gebroken pootje

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

TomWarsinski

Ik kon dit weekend niet weerstaan om aan uitbreiding van mijn hobby te doen.   De handelaar waar ik oa mijn rode muggenlarven koop en eerder mijn pachytritons vond had enkele bakjes met cynopsen (juvenielen).
Binnen de vijf minuten heb ik beslist om er 5 mee te nemen en ze plaats te geven op de laatste overgebleven schap van mijn stelling.

Helaas merkte ik bij één van mijn jonge cynopsen een geblesseerd of gebroken pootje.  Het staat licht uit de haak.  Ik blijf waakzaam maar kan verder niet veel doen.  Is er kans op beterschap in zulke gevallen ? Of blijft het beestje anders valide voor de rest van zijn leven ?


Robert van Diest

Ik dacht dat pootjes gewoon weer aan kunnen groeien. ;)

TomWarsinski

Ik had het ook al eens gehoord.
Dus ik hoop op het beste herstel voor die arme jongen

naeff002

Maar het pootje is er toch niet vanaf. Dan zal er in ieder geval niks terug groeien. Het zou kunnen dat het een misvorming is of een slecht herstelde breuk.
Kevin Naeff

Tylototriton, Ommatotriton, Triturus, Neurergus

TomWarsinski

Terechte opmerking.
Kan het ook als volgt gaan : dat het pootje afsterft en daarna weer groeit ?

naeff002

hij zou alleen af kunnen sterven als er geen bloed toevoer meer is, en dat is er wel.
Kevin Naeff

Tylototriton, Ommatotriton, Triturus, Neurergus

stijnzeger

en die regeneratie wordt volgens mij ook overdreven, ALS er al iets terug komt is het altijd van mindere kwaliteit!!!!!!
Hypselotriton orientalis  3.1.0.
Triturus marmoratus      1.1.0.
Neurergus kaiseri          5.0.0. ?
Neurergus strauchii.      3.3.0

robkeulers

Nou ja, regeneratie op zich vind ik al fenomenaal.

Ik heb het al enkele malen mogen meemaken en het blijft me verbazen. Het klopt wel dat het geregenereerde lichaamsdeel nooit zo wordt zoals het 'origineel'.

Maar toch, ik heb me wel eens flink in mijn pink gesneden, maar het is me nooit gelukt om dat weer bij te laten groeien! En die kippestront die mijn oom me aanraadde om er op te smeren zorgde alleen maar dat ik een uur in de wind stonk, het groeide er geen millimeter van terug  ;D ;D ;D

Kenny

Citaat van: stijnzeger op februari 02, 2010, 11:23:41 AM
en die regeneratie wordt volgens mij ook overdreven, ALS er al iets terug komt is het altijd van mindere kwaliteit!!!!!!

Dat is ook afhankelijk van hoe oud het diertje in kwestie al is, hoe jonger, hoe beter het teruggroeid. Zo heb ik een juveniele Ambystoma maculatum z'n pootje eens moeten amputeren en dat is volledig teruggegroeid. Ook bij larven van T.verrucosus die aangepakt werden door een hongerig broertje of zusje groeide het boeltje terug aan.

Op caudata culture staat een fotoreportage van regeneratie bij Cynops o.

http://www.caudata.org/cc/articles/series_limb1.shtml
De salamandervereniging promoot het gebruik van je eigen (voor)naam op het forum, nicknames zien we minder graag.

robkeulers

Er moet wel voorzichtigheid betracht worden bij dergelijke heftige ingrepen. Over het algemeen groeit een correct geamputeerd pootje weer in bepaalde mate terug, maar hier moet vooral niet te licht over gedacht worden.

Op het moment dat het niet persé nodig is raad ik deze ingreep dan ook vooral af. Ik raad dan ook iedereen die nog niet heel ervaren met salamanders is, en speelt met dit probleem, vooral aan om het eerst voor te leggen aan een houder die hier ervaring mee heeft. Dit kun je doen door met een specifiek persoon contact op te nemen, of het voor te leggen op het forum.

Denk er vooral niet te makkelijk over.

stijnzeger

Kenny mooie link, ook leuk om het goed te zien, toch ben ik het met Rob eens, het is een specialistische ingreep en kans op infectie is hierbij zeer groot en dus succes klein(er). De meeste kans van slagen heb je om het door een dierenarts te laten amputeren en daarnaast te behandelen met antibiotica. Maar het blijft een fenomenale eigenschap.
Hypselotriton orientalis  3.1.0.
Triturus marmoratus      1.1.0.
Neurergus kaiseri          5.0.0. ?
Neurergus strauchii.      3.3.0

Kenny

Tuurlijk is het een ingreep die je niet zomaar moet doen, dat lijkt me logisch. Hier was er geen andere optie, het pootje was volledig verpletterd en hing aan het lijf als balast, verder was het diertje kerngezond.

Het is niet dat ik hier het amputeren van ledematen propagandeer he ;) Rob slaat de spijker op de kop.(Dat rijmt)

In Tom zijn geval zou ik het niet doen aangezien het diertje nog mobiel is met dat pootje.
De salamandervereniging promoot het gebruik van je eigen (voor)naam op het forum, nicknames zien we minder graag.

TomWarsinski

Dank voor de link Kenny en aan allen voor de respons.
Ik hou m in't oog mijn salamander.

Op een bettaforum heb ik al eens gelezen dat sommigen hun visjes euthanaseren of verdoven met behulp van kruidnagelolie. Het verdooft en in hoge dosis toegediend doodt het.
Ik schrik er wat van terug.  Recent is een kikker na een langzaam aftakelende weg heengegaan en ik heb hem gewoon rustig laten sterven. 
Heeft iemand ervaring met kruidnagelolie ?  Want in het geval van mijn kikker wou ik er toch iets aan doen.

robkeulers

er is maar 1 goede euthanasiemethode, dat is er een met 2 bakstenen. Heel cru, maar het gaat het snelste en met de minste pijn.

Monique

Rob  :o. Ik zou het niet durven...
Monique

Paramesotriton hongkongensis 2.1.0
Ambystoma mexicanum 0.1.0
Ambystoma tigrinum 1.3.0
Tylototriton verrucosus 2.0.1
Cynops ensicauda popei 0.0.5
Pleurodeles Waltl 0.0.2

1 kat
goudkarper
geelwangschildpad Albert
Shiba inu