In een van mijn bakken zaten mijn dieren veel in de waterschaal. Ik heb een koppel (10 maanden 11cm)teruggezet in het aquaterrarium waar ik de dieren na de metamorfose had uitgehaald. Na een verblijf van 6 maanden op het land zijn ze gelijk aquatiel en nemen voedsel onder water aan. Ik hoop dat ze nu nog even doorgroeien en hoop in april eiren te krijgen.
Hier enkele foto's Ik had ze op de drijfplanjes gezet en ze gingen gelijk het water in en aten. Temperatuur 15-16 graden
en toen kropen ze het water in
Geweldig!
Ik ben zelf hard bezig om mijn bak af te maken en dan gaan ze er ook in, hopelijk gaat het net zo goed als bij jou!
Wat opvalt is dat de dieren op het land tam waren, maar in de waterfase nu net als de larvale fase zeer schuw (net als verrucosus) en snel zijn. Als ik de kamer binnenkom rusten ze op een drijfplantje, loop ik naar de bak, dan schieten zij razendsnel het water in.
Ik zou wel risico spreiden Danny. Ik heb dit nu met 1 koppel gedaan de rest zit nog op het land. Die komen na mijn thailand vakantie in een groter aquaterrarium met een echter landdeel, zoals aanbevolen. Het gaat mij erom te testen of de dieren in de waterfase de komende 2 maanden nog 2cm doorgroeien, want dan zou ik in april bij 21 graden als de zon in de kamer valt eieren moeten hebben. Ik wil beslist niet later dan april eieren, omdat dan de opkweek lastiger wordt na de metamorfose. Als ik eieren krijg, dan denk ik dat ze op de mosselplantjes worden afgezet.
Mijn terrarium heeft 2/3 land en 1/3 water, dus dat zal wel goedgaan denk ik. Kunnen ze kiezen of ze het water in willen.
goed idee!!!! Veel voeren zodat ze de komende 2 maanden nog ff 2cm bijgroeien
Je dieren zien er goed uit Harry, dat moet gezegd worden!
Ik heb toch echter een beetje gemengd gevoel met het zo snel mogelijk opkweken. Ik vraag me hierbij af of dit wel in het voordeel van het welzijn van de salamander is. Mijn gevoel zegt van niet, maar heb geen feiten of bewijzen om dit hard te maken.
Wat voer je ze in het water, wormen neem ik aan?
Ik moet toegeven dat ik ook wat m'n bedenkingen had bij die uitspraak Harry, waarom willen we dat ze zo hard groeien? Om er sneller mee te kweken? Zijn ze minder gezond als ze geen 2cm op 2maand groeien?
Neem dit zeker niet persoonlijk, vraag me gewoon algemeen een beetje af of het wel zo verstandig en nodig is onze beestjes zo vol te proppen.
Ik begin het een beetje zat te worden die reacties van mensen die zeggen dat de dieren te snel opgekweekt worden. Juist het feit dat ze al zo groot zijn en ook groot gemetamorfoseerd waren betekent dat ze op de juiste wijze worden gehouden. En dat is wat er uitgezocht moet worden.
Bij de meeste salamanderliefhebbers zijn de dieren in gevangenschap (en ook tijdens de metamorfose ) een stuk kleiner dan de dieren in hun natuurlijke omgeving na een jaar zijn. Ik heb dat zelf mogen aanschouwen bij diverse soorten. Zo heb ik 1 jaar oude cristatus in de natuur gezien die al zo goed als volwassen was in Drente bij iemand die de dieren op de voet jaarlijks volgt. Ook van shanjing is bekend dat dieren na 1 jaar in de natuur al 10cm kunnen zijn. (Dat lukt me nog niet) En verder ken ik veel verhalen (en heb sommige ook gezien) van mensen die zieke dieren in de tuin loslieten en ze supergroot terugvonden. (al is loslaten in de tuin natuurlijk verboden, maar ik heb wel gevallen gezien bij anderen)
Als je dus wilt uitzoeken hoe je dieren moet houden, dan moet je uitzoeken hoe je ze groot kan laten metamorfoseren (temperatuur / vochtigheid / voedsel /dichtheid aantal larven etc.) EN hoe je ze na een jaar net zo groot als in de natuur kunt krijgen. En daar ben ik mee bezig!!!
En opmerkingen over dat dat niet goed is voor het welzijn van de dieren komen dan ook bij mij verkeerd aan als je zo succesvol met een soort bezig bent al voor het 3e jaar.
Verder prop ik de dieren niet vol want ik voer maar 3x per week.
Ribbensalamanders (tylototriton is verwant met pleurodeles) planten zich al na 10 maanden voort. En ook dobrogicus doet dat.
Dat veel soorten zoals kamsalamanders in de natuur zo hard groeien komt door een goed voedselaanbod en zeer hoge temperaturen in de ondiepe poelen.
Het was dan ook niet onnatuurlijk dat ik vroeger mijn kamsalamandersoorten na een paar maanden bij 25 graden hield zodat ook deze al na een jaar net zo groot waren als ik ze in de natuur had gezien.
De dieren die jij destijds van andy had Rob waren amper 4cm en kwamen uit een bak met een grote dichtheid aan larven. Is dat dan beter voor het welzijn van de dieren? En denk je dat ze in de natuur ook al bij 4cm metamorfoseren?
Overigens is verrucosus als ze op de juiste manier gehouden worden ook al na 1 jaar volwassen en de meeste ervaren houders hebben al na 1 jaar eieren. Daar hoor ik ook geen kritiek op??
In het water voer ik wormen en rode mug (eindelijk weer van superkwaliteit)
Er is een factor die we maar moeilijk na kunnen bootsen in terraria en die aan grondslag ligt van zulke grote kamsalamanders (voorbeeldje) in het wild; ruimte! Ik heb in Brabant inderdaad ook T. cristatus larven gezien van 7 centimeter van nog geen half jaar. Naast veel voedsel (wat we natuurlijk wel kunnen bieden) en veel zuurstof (zeer belangrijk!) is heel veel ruimte de manier om grote dieren te krijgen bij de metamorfose.
Ik heb het idee dat temperatuur hier weinig mee te maken heeft (vroeger werd er nog wel eens gezegd dat om grote larven te krijgen je ze zo koud mogelijk moest houden). Dat van Kamsalamanders en ondiepe poelen en hoge temperatuur klopt in het geval van T. cristatus en T. dobrogicus in ieder geval niet; deze zoeken allebei diepe, vegetatierijke poelen op.
Terug on-topic; ik weet ook nog steeds niet wat nu de beste manier is, maar de kweichowensis zien er prachtig uit!
Dank je Wouter, Jij hebt de dieren onlangs nog in het echt mogen aanschouwen
De omstandigheden die je moet creeren varieren natuurlijk per soort en dat is juist wat we moeten uitzoeken. Een mooi voorbeeld is de kweek van cynops ensicauda popei. De dieren metamorfoseren erg klein en als je ze droog houdt, groeien ze heel slecht verder. Nadat we echter een andere setting en omstandigheden hadden gevonden groeien deze dieren ook veel beter door.
(aquaterrarium ipv droog met 1cm water en tubifex op keukenrol voeren)
Dat is toch het leuke van de hobby om dat soort dingen uit te zoeken.
Nee, een berg larven in een klein bakje is zeker ook niet optimaal, daar heb je helemaal gelijk in Harry!
Ook over het zo groot mogelijk metamorfoseren ben ik meer dan eens. Alleen de manier waarop dat bereikt wordt, en de periode daarna zijn bij mij de vraagtekens.
Groot metamorfoseren en zo snel mogelijk groot metamorfoseren zijn in mijn beleving verschillende zaken. Ook zich voortplanten of zich zo snel/jong mogelijk voortplanten zijn in mijn beleving 2 totaal verschillende zaken.
Je methode is in die zin succesvol dat je kweekresultaten hebt, en dat is eigenlijk argument genoeg om te zeggen dat het de beste manier is. Alleen om dat het zo enorm afwijkt van de natuurlijke omstandigheden stel ik er mijn vraagtekens bij.
Voor mij persoonlijk zie ik weinig nut om zo snel mogelijk te kweken met dieren. Het is zeker mogelijk, maar ook hier vraag ik me dus af of het de beste/slimste/meest juiste/ manier is.
Het is in elk geval een ingewikkelde discussie, dat is zeker! Maar dergelijke discussies zijn alleen maar goed om van te leren in mijn beleven. Net zoals Wouter zegt veranderen de inzichten over de juiste wijze van houden zo snel dat DE manier er eigenlijk gewoon niet is.
Maar even terug naar je dieren, waarmee ga je ze voeren nu ze aquatiel zijn?
Dat er vroeger werd gezegd dat je de larven zo koud mogelijk moest houden, heeft misschien te maken met het feit dat koud water beter zuurstof vast kan houden? Als zuurstof inderdaad zo'n belangrijke factor is...
Coen je hebt gelijk, maar dat geldt niet voor alle soorten
Rob Ik wil ook niet zo snel mogelijk kweken, want alle 13 andere dieren zitten nog gewoon op het land. Ik wil met dit ene koppeltje onderzoeken of het mogelijk is net als met verrucosus al na een jaar te kunnen kweken. Daarvoor moeten ze 11-13cm zijn. De andere dieren gaan pas volgend jaar een kweekpoging doen.
Vaak vielen bij houders er dieren in de landfase tussen het 1e en 2e jaar uit (2 dieren bij AD)
Dan kweek je helemaal niet! Door dit ene koppeltje stel ik als het lukt in ieder geval een vervolg zeker.
Voor continuiteit moet er elk jaar met de dieren gekweekt worden.
Zoals ik dit topic leest vind ik dat er veel te negatief gereageert word op een persoon die best veel ervaring heeft in het houden van salamanders.
En kritiek geven mag en soms moet het ook wel eens ,maar zeg dan ook hoe het dan wel moet .
En dat gebeurt dan niet .
En het komt niet tengoeden aan het forum door zo negatief overal op te reageren .
En zo zijn meerdere personen die er ook zo over denken.
Citaat van: dennis op februari 05, 2009, 08:09:49 PM
Zoals ik dit topic leest vind ik dat er veel te negatief gereageert word op een persoon die best veel ervaring heeft in het houden van salamanders.
En kritiek geven mag en soms moet het ook wel eens ,maar zeg dan ook hoe het dan wel moet .
En dat gebeurt dan niet .
En het komt niet tengoeden aan het forum door zo negatief overal op te reageren .
En zo zijn meerdere personen die er ook zo over denken.
Naar mijn idee zijn er geen persoonlijke aanvallen...en daarbij wordt er wel degelijk een suggestie gegeven over hoe het wel zou kunnen (niet hoe het
moet dus!). Het mooie aan de salamanderhobby is dat niet alle regels in steen geschreven staan, daarom kan het ook niet zo zijn dat de mening van 1 succesvolle (zeker te weten succesvol!) kweker als onbetwistbare waarheid aangenomen moet worden. Juist dit soort discussies, mits ze netjes blijven, zijn erg belangrijk. We zijn allemaal 'pioniers' op vele vlakken, maar dit moet wel met beleid gebeuren.
Laten we de verschillen in inzicht even achter ons laten, naar mijn mening heeft Coen net verwoord hoe het er voor staat.....
Wat ga je ze in het water voeren Harry?
en wat ook wel interessant is, wanneer en hoe lang ga je op vakantie, laat je ze dan gewoon aquatiel?
In het water voer ik wormen en rode mug (eindelijk weer van superkwaliteit)
[/quote]
Ik voer wormen en rode mug. Had ik al in het begin van dit topic beantwoord
Ik ga 9 dagen weg en dan blijven ze aquatiel en worden door mijn dochter verzorgd
(die weet er alles van)
Citaat van: Rob Keulers op februari 05, 2009, 08:34:37 PM
Laten we de verschillen in inzicht even achter ons laten, naar mijn mening heeft Coen net verwoord hoe het er voor staat.....
Wat ga je ze in het water voeren Harry?
en wat ook wel interessant is, wanneer en hoe lang ga je op vakantie, laat je ze dan gewoon aquatiel?
Verschillen in inzicht moeten en mogen er zeker zijn. Maar.... ik weet dat verschillende mensen zich constant afgezeken voelen in dit forum. Ze laten dit niet of nauwelijks weten, maar verlaten simpelweg dit forum. Ik persoonlijk ken 5 mensen die zeker iets te melden hebben, maar om deze reden het forum hebben verlaten.
Ik denk dat de mensen die veel kritiek hebben hier ook eens over kunnen nadenken. Het is ten slotte een forum voor liefhebbers en niet voor 'wetenschappers'.
Ik ben het deels met je een Pam, en je raakt hier zeker een gevoelig punt denk ik. Maar laat even een ding duidelijk zijn; dit forum is voor zowel liefhebbers als wetenschappers. Het is jammer dat sommige mensen het verschil niet zien tussen een inhoudelijk en persoonlijke discussie. Ik denk dat we het er allemaal over eens zijn dat je in de salamanderhobby niet zomaar lukraak wat kan doen of roepen zonder enige vorm van 'wetenschappelijke' onderbouwing. Het woord wetenschappelijk heeft een beetje zware lading hier heb ik het idee, het gaat er meer om dat we zorgvuldig met onze dieren omgaan en vaststaande feiten niet zomaar in de wind slaan.
Sorry Coen dat ik hierop reageer .Maar ik zie wel degelijk hoe er op bepaalde onderwerpen op dit forum
door bepaalde personen gereageerd word.En vaak is dat niet inhoudelijk maar wel persoonlijk.
Ook zijn sommige onderwerpen taboe. Dat vind ik wel jammer [we zijn allemaal volwassen zou je zeggen ]
Commetaar geven mag maar zeg dan wel hoe het volgens jezelf dan wel moet.
Want dan komen er intressante discussies en die komen dan positief naar voren en niet negatief.
En die zijn wel inhoudelijk en wetenschappelijk.
Ook mijn dieren zitten sinds deze week in een aquaterrarium. Het zijn volwassen NAKWEEK dieren van 2 jaar oud.Ik heb ze van de zolder gehaald waar het gemiddeld 5 graden was .de kou hebben ze gehad en allemaal overleefd .Het aguaterranium heb ik in de eetkamer geplaats waar het nu 15 a 16 graden is [onverwarmde kamer]maar wel met veel daglicht.Ik hoop door over een aantal weken door meer tesproeien en de temperatuur teverhogen dat er copulaties gaan plaats vinden .
En het zou positief wezen dat iedereen die kweichowensis houden hun situatie omtrent hun dieren willen delen .
En vooral of zij ook een kweekpoging dit jaar willen proberen .Mijn dieren komen ook van Andy af.
De grootse is nu 13cm en de rest is gemiddeld een 1cm kleiner .
Ik zou ok graag van andere houders foto,s willen zien hoe hun dieren er bij zitten en hoe groot ze zijn en welke geslachten ze hebben [daar was het tylotriton project voor bedoelt dacht ik zo]
Hieronder foto's
Laten we inderdaad inhoudelijk verder gaan ;)
Leuk en nuttig experiment Harry! Ik ben benieuwd of kweken al gaat lukken. Ik ben overigens wel benieuwd waarop je baseert dat de dieren al op 13 cm (dat is incl staart?) geslachtsrijp zijn? Ik heb het idee dat het dan pas sub-adults zijn...
Waar ik vooral benieuwd naar ben is of de dieren nog doorgroeien als ze eenmaal eieren hebben afgezet. Bij veel soorten zie je dat de groei ontwikkeling stopt (of iig sterk afneemt) zodra ze zich eenmaal hebben voortgeplant, dit komt door hormoonspiegel veranderingen etc. Als de groei inderdaad stopt dan vind ik dat een goed argument om de dieren eerst groot op te kweken en dan pas na een aantal jaar een eerste kweekpoging te ondernemen.
Ander puntje wat bij heel veel soorten mannetjes) gezien wordt is dat dieren na de voortplanting verzwakken en dood gaan (regelmatig bij T. shanjing. Wellicht zou je dit ook tegen kunnen gaan door pas te kweken met volledig uitgegroeide dieren en wellicht niet elk jaar te kweken. (Wellicht planten wilde tylo's zich ook niet elk jaar voort...)
Maar goed, houd ons op de hoogte!
Mark die 13cm komt van Ad bouwman (literatuur)
Omdat het zo'n belangrijke kwestie geworden is zal ik voor de volledigheid van de gegevens binnenkort mijn dieren globaal opmeten. Water bij de wijn heet dat......
Dat zal ik doen bij een verschoningsronde, dan moet ik ze toch hanteren.
Ik meet tot op de halve cm nauwkeurig, veel precieser is volgens mij niet goed mogelijk. Ik denk dat zo'n exacte meting ook afhankelijk is of je het meetlint strak houdt, met de vorm van het lichaam laat meelopen, etc. Maar goed, da's weer een andere discussie, laten we dat maar niet doen in dit topic, d'r was al discussie zat ;)
Mijn aquaterrarium is (eindelijk) klaar en ik wil zo langzamerhand mijn 5 ukkies er in doen.
Ik vraag me alleen 2 dingen af:
- Moet ik eerst het waterniveau erg laag houden, zodat ze niet kunnen verdrinken, of kunnen ze meteen al zwemmen? Ik heb namelijk wel eens gelezen dat sommige sala's niet willen/kunnen zwemmen als het eventueel te vroeg is (al ging dat volgens mij op cynops soorten).
- Is het een ramp als er nog geen deksel op de bak zit? (deze ga ik van de week nog maken)
Vraag 2 heeft zichzelf beantwoord vanavond. JA het is een ramp.
Ik had er 1 in de bak gezet om eens te kijken wat hij ging uitspoken. Zag er allemaal prima uit, geen probleem. Vervolgens helemaal vergeten en voetbal gaan kijken. Na afloop schoot het me weer te binnen dat er nog een beessie in de bak zat. Dat zat hij dus niet meer. Ik heb letterlijk de hele bak overhoop gegooid, voorzichtig al het aarde dat erin zit gezeefd, planten uit de grond gerukt, de hele mikmak dus. Ik kón niet geloven dat een lekker dik salamandertje van hooguit 10cm met schriele pootjes het voor elkaar zou krijgen om uit een bak te klimmen die zo'n 30cm hoger is. Hoe hij het heeft geflikt weet ik niet, maar hij had het voor elkaar. Paniek sloeg toe en mijn hele kamer werd overhoop gegooid maar geen kweichow.
Ik had met vereende krachten de kast een cm verschoven waar de bak op stond, en toen zag ik een klein zwart voetje onder een stroomkabel vandaan komen. De superman in mij ontwaakte en ik smeet bijna letterlijk de kast door de kamer. Gelukkig was het beestje ongedeerd (toch zo'n meter naar beneden geduveld) en verre van uitgedroogd.
Ik heb dus op een pijnlijke manier mijn lesje geleerd.
Hier komt'ie dan,
2 exemplaren van 17 cm,
1 exemplaar van 16 cm
1 exemplaar van 14,5
en ene van 10 cm
.....
Dat zijn heel mooie maten!! zeker groot genoeg om te kweken
wanneer gaan ze naar een aquaterrarium?
Ze zitten in een bak met een grondoppervlakte van 50x40 en een wateroppervlakte van 30x40. Ze zijn echter nog niet erg vaak in het water te bekennen. Tot ze meer kiezen om het water in te gaan blijven ze in deze bak.
Ik heb er vandaag 2 opgemeten en ze waren alletwee de 10cm gepasseerd :)
Je kan ze uiteraard niet helemaal recht op een lineaal leggen, maar ik schat ze op zo'n 10.2cm.
Ze zijn lekker dik en doen het goed.
De komende week ga ik hopelijk de deksel van hun nieuwe onderkomen maken, en dan kunnen ze er in. De kleinste hou ik denk ik nog apart, want die is kleiner en dunner dan de rest.