Ik heb vandaag eitjes gevonden in mijn Triturus dobrogicus bak :o, ik had het helemaal niet verwacht.
En gisteren avond begonnen ook mijn marmers met staartwapperen.
Super Jari
Je bent inderdaad de succusvolste houder van dit Jaar!!!!
Vandaag ook bij mijn Triturus marmoratus eitjes gevonden.
zozo !!!
Nice !!!! :D
hou ons op de hoogte ;)
leuk, nu maar hopen dat er veel bevrucht zijn. Er zitten zowieso ook onbevruchte bij!!! Laat je daardoor niet ontmoedigen
Netjes Jari! Ik hoop dat je er veel opgekweekt krijgt.
Wat harry aangeeft van die onbevruchte eieren komt door een genetische fout bij triturus-soorten. Daardoor komen niet alle eitjes tot ontwikkeling, zowel in gevangenschap als in het wild.
Ik ben al tevreden al ik er 1 groot breng.
Hey Jari... dat komt wel goed.. leg de lat maar wat hoger hoor, weet zeker dat dat gaat lukken...
Hier is een filmpje van 1 van mijn marmer vrouwtjes wat een eitje legt (de video is niet van topkwaliteit).
Harry heb jij al eitjes gevonden bij jou marmers?
Vandaag weer ongeveer 25 eitjes gevonden bij mijn Triturus dobrogicus.
Het staat ongeveer op een totaal van 50 eitjes.
En vanmiddag weer gekeken bij mijn marmers en het vrouwtje was weer aan het leggen, dus daar heb ik nog geen eitjes uit gehaald.
nee jari bij mij leggen ze nog niet
Hoi Jari,
ik heb ook marmers, maar ook bij mij leggen ze nog niet, sterker nog komen alleen 's-nachts uit hun schuilplaatsen en blijven op het land. Zou dit met temperatuur te maken hebben.??? Ik hou ze op een onverwarmde kamer??? Is het bij jouw gewoon warmer???? Ik zie de antwoorden wel, groeten Zeger.
Je moet ze een winterrust geven.
Je zorgt eerst dat ze goede reserves hebben, dan stop je ongeveer 1 week met voeren voordat je ze in bijvoorbeeld een schuur stop.
Je moet die ene week niet voeren omdat het anders tijdens de winterslaap kan rotten.
In die schuur laat je ze 6 weken, zorg dat de temperatuur niet lager wordt dan 4 graden.
En dan stop je ze in een aquarium.
En dan moet het wel lukken.
En voor meer tips kun je kijken op www.caudata.org en dan caudata culture, of kijk nog even op het topic:landdieren in de schuur zonder verwarming
Vandaag ineenkeer ook heel wat marmer-eitjes gevonden (ouderdieren zijn clermon-ferrant nakweekdieren van Do)
Ik heb 1 man en 3 vrouwtjes, dus dat zullen wel weer honderden eitjes worden.
Met de manier van Do zijn ze gemakkelijk op te kweken zonder al te veel werk. (methode in het donker in een bak met turf stukjes houtschors beukenblad enchytreeen en wormen en konijnenkorrels en behoorlijk vochtig)
Haal jij de eitjes van de blaadjes of haal jij de blaadjes van de plant af?
En vandaag weer 20 eitjes gevonden.
En bij dobro's 25.
ik haal de blaadjes eraf en doe er nieuwe plantjes in
Ik haal ook de blaadjes eraf.
Ik moet binnenkort weer planten bij kopen ze zijn bijna kaal :D.
Bij mij zijn de eerste marmereieren al uit. Ik had de eieren in een bakje gedaan en dat bakje in een aquarium laten drijven waarvan het water tot 23 graden wordt verwarmd. Dan komen ze snel uit en heb ik altijd een hogere opbrengst. Ongeveer de helft komt uit.
Bij mij zitten ze nu op de 13-14 graden.
Maar is het echt nodig om het te verwarmen tot 20?
Wat ik nu schrijf is uit ervaring en kan ik niet wetenschappelijk onderbouwen:
Elk jaar als ik vroeg in het jaar eieren had, gingen veel larven dood en ook in het ei halverwege de ontwikkeling gingen de larven in de eieren dood.
Daar had ik toen wat op gevonden: namelijk de eieren snel laten uitkomen. Dan is er ook minder tijd om iets fout te laten gaan. Nu bleken er veel meer larven uit te komendoor de eieren op 21-23 graden onder licht te zetten. (met een element)
De uitgekomen larven deden het met verwarming ook veel beter. Vrijwel geen uitval meer.
Later in het jaar rond april/mei was verwarmen niet meer nodig en zette ik de eieren gewoon op de
vensterbank in de zon. En de larven gewoon normaal.
Dus dit verhaal gaat over larven in januari (erg vroeg) Misschien zijn de koude nachten de boosdoener voor de eieren/larven)
Wel bleek ik bij deze hoge temperaturen hoofdzakelijk (80%) vrouwtjes te kweken. Ook geen slechte verhouding.
Ik doe het in ieder geval zo.
Kijken wie het beste resultaat heeft. Ik heb al meer dan 100 eieren en de eerste larven zijn al uit.
Ongeveer de helft lijkt bevrucht.
Ik heb er nou een stuk of 40 maar ze leggen wel elke dag een paar eitjes.
Het valt mij op dat die van mij geen eitjes leggen in waterpest maar wel op eistrips van plastic.
En dit is pas van 1 vroutje het andere is veel dikker en moet nog leggen.
Naar mijn weten zijn de problemen met eitjes die afsterven bij Triturus genetisch bepaald. Het kan dus wel zo lijken dat er minder eitjes afsterven, maar volgens mij is het technisch gezien onmogelijk.
Verder blijf ik erbij dat opkweken onder natuurlijke omstandigheden (dus ook natuurlijke selectie) belangrijker is dan in hoog tempo zo veel mogelijk dieren grootbrengen.
Dat het genetisch is bepaald weet ik, alhoewel ik daar ook mijn vraagtekens bij heb. Natuurlijke omstandigheden zijn natuurlijk het beste, maar het gaat hem hier om een antwoord op de vraag waarom veel mensen als ze vroeg in het jaar eieren van triturussoorten hebben massale uitval van larven hebben. Vroeger dacht ik dat het van de cyclops kwam, omdat vroeg in het jaar meer cyclops tussen de watervlooien zit. Dat was zeker een oorzaak. Met het gebruik van tubifex in de larvale fase ging het toen al beter. Maar toch blijft een ding duidelijk namelijk: Na al die jaren van kweken, dat larven die geboren zijn in januari/februari veel lastiger op te kweken zijn dan die van april/mei. Mijn vader die kanaries kweekt had ook met zijn kanaries altijd hetzelfde. Vroeg in het jaar geboren dieren stierven steeds massaal. Ook hier bleek aanpassing van temperatuur en daglichtlengte te helpen.
De dieren die ik bij hogere temperaturen heb gekweekt zijn altijd mooiie sterke dieren geworden. Het gaat mij in dit topic dus ook niet om zoveel mogelijk larven te kweken, maar om oplossingen aan te dragen voor te verwachten problemen.
we hebben zo vroeg larven, omdat jari en ik dieren van Do hebben (clermont ferrant vorm) Deze dieren zijn 2 jaar oud en hadden nog nooit het water gezien. En ze hadden al behoorlijk lang koud gezeten. Dus gewoon in het water doen en na een paar weken eieren.
Overigens vind ik deze dieren veel mooier van uiterlijk dan de Soria dieren van Alex.
Eerst dacht ik dat de dieren minder snel groeiden dan de Soria dieren, maar opkweken in het donker in een kistje met (turf/bladeren/schors/konijnenkorrels/enchytreeen en wormen, redelijk nat) zoals Do heeft gedaan laat de dieren in 2 jaar volwassen worden.
Citaat van: Jari B op januari 19, 2009, 04:26:11 PM
Je moet ze een winterrust geven.
Je zorgt eerst dat ze goede reserves hebben, dan stop je ongeveer 1 week met voeren voordat je ze in bijvoorbeeld een schuur stop.
Je moet die ene week niet voeren omdat het anders tijdens de winterslaap kan rotten.
In die schuur laat je ze 6 weken, zorg dat de temperatuur niet lager wordt dan 4 graden.
En dan stop je ze in een aquarium.
En dan moet het wel lukken.
En voor meer tips kun je kijken op www.caudata.org en dan caudata culture, of kijk nog even op het topic:landdieren in de schuur zonder verwarming
Jari, Is het waar dat de temperatuur niet lager mag worden dan vier graden?
ik heb het vanacht rond de 2 graden gehad.
en in een schuur lijkt mij die kans klein om de temperatuur hoger te houden dan vier graden.
mvg, Stijn
Stijn, dit is ook soortafhankelijk.
Jari spreekt over marmers, jij hebt het over Cynops orientalis, die komen in de natuur compleet aan de andere kant van te wereld ten op zichte van elkaar voor, dat is niet vergelijkbaar.
ow ja nartuurlijk ;D
Maar wat is een beetje de grens temperatuur van alle soorten? niet onder de twee graden?
Als je ze in een bak in de schuur hebt, dan mag het in de bak niet vriezen daarom is het verstandig om marmers niet onder de 4 graden te zetten.
En als we spreken over de Cynops Orientalis?
Stijn, je hebt het hier al over in een ander topic, niet andere topics kapen svp. Dit topic gaat over de eieren van T. marmoratus en daar houden we het bij.
Om te laten zien hoe mooi donkergroen de Clermont Ferrant vorm is hier een paar foto's van het mannetje nu 2 jaar oud (opgekweekt door Do)
Hier nog 2 foto's Deze aparte mooie kleuren zie je alleen bij de dieren van deze locatie. Overigens hebben we nog 1 jaar oude dieren van deze vorm af te geven. Het zijn dezelfde dieren als die we in houten bij ons hadden en je kon zien dat je ze na 1 jaar alweer gemakkelijk aquatiel kunt maken. Bij meerdere mensen zitten de 1 jaar oude dieren nu al in het water en groeien goed.
en de 2e (voor het maken van foto's is een aparte fotobak handig)
Geweldige foto's van ongelofelijk mooie dieren!
Een klein fotobakje is ideaal, inderdaad.
Ook ik heb mijn mermers via Harry en Pamela bij Do vandaan, zou deze foto eerst onder een andere topic plaatsen (hulp bij kweek Cynops Orientalis) maar dus toch maar hier, is het geen plaatje???
prachtig. Eigenlijk zouden we allemaal alleen deze clermont Ferrant vorm moeten kweken.
Hier is mijn marmersalamander in actie.
Achter dat plastic potje zit het vrouwtje.
Of juist clermont Ferrant kruisen met die andere kleurvariant.
Ik heb 5 juvenielen van Alex en ik ban van plan om daar ook aan het eind van de zomer mee te kweken, ze zijn al 2 jaar oud.
Citaat van: Harry Dresens op februari 01, 2009, 11:10:01 AM
prachtig. Eigenlijk zouden we allemaal alleen deze clermont Ferrant vorm moeten kweken.
Ik vind het ook mooie dieren, zeker. Het 2e gedeelte van deze post vind ik echter een regelrechte diskwalificatie van alle marmerhouders die niet de vorm uit Clermont-Ferrand houden.
Dat is net zoiets zeggen als: we gaan nu alleen nog Cynops pyrrhogaster sayasamae houden omdat dat de mooiste vorm is, onzin!
Alle vormen hebben hun charmes, en iedere vorm heeft iets moois, en ik wil dus ook eenieder vragen om wel de persoonlijke mening te geven over kleurvormen, maar opperen dat we alleen bepaalde vormen kweken omdat dat nou net 'de mooiste' is, dat is niet fair voor anderen die een andere vorm kweken.
Citaat van: Jari B op februari 01, 2009, 12:22:24 PM
Of juist clermont Ferrant kruisen met die andere kleurvariant.
Kruisen van kleurvormen moeten we zoveel mogelijk voorkomen in mijn beleving, Alleen zuivere bloedlijnen blijven in de toekomst van belang, en met vreemde kruisingen kunnen we niks. Zo lang we de herkomst van bepaalde bloedlijnen weten, moeten we die gescheiden houden van de andere of gemixte lijnen.
Van deze dieren weten we de exacte locatie. En dat is toch belangrijk als je wat wil onderzoeken. En deze dieren zijn in ieder geval zuiver. Er zijn namelijk nog al behoorlijk veel verschillen tussen de marmers uit frankrijk en marmers uit portugal. Als ik dieren heb met bekende locatie(en dat geldt voor alle soorten) geef ik er de voorkeur aan, boven dieren waarvan de locatie niet bekend is of onduidelijkheid over bestaat.
Het gaat me dus om meer om de combinatie bekende locatie en ook nog eens heel mooi
Er is naar mjn weten ook niemand die je afraad om er vooral mee te kweken en de bloedlijn zuiver te houden ;), het ging hier meer om het advies om alleen nog maar Clermont Ferrand dieren te kweken.
Mooie foto´s allemaal! :)
prachtige beesten :o
Ik heb nog even een test met temperaturen gedaan
Bakje 1: met marmerlarven tussen 15 en 20 graden in de keuken
Resultaat: alle larven na 4 dagen dood
Bakje 2: Larven in bak met verwarmingselement 22-23 graden
Alle larven leven nog en groeien.
Natuurlijk heb ik 90% van de eieren en larven warm staan in een grote bak op een zonnege plek met een element erin, en ik heb zelfs heel veel watervlooien kunnen vangen vandaag. Op de stek lag nog ijs. Ik heb een gat erin gemaakt en de watervlooien eronderuit gedraaid. Dus wie watervlooien nodig heeft moet naar amersfoort komen!! Er zit zat en van goede kwaliteit.
Ik heb de test gedaan omdat er nogal wat kritiek is op de hoge temperaturen, dat zou niet natuurlijk zijn.
Maar we willen toch ook niet dat bij iedereen die eindelijk voor het eerst eieren hebben de larven doodgaan??
Er zijn op het moment 3 houders met marmereitjes en die wil ik dus waarschuwen.
jari hoe gaat het met je marmerlarven?
Bij mij vlijven ze nog steeds leggen en de larven doen het goed
Ik heb nou een 15 tal larven die al wat groter zijn en van mijn dobro's 25 grote larven.
Maar ik heb nog zo'n 30 dobro eieren en 130 marmer eieren en ze zijn nog aan het leggen, ik had zondag allemaal eieren eruit gehaald en nou zitten er weer 25 in het aquarium.
En die marmer eieren heb ik in 1 aquarium en 6 grote 1 liter salade bakken.
En ik haal elke dag 2 keer het bovenste laagje van het water af.
Ik heb vandaag mijn marmer man alweer in een aqua-terrarium gedaan want zijn kam is bijna helemaal weg en zijn zwemstaart was ook veel kleiner.
De vrouwtjes laat ik er nog even in zitten want die leggen nog veel eieren.
En ik heb vandaag een albino Triturus marmoratus larf gezien :o, en meteen in een apart bakje gezet.
leuk een albino. Er komen wel vaker af en toe rare larven uit, zo hadden we destijds een levende siamese tweeling die het een paar weken vol heeft gehouden
http://www.caudata.nl/forum/index.php?action=dlattach;topic=368.0;attach=911;image
Was die 7 potige sala nou een een marmoratus? (weet niet meer van wie deze was)
Ik dacht van Coen.. staat ook op Youtube .. http://www.youtube.com/watch?v=p0Xa5RbPN-c
Dat klopt, al kwam dat dier bij Harry en Pam vandaan :)
Er is al goed nieuws in mijn buitenterrarium heb ik al de eerste Triturus dobrogicus eitjes gevonden.
Ze zijn nog erg actief met paren.
Zou ik ze het beste in de vijver kunnen laten de eitjes of eruit halen en dan binnen opkweken?
Is het normaal dat mijn marmers nou nog eitjes leggen?
Want de hele bak zit weer vol.
De oudste larfjes zitten nou tegen metamorfose aan want de marmer larven worden al groen met zwarte vlekken en de dobro larven beginnen steeds meer op hun ouders te lijken en is al best groot.
Een drijvend stukje kurk in het aquarium is toch genoeg?
Of zou ik het waterniveau moeten verlagen?
Ik heb de marmer larven in een andere bak gedaan met een stuk minder water.
Ik heb nou ongeveer 6 grote marmerlarven de rest is nog een stuk kleiner.
En toen ik vanmorgen in de bak keek was de eerste larf gemetamorfeerd!!
Ik heb hem uit de bak gehaald en in mijn buitenterrarium gedaan.
Vandaag is een 2de aan land gegaan hier zijn 2 foto's.
(http://img144.imageshack.us/img144/9420/dscf0872640x480.jpg) (http://img144.imageshack.us/my.php?image=dscf0872640x480.jpg)
(http://img95.imageshack.us/img95/4463/dscf0871640x480.jpg) (http://img95.imageshack.us/my.php?image=dscf0871640x480.jpg)