Ik kreeg vandaag onderstaand mailtje
On March 15 we are pleased to offer
up to 120 Neurergus kaiserii, adults, good sex ratio or more females - 50 EUR, 30+/45 EUR, 100+/40 EUR, 120/35 EUR
LAST IN THIS YEAR.
Please let me know in case of interest.
Best regards,
Alexandra Antonyuk,
General Manager
BION TERRARIUM CENTER
Kiev, Ukraine
tel.: 380-44-486-3331
fax: 380-44-486-3349
E-mail: aa@bion.com.ua
http://www.bion.com.ua
Ik zag ze ook al in Hamm voor 120 euro per stuk. Dit keer zeggen ze wel vrouwen te hebben. Mocht je ooit eraan willen wagen dan kun je ze beter rechtstreeks van daar laten komen das een stuk goedkoper. Maar bij alex ging vorig jaar alles dood. en waarschijnlijk zijn de eieren al afgezet. Toch belachelijk dat er elk jaar zoveel dieren uit het wild worden gevangen. Ik heb ze gemaild en gevraagd of ze eieren verkopen. Daar heb je meer aan dan diere die dood gaan denk ik.
ben benieuwd of ze dat doen.
Het klinkt toch weer verleidelijk.....
Hummm.....toch maar niet doen...
Schandalig dat er nog zo veel in deze beesten gehandeld wordt. Hij staat op de IUCN lijst als critically endangered (http://www.iucnredlist.org/search/details.php/59450/summ) zie ook de andere pagina's.
Met name doordat er zo veel individuen geroofd worden voor de handel.
Hij is al verdwenen uit een van de drie riviertjes waar hij voor kwam en het totale aantal in het wild wordt geschat op 1000 volwassen dieren. Je kunt dan nagaan dat een lading van 120 individuen een flinke hap is.
N. kaiseri is beschermd in Iran alle wildvangdieren zijn illegaal Iran uitgesmokkeld. Eenmaal in Europa vallen ze niet onder de Iraanse wetgeving en Europa heeft nagelaten deze soort op te nemen en dus zijn ze dan "legaal".
Het kopen van wildvang N. kaiseri is niet strafbaar maar legaal kan ik het niet noemen. Bovendien kan ik me niet voorstellen dat iemand die van salamanders houdt mee werkt aan het uitroeien van een van de mooiste soorten.
Voor mij is er weinig verleidelijk aan.
Helemaal met Roy eens. Dat Bioncentre zal een goeie connectie in Iran hebben, erg jammer is dat. Er zal toch echt meer discussie moeten komen over het op CITES plaatsen van salamandersoorten, want als dit zo doorgaat is er over een paar jaar geen N. kaiseri meer over. Behalve de tussenhandelaren is er volgens mij ook bijna niemand die flinke kweeksuccessen heeft (een paar goeie kwekers wel).
Mooi is ook zo relatief, iedereen heeft tegenwoordig Cynops ensicauda popei, toch vind ik dat een van de mooiste salamandersoorten... Jammer dat de hele terrariumwereld tegenwoordig om trends draait.
Kreeg net een mailtje van een dierenspeciaalzaak ergens hier in het land dat ze neurergus kaiseri te koop hebben.
Allereerst begrijp ik al helemaal niet hoe ze aan mijn email komen maar dat terzijde.
Of het om wildvang of nakweek gaat geen idee, ik heb het idee dat het nakweek zou kunnn zijn aangezien ze 4-6 cm groot zijn, maar anderzijds is het wel een winkel die alleen maar goed geld wil verdienen aan ze ( dat willen alle winkels volgens mij alleen maar )
http://www.cites.org/eng/cop/15/prop/index.shtml
Op de volgende CITES bijeenkomst zal gesproken worden om Neurergus kaiseri op CITES te plaatsen.
Een voorstel is ingediend door Iran. Zodra ik meer weet zal ik er over berichten.
Zal hoog tijd worden. Geweldig trouwens dat Iran er zelf mee komt.
Bedankt voor de melding.
Citaat van: Sergé Bogaerts op december 02, 2009, 02:34:27 PM
http://www.cites.org/eng/cop/15/prop/index.shtml
Op de volgende CITES bijeenkomst zal gesproken worden om Neurergus kaiseri op CITES te plaatsen.
Een voorstel is ingediend door Iran. Zodra ik meer weet zal ik er over berichten.
Serge, hoe zit dat trouwens op het moment dat de kaiseri erop komt te staan in welk opzicht heeft dat gevolgen voor de houders die ze al hebben?
Las in het begin van de hobby wel dat je altijd in de gaten moet houden of een salamander op de cites komt te staan, maar of dit gevolgen heeft niet.
een paar klikken verder staat nog een interessant stuk: (klikkerdeklik hier) (http://www.cites.org/eng/cop/15/prop/E-15%20Prop-14.pdf)
Je zult een vergunning moeten aanvragen bij het cites bureau, als je kan aantonen dat je de dieren al hebt moet dat geen probleem zijn. De cites papieren.
Je moet wel altijd cites papieren aanvragen als je nakweek hebt.
Ik krijg iedere maand de nieuws brief van het cites bureau. Staan altijd wel interessante dingen in.
Het stukje:
Main reasons are:
over collection for the pet trade; collecting animals in the breeding period taking all adults before
they have been able to breed (UNEP/WCMC, 2007);
its Area of Occupancy is less than 10km2;
its populations are severely fragmented, and there is a continuing decline in the extent and quality
of its habitat
Although the trade is regulated nationally, it appears to be insufficient as outside of Iran the species is not
protected. The few populations are likely to become depleted when international commercial trade is not
stopped.
laat toch weinig aan de verbeelding over. Prima dat er iets aan gedaan wordt.
Het stuk:
6.2. Legal trade
No legal trade of wild caught N. kaiseri out of Iran has been reported by DOE.
6.4. Illegal trade
There is strong evidence that indicates that N. kaiseri is being retailed in several European countries and in
Japan. Live specimens are collected and smuggled out of Iran, probably via Azerbaijan Republic, Ukraine, and
Russian Federation (Raffaelli, 2007; and see UNEP/WCMC, 2007)
geeft aan dat er nooit legaal kaiseri's geexporteerd zijn. Mogelijk komt er een pardonregeling voor de salamanders die er al zijn maar in principe is alles illegaal.
Het lijkt me voor degenen die kaiseri hebben (of nog beter de salamandervereniging) de moeite waard om daarover te informeren bij LNV/AID. Dit heeft meer kans als je het doet op het moment dat de dieren legaal zijn.
idd een zeer goede zaak als ze op de cites lijst komen, maar of dat in eerste instantie de illegale handel stopt?
Ik vind het een erg interessante vraag in hoeverre het verwijtbaar is dat je niet legaal- geëxporteerde dieren bij een dierenwinkel gekocht hebt. Moet je als consument nagaan of de exportpapieren in orde zijn alvorens je de dieren koopt?
Ik denk dat je altijd verantwoordelijk bent voor de dieren die je houdt maar het gaat wat ver om exportpapieren te controleren. De vraag is of je die informatie uberhaupt boven water krijgt.
Nu zit ik eigenlijk toch wel met een dringende vraag. 12 december ga ik naar Hamm toe. Ik heb daar afgesproken met een aantal duitse kwekers, waaronder 1 waar ik 5 kaiseri's van overneem. Wat is nu verstandig om te doen? Ik wil namelijk geen gezeik met de AID etc....:s
Ik denk dat je ze rustig kan kopen van hem/haar. Ze staan op dit moment nog niet op de Cites lijst. Ik ga er van uit dat er een pardonregeling komt voor de huidige dieren in de hobby. Wat moeten ze anders?
Het lijkt me stug dat er een heksenjacht komt op kaiseri houders...ze hebben vast wel wat beters te doen.
Ik denk dat je, wanneer ze op de Cites lijst staan, wat formulieren moet invullen om ze te registreren.
Daar zal nog wel wat kosten aan verbonden zijn.
Ik zet vanavond even een format-overdrachtsbewijs online. Daarin staan jouw gegevens en de gegevens van de verkoper, samen emt de gegevens van de dieren. Daar zet je samen een handtekening onder.
Dit formulier moet je ook voor registratieplichtige dieren invullen (triturus-soorten etc.).
Mochten er dan ooit moeilijke vragen komen, heb je toch altijd je bewijs waar je ze vandaan hebt. Dit is trouwens een advies voor alle soorten. Bewaar altijd je bonnetje of nog liever, overdrachtsbewijs!
Gr Rob
ik heb destijds wel van de verkoper een onofficieel document dat hij zelf had gemaakt gekregen waarin hij verklaard dat die van mij nakweekdieren zijn.
maar goed ik neem aan dat mocht het ervan komen dat het hier op de site komt te staan, en daarbij ook vast wel wat we nou als houders moeten ondernemen om ze te houden.
ook moeilijk om ze weg te doen, waar moeten ze dan heen?
ze zijn overal illegaal, behalve land van herkomst.
Je hoeft je geen zorgen te maken voor de dieren die er nou al zitten. Toch is het verstandig om documentatie bij te houden. Of het nou wel of niet wildvangdieren zijn is voor je gevoel natuurlijk erg prettig, maar voor de legaliteit van de dieren maakt het weinig uit.
ALs je zelf een overdrachtsformulier maakt (altijd in tweevoud) zet daar dan op:
datum
naam
adres
email (van verkopende en kopende partij natuurlijk)
wetenschappelijke naam dieren
Nl- de- of US naam (optioneel)
aantal dieren
wildvang cq nakweek
leeftijd dieren
etc etc.. Maar zoals gezegd volgt vanavond een voorbeeldformulier
Citaat van: Rob Keulers op december 03, 2009, 01:17:00 PM
Je voor de legaliteit van de dieren maakt het weinig uit.
Dat klopt want legale kaiseri's bestaan alleen in beekjes in Iran.
Er zijn ook een aantal gifkikker soorten (oa. galactonotus) waar nooit een export vergunning voor is verleent. Deze worden door de AID altijd als illegaal gezien maar momenteel gedoogd.
Da AID zal niet bij iedereen de kaiseri's op komen halen en boetes uit gaan delen maar ik zou er niet te makkelijk over denken.
er is een manier, dan weten ze dat je illegalen dieren hebt maar dat je ze toch mag houden omdat jij er goed voor kan zorgen. Hoe die regeling heet weet ik even niet
Citaat van: naeff002 op december 03, 2009, 04:24:26 PM
er is een manier, dan weten ze dat je illegalen dieren hebt maar dat je ze toch mag houden omdat jij er goed voor kan zorgen. Hoe die regeling heet weet ik even niet
Misschien klinkt dit weer erg bot, maar met dergelijke info kunnen we niks Kevin. Als je dergelijke (hele heftige) informatie geeft moet hij onderbouwd zijn, anders kun je beter even wachten en opzoeken wat je nou precies bedoelt. Met lukraak roepen zonder onderbouwing komen we bij deze discussie niet verder, integendeel.
Vond ook al dat ik het een beetje onduidelijk op schreef, maar je vraagt dan een ontheffing aan bij het cites bureau. Ik kan het zelfde krijgen bij mijn Clemmys guttata. Zo kan je toch je papieren krijgen.
Ja dat klopt. Als dieren op appendix A van CITES staan, dan is invoer en (weder)uitvoer binnen de Europese Gemeenschap verboden, BEHALVE als het om nakweek dieren vanaf de tweede generatie gefokt in gevangenschap gaat. Dan verleend CITES een EU-certificaat (kost 15,- euro om dat aan te vragen). Met dit certificaat en met een CITES-vergunning van het land van invoer en van uitvoer mag transport van dieren plaats vinden. (deze vergunning kost 60,- euro)
Met andere woorden: Staat een dier op appendix A van CITES dan mag je het met een invoer vergunning en met een EU-certificaat invoeren. Dit grapje kost je dan wel 75,- euro per soort.
Valt een dier onder appendix B en wil je het invoeren dan heb je een invoervergunning nodig (60,-). Je MOET kunnen aantonen dat dieren/planten legaal de EU zijn ingevoerd. Wil je uitvoeren binnen de EU heb je een uitvoer vergunning nodig, wil je uitvoeren buiten de EU dan doe je er verstandig aan om navraag te doen bij het desbetreffende land of een vergunning nodig is.
Nog een kleine opmerking, ontheffingen voor dieren die zijn opgenomen in de flora en fauna wet van NL kunnen alleen worden verstrekt door de minister van LNV.
Vraag vergunningen op tijd aan, het CITES bureau doet er een maand over om te beslissen.
Het hele verhaal is terug te lezen op:
http://www.hetlnvloket.nl/portal/page?_pageid=122,1780638&_dad=portal&_schema=PORTAL&p_document_id=289273&p_node_id=2109062&p_mode=BROWSE
Je hebt dit formulier ook nodig om een certificaat aan te vragen als je ze gewoon in bezit hebt. Maar wat moet je invullen bij punt 16 of 19?
Cites vergunningen gaan altijd terug tot een oorspronkelijke legale import. Voor kaiseri bestaat deze niet.
Dit maakt de hele toestand complexer.
Dit is wat je moet invullen bij 16:
15./17. Het land van herkomst is het land waar de specimens aan de natuur werden onttrokken, in gevangenschap werden geboren en gefokt of kunstmatig werden gekweekt. Als dit een derde land is, moeten in de vakken 16 en 17 de gegevens betreffende de betrokken vergunning worden vermeld.
Bij 19 moet je dit invullen:
In de vakken 19 en 20 moeten de gegevens betreffende het betrokken wederuitvoercertificaat of, in geval van Bijlage A-specimens, het EG-certificaat worden vermeld.
Op de 2de pagina van deze formulieren staan van de nummers uitgelegd wat je moet invullen.
Ben erg benieuwd wat CITES gaat doen en hoe het geregeld zal gaan worden met papieren...
Citaat van: Marielle op december 04, 2009, 01:35:45 PM
Dit is wat je moet invullen bij 16:
15./17. Het land van herkomst is het land waar de specimens aan de natuur werden onttrokken, in gevangenschap werden geboren en gefokt of kunstmatig werden gekweekt. Als dit een derde land is, moeten in de vakken 16 en 17 de gegevens betreffende de betrokken vergunning worden vermeld.
Ben erg benieuwd wat CITES gaat doen en hoe het geregeld zal gaan worden met papieren...
Ik kan ook lezen.
Het probleem is dat "de betrokken vergunning" waar dit naar verwijst niet bestaat.
Dit kun je dus niet invullen.