Het aanhoudend zachte weer zorgt ervoor dat veel salamanders hun winterslaap uitstellen. Vooral op vochtige…
Dr. Uwe Gerlach, een expert in amfibieën uit Hattersheim, heeft een fascinerend nieuw boek uitgebracht over de bandsalamander (Ommatotriton ophryticus), een indrukwekkende salamandersoort bekend om zijn luipaardpatroon en karakteristieke rugkam. In “The Genus Ommatotriton”, beschrijft Gerlach niet alleen de unieke kenmerken van deze soort, maar legt hij ook de nadruk op de bedreigingen die klimaatverandering voor deze soort vormt.
Kenmerken en leefgebied
De bandsalamander leeft voornamelijk in berggebieden in Turkije, Georgië, Syrië, Libanon, Israël en Rusland. Hun kleurrijke uiterlijk dient als indrukwekkend middel om partners aan te trekken en rivalen af te schrikken. De bandsalamander leeft zowel op het land als in het water, waarbij vooral biphasische terraria geschikt zijn voor een duurzame verzorging in gevangenschap.
Klimaatverandering en bedreigingen
Klimaatverandering brengt voor de bandsalamander ernstige uitdagingen met zich mee. Heter en droger weer, gecombineerd met menselijke activiteiten zoals infrastructuurontwikkeling, landbouw en vervuiling, bedreigen de broedplaatsen en eieren van de bandsalamander. Deze soort kan hierdoor langzaam verdwijnen uit zijn natuurlijke habitat, wat Gerlach ertoe aanzette om het belang van soortbescherming in zijn boek te benadrukken.
Een modern ark-project voor behoud
Met dit boek wil Gerlach een breed publiek inspireren om bij te dragen aan het behoud van de bandsalamander door ze in gevangenschap te houden en voort te planten. Dit moderne ark-project is bedoeld om de soort te beschermen tegen uitsterven, zodat de populatie op een dag mogelijk kan worden teruggebracht naar hun natuurlijke leefgebieden. In het wild worden deze amfibieën vaak niet ouder dan tien jaar, terwijl ze in een goed onderhouden terrarium tot wel twintig jaar kunnen leven.
Meer informatie en de aankoop van het boek “The Genus Ommatotriton” (€59,80) is mogelijk via Chimaira.
Dit boek is ook in het Duits verkrijgbaar: “Die Gattung Ommatotriton”
Bron: Frankfurter Rundschau, via Gustavo Espallargas