Nieuws:

Dit is een backup van het oude forum, bedoeld als naslagwerk.



Ardennen

0 Leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Roel

Het stonk daar ook behoorlijk tijdens het weg scheppen van de tub. Overigens het was voor mij de eerste keer dat ik het live zag. In de boeken staat ook het ziet er rood van de tubifex. Da's zeker niet gelogen.
Overigens de biotopen welke we zagen was iedere keer een combi tussen vinpoten + alpen.
De mannen hadden de overhand hetgeen we vorig jaar ook al konden observeren.
Sommige plaatsen waren beter bevolkt dan vorig jaar maar ook was er een biotoop wat sterk aan het terug lopen was(helaas). Deze plek bezocht ik al eens eerder in 2005 en toen kon je over de alpen en vinpoten als het ware lopen. Nu was het mondjes maat.
Op andere plaatsen was het echter dit jaar weer beter.
Toch frappant.
Op één plek kwamen we zelfs in 5 meter ruim 150 larven van de S.s.t tegen. In ongeveer 10 cm water. Twee dagen later stond er nog maar 1 cm en was de hoeveelheid bijna gehalveerd.
Het wordt dus tijd dat het flink gaat regenen!!!!

A34

#16
Het is uitzonderlijk droog en warm deze tijd.. Normale temperatuur licht rond de 15 graden. Regen komt er verlopig ook nog niet.



Droogte houd aan

De droogte die het noordwesten van Europa momenteel teistert houd voorlopig nog aan, ook op de lange termijn komen de modellen met droog en zonnig weer waarbij de temperaturen ook nog eens langzaam gaan oplopen.



Sinds maart op de kalender verscheen werd het erg droog, in De Bilt viel van 1 tot 31 maart maar 24 millimeter aan neerslag, tegen normaal 67 millimeter. Ook april zet dit droge weer voort, van 1 tot 15 april is er nog maar 7 millimeter neerslag gevallen in De Bilt, en het vooruitzicht dat de rest van de maand kurkdroog blijft zal deze neerslag som niet of nauwelijks veranderen.

Niet alleen de droogte viel de afgelopen tijd op, maar ook de vele zonuren. Dit versterkt het uitdrogend effect in de grond door de extra verdamping. Het neerslagtekort is inmiddels opgelopen tot 10 millimeter in het oosten en tot 20 - 30 millimeter in de rest van het land.

De modellen blijven aangeven dat het droog en zonnig weer blijft, de kans dat dit weertype zich weet te handhaven tot 30 april ligt op ongeveer 85%. De temperaturen zullen steeds wat hoger uit gaan komen wat het uitdrogingsproces nog eens extra zal versterken.

Bron: Meteo-info

--------------------------------------------------------------------------------------

Gepost op: april 15, 2011, 16:33:42 »0diggsdigg


AMSTERDAM -  Rijkswaterstaat waarschuwt dit jaar voor het eerst bedrijven in ons land voor de financiële gevolgen van de mogelijkheid van een extreem droge zomer. Dit jaar zouden we net als in 2003 een warme, droge en lange zomer kunnen krijgen. Dit leidde destijds tot een paar honderd miljoen euro schade voor waterafhankelijke sectoren. "Als bedrijven zich bewust zijn van de risico's en zich goed voorbereiden, kunnen ze in elk geval de ergste schade voor zijn."

Rijkswaterstaat voorziet de komende maanden een grotere kans op watertekorten, met alle gevolgen van dien. In het extreme geval van 2003 gingen gewassentelers over de kop, liep een woonwijk onder water na de doorbraak van een veenkade bij Wilnis en was er een dreigend tekort aan elektriciteit als gevolg van te weinig koelwater voor de energiecentrales. In dat jaar bereikte de waterstand in de Rijn een historisch dieptepunt.

Doordat in Zwitserland deze winter aanzienlijk minder sneeuw is gevallen, krijgt de Rijn weer te maken met een lagere waterstand. Of het dit jaar net zo ernstig zal worden als in 2003, moet blijken. "De kans op lage afvoeren op de Rijn groter dan normaal, nu er weinig sneeuw is gevallen. Daarbij zijn er indicaties dat de temperatuur de komende drie maanden een halve tot één graad boven de gemiddelde temperatuur uitkomt. Dat tezamen zorgt voor een nieuwe droogtedreiging", reageert Harold van Waveren, adviseur waterverdeling bij Rijkswaterstaat.

Door de droogtedreiging ziet de overheid de noodzaak om waterafhankelijke bedrijven te waarschuwen om preventieve maatregelen te nemen. Bij afnemende rivierafvoer en in tijden van droogte ontstaat watertekort, wat kan leiden tot problemen in sectoren als de landbouw, scheepvaart, natuur, drinkwatervoorziening en elektriciteitsproductie.

"Gemiddeld komt eens in de vijf tot tien jaar een grote droogte voor. Voldoende water voor waterafhankelijke sectoren is niet vanzelfsprekend, zelfs niet in een waterrijk land als Nederland. Daar vergissen veel bedrijven zich in", aldus Van Waveren. "Zij gaan ervan uit dat Rijkswaterstaat en de waterschappen de watervoorziening kunnen garanderen, maar dat is gewoon niet zo."

Volgens hem loopt juist de groeiende kapitaalintensieve teelt, zoals de bollen- en boomteelt, een reëel risico op financiële schade bij droogte. "Een bollenteler kan zich wel verzekeren tegen hagelschade, maar niet tegen schade door droogte. Na een flinke droogteperiode is het risico op faillissementen in deze sectoren reëel."

Daarnaast ondervindt onder meer de scheepvaart economische schade. Dit doordat schepen bij watertekorten op de Rijn minder lading kunnen vervoeren. Verder ontstaat droogteschade in de landbouw en verzilt het grond- en oppervlaktewater. En als de watertemperatuur te hoog wordt, mogen elektriciteitscentrales minder koelwater lozen.

"We raden bedrijven aan om informatie in te winnen bij het plaatselijke waterschap of bij Rijkswaterstaat over de frequentie waarmee serieuze watertekorten optreden. Verder is het goed om een inschatting te maken van de risico's en de gevolgen voor de eigen bedrijfsvoering.

Bij watertekort komt de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) in actie. Deze adviseert over maatregelen en de verdeling van het beschikbare water. "Het nathouden van veenkades en de leveringszekerheid van drinkwater en energie behoren tot de hoogste prioriteitencategorie. Onderaan het lijstje staan landbouw en scheepvaart."

Bron:De Telegraaf


Bron van de bronnen: http://www.bliksemdetectie.nl/index.php?topic=14819.0

Harry

Neurergus crocatus
Neurergus Strauchii
Triturus marmoratus
Ommatriton ophryticus
Triturus carnifex
Triturus karelinii Katech azerbeidjan