinen
Recent goed nieuws uit de Nederlandse natuur! Tijdens een onderzoek in Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen zijn onverwacht diverse…
Vuursalamander en veel zweefvliegen op punt van uitsterven: ‘rode lijst’ schetst zorgwekkend beeld
Het gaat niet goed met tientallen soorten zweefvliegen, reptielen en amfibieën in Nederland. Door stikstofneerslag, verlies van leefruimte, het gebruik…