Aangemaakte reacties
-
AuteurBerichten
-
-
4 april 2020 om 15:55 #2723Coen DeurlooSleutelbeheerder
Het uitwisselen van wilde inheemse soorten is verboden. Lees even het item wetgeving op onze site: https://www.salamanders.nl/wetgeving-omtrent-salamanders/
-
4 april 2020 om 15:53 #2720Coen DeurlooSleutelbeheerder
Hoi Vincent, het uitwisselen van wilde inheemse soorten zonder papieren is verboden. Lees even het item wetgeving op onze site: https://www.salamanders.nl/wetgeving-omtrent-salamanders/
-
19 maart 2020 om 16:05 #2709Coen DeurlooSleutelbeheerder
Hoi Igneous!
Het klinkt alsof je er al goed over nagedacht hebt, en er zijn altijd meerdere manieren om de dieren te houden. De C. orientalis zal wel voornamelijk in het water doorbrengen, dus je zal even moeten kijken of het uiteindelijk de moeite waard is om zo’n groot deel aan land te reserveren.
Stroming is niet nodig voor de salamanders, dit zou ik tot een minimum proberen te houden.
Ik ben erg benieuwd naar de bak, en ook naar de planten!
-
22 februari 2020 om 10:36 #2690Coen DeurlooSleutelbeheerder
Hoi Richard, wat een prachtige dieren! Welkom bij de vereniging 🙂
-
25 december 2019 om 19:39 #2662Coen DeurlooSleutelbeheerder
Hoi Dennis,
Voor de allerkleinste larfjes is het aan te raden om artemia te kweken, een kweeksetje kun je zelf maken, een complete kweekset is meestal wel bij een op aquaria gerichte dierenwinkel te vinden, of eventueel online te kopen. Wat meer informatie over het kweken van artemia:
https://www.youtube.com/watch?v=zu8ZRunK-9A
en:
https://www.salamanders.nl/voedsel/artemia/
- Deze reactie is gewijzigd 4 jaren, 11 maanden geleden door Coen Deurloo.
-
23 december 2019 om 16:48 #2659Coen DeurlooSleutelbeheerder
Hoi Jowy,
Ik kan je adviseren om hier even te kijken: https://www.salamanders.nl/caresheets/cynops-orientalis-chinese-vuurbuiksalamander/
En hier:
https://www.salamanders.nl/huisvesting-voor-salamanders/
En het item ‘Aanschaf’ op deze pagina:
https://www.salamanders.nl/algemene-info-over-de-salamanderhobby/
Of het voor jou de moeite is om lid te worden kun je beslissen door dit te lezen:
https://www.salamanders.nl/lid-worden-van-de-salamandervereniging/
Succes!
-
14 april 2019 om 13:29 #2465Coen DeurlooSleutelbeheerder
Hoi Monica, wat vervelend! Ik heb zelf geen ervaring met dit probleem, maar ik heb het volgende antwoord even automatisch vertaald naar Nederlands (van dit item op de engelstalige site Axolotl.org), de vertaling is niet perfect maar zou wat duidelijkheid kunnen verschaffen:
Meestal passeren axolotls grind zonder problemen. Om dit zeker te weten, leg je de axolotl een week of twee apart in een aquarium met een glazen bodem. Af en toe kan grind echter in de darm blijven hangen en het dier passeert het niet zo snel als het zou moeten. In dit geval is er niet veel wat u kunt doen. Isoleer het zoals eerder in een tank met volle bodem. Het is misschien een goed idee om het in water te houden dat in de 10-15 graden Celsius is. Dit zal de bacteriële activiteit verminderen, dus er zal een minimale hoeveelheid gas worden opgebouwd voorbij de verstopping (anders zweeft de axolotl en neigen ertoe om dat niet leuk te vinden – het benadrukt ze alleen maar verder). Om de stress van zweven te verminderen, is het handig om het waterniveau te verlagen, zodat de axolotl, hoewel zwevend, de bodem kan raken, zodat deze niet onnodig worstelt en zichzelf onnodig benadrukt. Gewoonlijk verdwijnt de blokkade na een week of twee. Als het na twee weken het grind niet passeert, is het enige andere idee dat ik heb gehoord in het boek ‘Axolotls’ van Peter W. Scott. Hij suggereert dat iemand probeert de axolotl kracht bij te zetten met de verstopping van wat minerale olie (ik denk dat hij daarmee ricinusolie bedoelt, het soort dat ze aan mensen geven). Naar mijn eigen mening kan dat echter veel meer kwaad dan goed doen, omdat axolotls erg zachte dieren zijn en je zijn kaak of andere delen van zijn lichaam gemakkelijk zou kunnen verpletteren door te proberen het te voeden. Goed gevoede axolotls kunnen meestal tot drie weken zonder eten en hebben geen langetermijneffecten, op voorwaarde dat de watertemperatuur niet boven de 15 graden is. Probeert de axolotl nog steeds te eten? Als dat zo is, is dat een goed teken. Het kan een goede zaak zijn om het een beetje te voeren om te zien of dit helpt om de blokkade op te heffen.
- Deze reactie is gewijzigd 5 jaren, 7 maanden geleden door Coen Deurloo.
-
17 maart 2019 om 13:25 #2393Coen DeurlooSleutelbeheerder
Hoi Manon, wat vervelend dat je larven dood gaan door schimmel! Dit is een probleem dat helaas vaak voorkomt, en heeft meestal te maken met een gebrekkige waterkwaliteit. Let dus goed op dat je het water vaak ververst, en afval, zoals dood voer snel verwijderd. Probeer ook de temperatuur laag te houden, hogere temperaturen helpt de ontwikkeling van schimmel.
Mensen hebben in het verleden succes gehad door axolotl larven een ‘zoutbad’ te geven. (zie dit topic op caudata.org)
2 tot 3 theelepels zout per liter water, en dat 10-15 minuten, 2 keer per dag. Ieder bad het water verversen. Je zou de larven ook tijdelijk in de koelkast of overdekt buiten kunnen houden om de temperatuur wat lager te houden.
- Deze reactie is gewijzigd 5 jaren, 8 maanden geleden door Coen Deurloo.
-
27 februari 2019 om 15:02 #2384Coen DeurlooSleutelbeheerder
Ik heb laatst via Marktplaats voor een prikkie een Wijnkoeler gekocht, hiermee kun je de enchytreenkweek perfect op 15 graden houden, aanrader!
-
30 december 2018 om 20:58 #2243Coen DeurlooSleutelbeheerder
De pagina met verenigingsbladen is iets versimpeld, waardoor de verschillende edities nu makkelijker te bekijken zijn.
-
8 december 2018 om 19:33 #2157Coen DeurlooSleutelbeheerder
[quote quote=2156]
Ik bedoelde eigenlijk meer wat voor filter er aangeraden wordt voor een 60x30x30 bak ?(sorry voor de onduidelijkheid). Eentje met zo min mogelijk stroming.
[/quote]
60x30x30 = 54 liter, je zou dus een filter kunnen zoeken die specifiek voor dit aantal liters geschikt is. Zelf gebruik ik deze voor dezelfde maat aquarium, hier zit ook een extra sproeibuis met regelaar bij zodat je de stroming echt heel goed terug kunt brengen: https://www.aquastorexl.nl/superfish-aqua-flow-50-aquarium-filter.html
[quote quote=2156]
Is waterkwaliteit erg belangrijk ja? Veroorzaakt dit ziektes en stress ofzo?
[/quote]
Je slaat de spijker op zijn kop 🙂 Een slechte waterkwaliteit veroorzaakt inderdaad ziektes en stress bij je salamander en kan dus echt niet. Een schone bak ziet er ook veel mooier uit en zal je veel meer plezier geven op de lange termijn. Dus, af en toe eventjes schoonmaken voor een hoop extra plezier.
- Deze reactie is gewijzigd 5 jaren, 12 maanden geleden door Coen Deurloo.
- Deze reactie is gewijzigd 5 jaren, 12 maanden geleden door Coen Deurloo.
-
8 december 2018 om 14:46 #2155Coen DeurlooSleutelbeheerder
Hoi Simon,
Goed dat je het vraagt, want waterkwaliteit is erg belangrijk voor je salamanders. Om het water van je aquarium schoon te houden kun je een filter in je aquarium plaatsen, deze kun je in de meeste dierenwinkels met een aquarium afdeling wel vinden. Zorg ervoor dat je een filter neemt die geschikt is voor de grootte van jou aquarium. Niet alle salamanders houden van sterk stromend water, dus als je de uitstroom van de filter op een steen of het glas kunt richten is dat meestal beter.
Daarnaast is het aan te raden om om de zoveel tijd een gedeelte van je water te verversen met schoon water, bijvoorbeeld iedere maand 1/4e van je totale hoeveelheid water in het aquarium. Als je dit afhevelen met een slang doet kun je ook meteen eventueel rondslingerend vuil uit de bak verwijderen, wat ook erg belangrijk is om het water schoon te houden.
-
23 november 2018 om 00:36 #2106Coen DeurlooSleutelbeheerder
Heel mooi Netsve 😉 Is daar wat paar activiteit te zien op de een na laatste foto? Laten ze de garnaaltjes goed met rust trouwens?
-
22 november 2018 om 17:24 #2092Coen DeurlooSleutelbeheerder
Mooi! Als je trouwens je foto groot in je bericht wil zien, moet je na het kiezen van je foto ‘insert into content’ klikken.
-
14 november 2018 om 22:59 #2062Coen DeurlooSleutelbeheerder
Oef, daar vraag je dat. Ik denk dat dit een persoonlijke tip van de schrijver van het artikel is geweest.
Het klinkt bovendien niet erg veilig, ik zou zelf voor een warmtematje gaan of, zoals ik al eens heb gedaan, een warmtekabel. Dit dan in een tempex doos, dat werkt echt ontzettend goed.
Ik zal die tip even uit het artikel verwijderen 😉
-
-
AuteurBerichten