Het aanhoudend zachte weer zorgt ervoor dat veel salamanders hun winterslaap uitstellen. Vooral op vochtige…
Onderzoekers van de Kyoto Universiteit hebben recent de aanwezigheid van de Chinese reuzensalamander (Andrias davidianus), de grootste levende amfibie ter wereld, bevestigd in verschillende aquaria en dierentuinen in Japan. Voorheen werden deze exemplaren verkeerd geïdentificeerd als hybride varianten van andere soorten. De Chinese reuzensalamander kan indrukwekkende afmetingen bereiken van 1,8 meter lang en een gewicht van 50 kilogram.
Beschermingsstatus
De Chinese reuzensalamander staat als ‘kritiek bedreigd’ op de Rode Lijst van de Internationale Unie voor het Behoud van de Natuur (IUCN). Dit betekent dat deze soort zich op de rand van uitsterven bevindt in het wild, vooral door overbevissing en intensieve fokkerij vanwege zijn populariteit als delicatesse in China en als ingrediënt in traditionele Chinese geneeskunde.
Natuurlijke Verspreiding en Habitat
Oorspronkelijk leefde de Chinese reuzensalamander in het zuiden van China, in koele, heldere beken die door dichtbegroeide, steile valleien stromen. Helaas is de soort nu nog maar op vier locaties in zijn natuurlijke habitat aanwezig.
Onderzoek en Genetische Analyse
Een team onder leiding van professor Nishikawa Kanto onderzocht de genetica van 73 salamanders in Japan, waaronder exemplaren uit het veld, dierentuinen en aquaria. Zij stelden vast dat vier exemplaren daadwerkelijk tot de oorspronkelijke Chinese soort behoorden, wat aantoont dat er nog genetisch zuivere Chinese reuzensalamanders in Japan aanwezig zijn. Van deze vier gevonden exemplaren zijn er een te vinden in het Sunshine Aquarium in Tokio en een andere in het Asa Zoological Park in Hiroshima.
Impact van Invasieve Soorten en Behoud van de Chinese Reuzensalamander
Professor Kanto benadrukt dat deze ontdekking een aanleiding biedt om na te denken over de rol van invasieve soorten in ecosystemen. Het introduceren van een nieuwe soort kan zowel positieve als negatieve gevolgen hebben voor de inheemse fauna, wat complexe afwegingen met zich meebrengt.
Toekomstige Behoudsplannen
Het team van Kyoto Universiteit streeft ernaar de Chinese reuzensalamander te behouden. Men overweegt zowel fokprogramma’s als mogelijk klonen van de soort met opgeslagen cellen om genetisch zuivere lijnen in stand te houden. Dergelijke stappen zouden een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het behoud van de Chinese reuzensalamander en haar rol in de ecosystemen waarin ze voorkomt.
Bron: EFE via Gustavo Espallargas