Het aanhoudend zachte weer zorgt ervoor dat veel salamanders hun winterslaap uitstellen. Vooral op vochtige…
In 2016 is ons verenigingslid Alex Kenter via de Salamandervereniging benaderd door Jan van IJken, dit omdat hij op zoek was naar salamandereitjes voor zijn filmproject ‘BECOMING’.
Het eerste jaar, 2016, begonnen ze te oefenen met opnames van de T. carnifex. Deze eitjes hadden echter geen optimaal contrast en bleken zodoende minder geschikt. Daarna zijn ze verder gegaan met eitjes van de Paramesotriton deloustali, al bleken deze eitjes een troebel buitenlaagje te hebben. Er is geprobeerd om dit laagje met een scalpel voorzichtig te verwijderen. Nu was het eitje wel helder, maar kwam er al vrij snel algengroei in het eitje, wat niet mooi stond op het eindbeeld. Aan het einde van 2016 was er een helemaal compleet filmpje, al was hij nog niet 100% tevreden over het eindresultaat. Zodoende is er besloten om in het volgende jaar een nieuwe poging te doen.
Alpenwatersalamander
2017 was toevallig het eerste jaar dat het mogelijk was om in Nederland de Italiaanse Alpenwatersalamander (Ichtyosaurus alpestris apuanus) te houden. Alex Kenter heeft dan ook in het voorjaar van 2017 enkele dieren overgenomen van een kweker uit Ierland, en hier meteen al succesvol mee gekweekt, zodat er mooie, heldere eitjes beschikbaar kwamen voor Jan.
Trillingen
Wat het project moeilijk maakte is, gek genoeg, het zware verkeer in Leiden. Doordat er voor de opnames gebruik werd gemaakt van een microscoop, zorgde het verkeer buiten voor talloze trillingen die ervoor zorgde dat het beeld steeds verschoof. Hier heeft Jan een speciale stellage voor gebouwd om de trillingen van het razende verkeer buiten tegen te gaan. Uiteindelijk is Jan talloze keren bij Alex langs geweest om nieuwe eitjes te halen, dit omdat het vooral moeilijk was om de aller eerste celdeling goed op de plaat te krijgen. De timing hiervan ligt erg nauw. Om deze reden is er uiteindelijk voor gekozen om een Alpenwatersalamander koppeltje in Amsterdam bij Jan te huisvesten, zodat er letterlijk kakelverse eitjes onder de gevoelige plaat konden liggen.
Vertoning
Uiteindelijk heeft Jan alle stadia van ontwikkeling goed weten vast te leggen, de film naar Alex gestuurd, en deze hebben de leden van de Salamandervereniging in 2017 als een van de eerste keren mogen bekijken op de Salamanderlanddag in Tilburg. Later is hij ook vertoont tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de DGHT AG Urodela in Gersfeld.