Uitgangssituatie:
De ouder bak is trouwens een typische "niet salamanderbak". Qua vorm dan. Veel hoger dan breed. Zoetwatergarnalen en slakken maken de bak schoon. Een klein binnenfiltertje met sproeiarm zorgt voor zuurstofbelletjes en enige stroming waar dankbaar gebruik van wordt gemaakt.
Eerste larf: 30 januari
Totaal 6 larven, larven zwart, lichtere buik en lichte (witte) kieuwen
Eerste lichting eitjes: 60 a 70 Periode; december begin januari In faunabox
Tweede lichting eitjes begin februari. In curverbak. Vrouwtje nog dik.
(http://i6.photobucket.com/albums/y208/momoswords/larfklein-1.jpg)
(http://i6.photobucket.com/albums/y208/momoswords/vrouwtjeklein-1.jpg)
zondag 8 februari: de tweede lichting larven ontwikkelt zich sneller dan de eerste lichting. Het lijkt wel of er pootjes gaan groeien. De kieuwen lijken nu meer vleeskleurig tot roze. De tweede lichting is sneller apart en in het licht gezet. Artemia's worden heel goed gegeten. Ze gedragen zich als rovertjes.
Aantal larven:
- lichting 1: twee larven, nog aanwezige eieren ontwikkelen langzaam tot nauwelijks
- lichting 2 10 stuks de eieren ontwikkelen zich nog steeds verder
In de "ouderbak": nieuwe eieren op vallisneria. Ik ga Phyllostachus uitproberen voor eiafzetting want de grote vallisneria's zijn uitverkocht.
9 februari: Tijdens het waterverversen van de ouderbak nog minimaal twee larven ontdekt.
Update 6 maart: totaal toch wel 50 larven "alive and kicking" Update 9 maart: Mannetje eet weer, heeft een tijd slecht gegeten
Gefeliciteerd :D
Heb er eigenlijk nog nooit gehoor paramesotriton nakweek.
veel plezier met het opkweken en hopen dat ze groot worden.. ;)
Ja dank je. Ik verzorg deze salamanders voor iemand die op vakantie is. Maar ik vind ze zo interessant en grappig dat ik ze eigenlijk niet meer kwijt wil. En het is natuurlijk super dat ze tijdens de verzorgperiode ook nog eieren leggen en dat ze ook nog uitkomen. Ik heb mij er wel in verdiept, dit forum en de website zijn een uitkomst. De larven hebben hun eerste portie artemia's gehad. Daar werden ze erg levendig van trouwens ;D.
Wat leuk momo! wat voer je de kleine larfjes?
Citaat van: momo op februari 06, 2009, 05:31:31 PM
Ja dank je. Ik verzorg deze salamanders voor iemand die op vakantie is. Maar ik vind ze zo interessant en grappig dat ik ze eigenlijk niet meer kwijt wil. En het is natuurlijk super dat ze tijdens de verzorgperiode ook nog eieren leggen en dat ze ook nog uitkomen. Ik heb mij er wel in verdiept, dit forum en de website zijn een uitkomst. De larven hebben hun eerste portie artemia's gehad. Daar werden ze erg levendig van trouwens ;D.
wel een beetje opletten heh. :p
Inderdaad pas uitgekomen artemia's. Zelf een kweekflesje geknutseld, en na anderhalve dag had ik erg veel artemia's voor die paar larfjes.... :o Ik weet trouwens niet wat voor soort paramesotriton het is. (dus als iemand het weet????) De naam die de eigenaar opgaf kon ik niet vinden. Het mannetje heeft nu een zilverwitte streep op zijn staart en ze hebben een feloranje gele tekening op de buik. Ik probeer wel een keer een goede foto te maken.
Ik word al een dagje ouder merk ik... ;)
Momo, lijkt je Paramesotriton op een van de dieren op deze pagina: P. hongkongensis (http://www.caudata.org/cc/species/Paramesotriton/P_hongkongensis.shtml)?
Nou dat zouden ze zomaar kunnen zijn. De kleur op de buik zit tussen geel en oranje in maar ik heb begrepen dat de kleuren erg kunnen varieren. De foto van de sallie met de witte streep lijkt precies. Ook de larve is vrijwel identiek. Het vrouwtje legt de eieren stuk voor stuk in een lange rij tussen twee bladeren. Ze wil alleen eieren afzetten op lange bladeren.
Foto van de larfjes: (klikbaar)
(http://i6.photobucket.com/albums/y208/momoswords/th_09022009318.jpg) (http://s6.photobucket.com/albums/y208/momoswords/?action=view¤t=09022009318.jpg)
probeer wat bodembedekking en verstopplaatsen in je opkweekbak te maken.
het zijn erg schuchtere larven,maar niet echt moeilijk om op te kweken.
als je artemia voert moet je wel je bak vaak verschonen,omdat dit voer erg vervuild.
gr. jef
Dank je voor je advies Jef. Voor de foto heb ik de verstopplaatsen (erg veel waterplanten) weggehaald ;D
Weet je wat voor voer ik nog meer zou kunnen geven? De artemia's geven idd een troep en ik wil eigenlijk niet zo vaak de larven verstoren.
watervlooien,tubifex en muggelarven zijn een erg gegeerd voedsel.
En nog steeds nieuwe eieren.... Larven groeien langzaam, pootjes ontwikkelen zich en kieuwen zijn nu duidelijk groter en wit.
Eerste larven nu ruim een maand. Vandaag voor het eerst tubifex gevoerd en dat ging er goed in (leek wel spaghetti slurpen ;D)
Er komen nog steeds eitjes uit. In de ouderbak nog een vallisneria met zeker nog 50 eieren en ze zijn allemaal bevrucht en ontwikkelen zich.
Een larf heeft een afwijkende kleur, de rest is zwart en deze is lichtbruin. Komt dat voor kleurvariaties bij deze soort?
Helaas gaan ze over een paar weken terug naar de eigenaar.
Gaan ook alle larven terug, of blijven er een paar 'plakken'?
Ik hoop dat er een paar blijven plakken want ik vind het fascinerende dieren. De ouderdieren zijn in die paar maanden en dan met name het vrouwtje ook best wel "tam" geworden. Als ik nu bij de bak kom dan komen ze op mij af.Wat wel handig is, in ieder geval bij het voeren, nu weet ik zeker dat ze eten. Mijn zwager heeft een drietal cynopsen, daarmee zijn ze niet te vergelijken die jumpen bijna het water uit als je met de wormen aan komt en eten je vingers op. Ook erg leuke diertjes trouwens.
De nieuwste foto van de larfjes
(http://i6.photobucket.com/albums/y208/momoswords/3327967501_7bd3d4c086.jpg)
Ik heb bij de zwarte larven echt het gevoel dat ze van een andere planeet komen :)
Prachtige dieren.
Onwijs mooie diertjes die larven.
Dat diepe zwart met die heldere kieuwen, super!
Succes met de opkweek! :)
Dank jullie wel. Ik vind ze ook erg mooi. ;D De larven lijken nu trouwens te gaan verkleuren naar bruin. Ik ben nu trouwens zeker van plan om een aantal larven te houden (met toestemming van de eigenaar natuurlijk) Voorlopig zitten ze nog in de curver bakken zonder bodembedekking. Omdat er kleinere larven en grotere bij elkaar zitten moet ik toch nog artemia voeren dus de inrichting beperkt zich tot veel waterplanten. Hierin schuilen de kleinere larven. Vanaf welke fase is het handig om ze over te zetten naar een compleet ingerichte bak? Ik zelf wil dit proberen als ze van de waterfase naar de landfase gaan. Dan wil ik een ingerichte bak hebben. Het is een feit: ik ben besmet met het salamandervirus....
Ik zou ze pas gaan overzetten naar een volledige bak als de metamorphose begint. Eerder hebben ze toch geen land nodig.
Het vrouwtje:(slechte foto, sorry) just fat of nog meer eitjes :o
(http://i6.photobucket.com/albums/y208/momoswords/09032009364.jpg)
Het totaal aantal larven (tot nu toe) is toch wel tussen de 60 en de 70 :o. En nog steeds komen er nieuwe bij. De grootste larven worden enorm agressief dus ik moet gaan splitsen. En ze eten niet, ze vreten. Na hun tubifex maal liggen ze letterlijk en figuurlijk uit te buiken op de bodem. ;D Volgens mij komt over 1 week de eigenaar terug. Hij weet niet wat hj ziet denk ik!
Geen eieren meer de laatste twee weken en het gedrag van de salamanders is érg veranderd. Het vrouwtje is erg agressief naar het mannetje, vooral als het om voedsel gaat. Ze bijt dan eerst in zijn poot om vervolgens zijn regenworm af te pakken. ::)Ze eten véél meer en fourageren regelmatig op de bodem op zoek naar regenwormen.
Larven gaan prima, ze eten goed en veel. Ik ga zoeken op internet wanneer ongeveer de paramesotriton overgaat naar de landfase. Ikzelf denk in mei, de eerste lichting is dan drie maanden.
De larven groeien langzaam maar gestaag. Er komen nog steeds eitjes uit maar ik weet niet of de laatsten nog uitkomen. Nu toch wel een larf of tachtig. De eigenaar gesproken. Die zit trouwens niet echt te wachten op een hoop jong spul dus volgens mij vindt hij het best als ik ze verder probeer op te kweken. Nu heb ik dus gelezen dat tijdens de metamorfose, de kritieke fase, vaak de helft van de larven het niet overleefd. Maar dan zijn het er nog veel. Ik hoop dus na de metamorfose een aantal paramesotritons aan te bieden. Voorlopig zijn ze nog niet zo ver en ben ik allang blij dat ze nog goed gaan. Ze eten tubifex, rode muggelarven, verrijkte grote artemia's en ik had watervlooien maar die durfde ik niet te geven. Was "wildvang" en ik weet dan niet wat er aan ongewenste gasten meekomen. De oudste larven zijn nu ongeveer 2,5 cm.
Vanavond worden de volwassen dieren opgehaald :( Gelukkig heb ik nog de larven, grootste is nu 3,5 cm. Ik wil ze niet allemaal houden, het zijn er érg veel (zie topic aangeboden)