Een nieuwe bak

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

Derk

Hallo,

Voor ik verder ga zal ik me toch even kort voorstellen. Mijn naam is Derk en ik woon sinds een paar jaar in 's-Hertogenbosch. Het was alweer een tijd geleden dat ik salamanders hield. Tijdens mijn middelbare schooltijd ben ik behoorlijk actief geweest en heb veel verschillende soorten mogen houden en sommige kunnen kweken. Vooral Noord Amerikaanse soorten waren favoriet (Ambystoma opacum, tigrinum, macrodactylum, Tarich torosa, Notophthalmus viridescens, Eurycea longicauda om een kleine indruk te geven)  Voor mijn studie (diergeneeskunde, aanvang 1997) moest ik uitvliegen uit het ouderlijk huis en heb toen de hobby stilgezet.  Maar toen ik begin dit jaar een paar axolotl-larven kon overnemen heb ik het maar weer eens aangedurfd.
Door het rondneuzen in het verenigingsblad, "het internet" oa. caudata.org, de site van Harry, hier op het forum vond ik het een uitdaging om zelf een bak te gaan maken op basis van gecombineerde inzichten. Daar wilde ik hier verslag van doen;

Het was de bedoeling om een "bak met schuine voorkant" te maken. Op de site van Harry stonden de dimensies van de bak. Een aquariumbouwer (Frager in Kerkdriel) heeft het glas voor me op maat gesneden en geslepen (dat moet je zelf echt niet willen :P ) Het glas is allemaal 6 mm dik alleen de schuine afdekplaat is dunner (op aanraden van de aquariumbouwer) Dit alles koste 64 euro.

Ik had meer foto's van het bouwproces willen maken maar het bleek anatomisch niet mogelijk om zowel te bouwen als te fotograferen. Dus de uitgangspositie met het glas en direct daarna de "is hij wel waterdicht-test" in de badkamer. Test bleek geslaagd gelukkig.

Het is echt helemaal niet lastig om op deze manier een aquarium te maken. Ik kan het iedereen aanraden. Zeker omdat je zo een bak maakt die precies de afmetingen en vorm heeft die je wilt.

Gisteren ben ik opzoek gegaan naar de verlichting. Ik had eigenlijk een armatuur op pootjes (van ferplast bijvoorbeeld) in gedachten maar deze zijn toch wel behoorlijk prijzig. Bij Heesvis in eindhoven liep ik tegen een verbouwingsopruiming aan en daar lag een "solar vision klemlamp van aquatic nature" a 49.90 euro. Groot voordeel is dat er een normale fitting in zit en ik de "rainbow colour display spaarlamp"  op termijn kan vervangen voor elke andere lamp.

Om watercirculatie en filtering te krijgen heb ik het bodemfilter dat door Joost in het verenigingsblad is beschreven toegepast. Het pompje (microjet MC 450) was 18 euro. In plaats van lavasteen heb ik Glafoam plus van superfish gebruikt. Het is een biologisch filtermateriaal gemaakt van gerecycled glas en oesterschelpen. Zeg maar witte lavasteen.

Achterwandje is een standaard wandje van Juwel. Deze had ik vorig jaar al gekocht voor mijn grote bak maar niet gebruikt. Het grind had ik nog staan en bleek precies genoeg.

Bij Intratuin heb ik 10 kilo flagstone gehaald (0.55 cent per kilo) Ze hebben in principe alleen gigantische platen voor tuindecoratie. Maar door het gesleep en gegooi met de stenen ligt er veel kleiner spul omheen. Ook veel dunne plaatjes en deze wegen bijna niks. Dus je hebt al snel veel voor weinig ;) De stenen heb ik gebruikt om de waterval te kunnen maken.
Derk Oorburg

Cynops, Tylototriton, Ambystoma, Paramesotriton, Taricha

Derk

#1
Nog een paar fotootjes. Hier kun je ook zien dat ik piepschuim gebruikt heb onder de steenstapels. Om zo het totale gewicht wat te verminderen. Daarnaast heb je ook minder dure materialen (stenen en grind) nodig ;)
Derk Oorburg

Cynops, Tylototriton, Ambystoma, Paramesotriton, Taricha

Derk

#2
De laatste set foto's. De bak moet nog beplant worden maar ik laat hem zo eerst een tijdje draaien. Naast enkele emmers kraanwater heb ik er een paar vanuit mijn grote aquarium in gedaan. Om zo al een entportie "microflora en fauna" in de bak te brengen.
De laatste foto laat de kekse "moonlight functie"zien. Je kunt de lampenkap ook nog met kleurige ledjes in een discostemming brengen. Het zullen allemaal functies zijn die bar weinig gebruikt zullen worden :P
Derk Oorburg

Cynops, Tylototriton, Ambystoma, Paramesotriton, Taricha

Kenny

Mooi! Ben benieuwd als het helemaal af is. Wat wil je er in gaan houden? of heb ik erover gelezen?
De salamandervereniging promoot het gebruik van je eigen (voor)naam op het forum, nicknames zien we minder graag.

Steven DC

Ziet er knap uit Derk!

Derk

Bedankt! Zodra er vervolgstappen zijn zal ik die laten zien.

@ Kenny; Ik weet nog niet precies wat ik zal gaan houden. Ik heb nog een koppel Sternotherus odoratus hatchlingen die in de toekomst prima bewoners zouden zijn. Maar aan de andere kant is dit ook wel een leuke kans om de salamanderhobby iets uit te breiden ;)
Voor een bak als deze zou je wel behoorlijk aquatiele dieren moeten hebben die toch ook een plekje boven water weten te waarderen. Suggesties zijn altijd welkom :D
Derk Oorburg

Cynops, Tylototriton, Ambystoma, Paramesotriton, Taricha

Coen Deurloo

Suggesties? Salamanders natuurlijk  ;D

Het lijkt mij een prima bak voor wat meer watergebonden salamanders, denk aan soorten zoals Cynops orientalis of Triturus dobrogicus.

Derk

En een paar fotootjes van de 1e beplanting.
Derk Oorburg

Cynops, Tylototriton, Ambystoma, Paramesotriton, Taricha