Poll
Vraag:
Moet de mens het Chitrideprobleem bij amfibieën aanpakken?
Optie 1: Ja! Anders gaat alles verloren
Optie 2: Neen! Handen af anders gaat er nog meer verloren
Optie 3: Ik trek het me niet aan
Optie 4: Geen van bovenstaande (verklaar aub)
Zoals eerder vermeld, is er een reëel probleem met de opkomst van Chytride. Een schimmel die ervoor zorgt dat Wereldwijd populaties achteruit gaan en minderheden zelfs verloren gaan.
Persoonlijk vind ik het interessant om te weten wat de gemiddelde hobbyist hiervan denkt. Moet de mens proberen om Chytride aan te pakken? Kan de mens Chytride eventueel aanpakken? Is het verantwoord van de mens om Chytride proberen aan te pakken?
Graag jullie bescheiden meningen. ;)
Ik ben van mening dat je de dieren in de natuur niet kan helpen. Voorzorgsmaatregelen qua hygiene is denk ik het enige.
Wel hoop ik dat er spoedig een geneesmiddel voorhanden is, om de dieren in gevangenschap te kunnen behandelen.
Leuk initiatief Steven!
Ik zou het fijn vinden als iedereen buiten het simpelweg stemmen ook een onderbouwing post hoe hij/zij dat bedoelt, en concreet voor zich ziet, het mag wat mij betreft wel idealistisch zijn, maar wel met enige realiteitszin.
Laat alle reacties maar komen!
Edit: Ik dacht dat ik snel reageerde, maar Joost, jij bent sneller dan het licht!
persoonlijk denk ik dat we hier onze handen beter af houden,en de natuur zijn gang laten gaan.
ik stel me wel de vraag; is dit nu gevonden omdat er naar gezocht is en dat we de schimmel kennen
of zou dit altijd al aanwezig geweest zijn?
Volgens mij kan je er niet veel aan doen, in de PowerPoint van Ravon staat ook: "niet te stoppen en onbehandelbaar". Afwachten en hopen dat de natuur het probleem zelf oplost, is het enige dat je volgens mi kan doen. Mensen bewust maken van het feit dat de schimmel in (bepaalde) gebieden voorkomt, is misschien nog wel verstandig, net zoals toen mond- en klauwzeer en/of de vogelgriep uitbrak. Je kan ze wijzen op de gevaren en gebieden (tijdelijk) niet toegankelijk maken voor publiek. Dit voorkomt dan alleen de verspreiding via mensen en niet via de dieren die besmet zijn en zelf van plek naar plek trekken.
Ik heb gekozen voor; Neen! Handen af anders gaat er nog meer verloren.
Ergens is er een vertwijfelde gedachte bij mij, de mens heeft dit hoogstwaarschijnlijk verspreid naar Nederland toe dus moeten wij dan ook de natuur niet helpen er weer vanaf te komen. Toch gekozen voor Neen, nu gaan ingrijpen zonder degelijk onderzoek naar herkomst en mogelijke oplossingen en het in kaart brengen van de gevolgen daarvan lijkt mij zeer onverstandig. Dus nee voor nu, wel dit probleem blijven onderzoeken en monitoren.
Citaat van: Jef Janssens op april 27, 2010, 08:47:56 AM
persoonlijk denk ik dat we hier onze handen beter af houden,en de natuur zijn gang laten gaan.
ik stel me wel de vraag; is dit nu gevonden omdat er naar gezocht is en dat we de schimmel kennen
of zou dit altijd al aanwezig geweest zijn?
De schimmel Chytride op zich bestaat al erg lang (fossielen van de schimmel uit het devoon tijdperk zijn gevonden...), maar de specifieke soort Batrachochytrium dendrobatidis is pas in 1998 ontdekt in Panama, ook al lees ik ergens anders dat hij van nature voorkwam in Afrika (bij de klauwkikker), wellicht is hij pas in 1998 buiten dat continent gevonden. De schimmel is hoogstwaarschijnlijk door globalisering verspreid...iedereen komt overal tegenwoordig, wat een ramp kan zijn voor veel ecosystemen.
Ik ben ook van gedachte dat wij mensen hier niet al teveel aan kunnen veranderen en dus de handen eraf moeten houden. Het zal wel waar zijn dat mensen dit "deels" verspreid hebben, maar niet enkel mensen reizen de wereld rond. Kijk naar bepaalde vogelsoorten, insecten,...
De hygiene-maatregelen die bij Ravon gesteld worden zullen deels of tijdelijk wel wat kunnen doen voor bepaalde onaangetaste populaties. Maar als de schimmelsporen aan schoenen en materialen kunnen blijven hangen, kan je ze dus evengoed verspreiden in winkels (aan schoenen) etc... waardoor de verspreiding totaal niet tegen te gaan is. Eveneens verspreiding door vogels en zelfs eventueel insecten kan onmogelijk gestopt worden.
Feit dat zoveel dieren er nu onder lijden maar de schimmel al zeer lang bestaat haalt bij mij de vraag op of we getuigen gaan zijn van een drastische verandering in de evolutie van de ecosystemen.
De natuur is vaak wil zo ingericht dat ze om kunnen gaan met verspreiding via bijvoorbeeld trekvogels. Echter de mens is instaat zulke grote afstanden in zeer korte tijd af te leggen dat de natuur het hier aflegt. Snap je vergelijking echter is toch vaak de mens de veroorzaker van veel natuurleed. De natuur kan zicht goed redden, tot de hand van de mens zich erin gaat mengen.
Ik heb gestemd voor "handen af". En dan bedoel ik met name de bestrijding van de schimmel. Die is in de natuur toch niet uit te roeien. Wel blijven monitoren en onderzoeken. Uiteindelijk blijven de sterkste dieren over en wie weet worden er wel dieren resistent tegen de schimmel. En misschien bestaat er wel de kans op uitroeiing van een soort maar hoe dat te voorkomen, daar weet ik zo weinig van af. Dat laat ik aan de wetenschappers over.
Dit is totaal niet wetenschappelijk onderbouwd en de mening van een hobbyist
Ik denk dat het niet tegen te gaan is, denk toch dat je het beste kunt toe kijken hoe moeilijk het ook is (voor nu).
Je kunt het volgens mij de natuur dus beter zelf op laten lossen, en net als Monique zegt de sterkste dieren moeten er toch boven op kunnen komen?, natuurlijk ben ik me er van bewust dat het een nare schimmel is, die ze moeten blijven onderzoeken ook voor onze dieren, om eventueel als er dieren besmet raken te behandelen.
Dus voor nu om het niet erger te maken; nee, handen af anders gaat er nog meer verloren!
En voor de hobbyisten is het belangrijk om hygienisch te werken, uit kijken met wat je in huis/bakken haald.
In de natuur is daar volgens mij geen optie voor alleen zwaar bestmette plekken, waar ze het van weten, afzetten.
Maar of dat veel zin heeft...,de dieren gaan hun weg wel.
ik zit nog met een vraag, is het nu ook een (groot) risico om nu Rode mug in huis te halen?
Want dat lijkt me voor veel houders praktisch onmogelijk.
Ik hoop echt dat dit zich als een sneltrein door nederland/belgie gaat verspreiden!
Het blijft moeilijk te controleren, daarom lijkt het mij wel belangrijk dat het regelmatig word gecontroleerd.
Ik ga me er niet druk over maken. Net als griep, kun je het krijgen, of niet. Daar doe je niks aan. Het is vanaf '98 al verspreid over de hele wereld (misschien al wel veel eerder), en ik krijg niet de indruk dat er vele gedupeerde liefhebbers zijn door deze schimmel. Voer heb je toch nodig, en waar ik het zelf kan vangen zal ik het ook niet laten.
Ik heb Neen! Handen af anders gaat er nog meer verloren gestemd.
Hopelijk hersteld de natuur zich zelf.
En thuis handen goed wassen voor we met onze dieren in contact komen.
En zoals joost zei komt er hopelijk een geneesmiddel om de dieren in gevangenschap te kunnen behandelen.
ja alles gaat anders verloren! heb ik gestemd ik wil dat de mooie salamanders in de natuur overleven en salamanders in de natuur vind ik oook heel speciaal om te zien er gaan nooit meer salamanders in de vijver zijn alles is leeg leeg leeg en dat wil ik absoluut niet ik wil zeker dat de kleine watersalamander de alpenwatersalamander en de kamsalamander overleven dit zijn prachtige soorten
Elleke: Naar wat ik heb gelezen bestaat de behandeling uit Chloorampfenicol en Trisporal (itraconazol) De eerste is een oogzalf die vaak in de veterinaire wereld wordt gebruikt, de tweede een antischimmel.
In 2009 stond er in een nummer van de DATZ(=Duits aquarium tijdschrift) al een artikel over deze ramp voor amfibieën. Daarin staat i.d.d. beschreven dat de uitbraak te weiten zou zijn aan de wereldwijde verspreiding van Xenopus laevis welke reeds in de jaren 20 en 30 gebruikt werden voor zwangerschapstesten.
In dit artikel werd beschreven dat er nog geen medicatie voorradig is. De enige mogelijkheid in een terrarium is het opschroeven van de temperatuur tot boven de 27 graden gedurende een tijd daar deze schimmel dan zou sterven. Voor Dendrobaten zou dit een oplossing mogelijk kunnen zijn maar voor Salamanders is dit funest.
Tijdens onze vorige landdag is er een goede uiteenzetting geweest over deze schimmel en door onderzoek is gebleken onder een aantal van onze leden en bij leden van Dendrobatidae Nederland dat onder de onderzochte salamanders in gevangenschap nog niet was aangetoond maar onder de Dendrobaten wel(als ik het verhaal goed begrepen heb tenminste). De verspreiding van deze schimmel is echter over de gehele wereld dus ook in Europa!. Kortom handen af van dieren die nog in het wild leven!!! En laten we hopen dat de natuur dit zelf oplost.
Hierbij wat korte punten uit het artikel geschreven door Samuel Furrer(DATZ 5/2009)
Kenmerk van de ziekte: Hyperkeratose = afbraak van de epidermis cellen(huidcellen)
Dragers zijn hoogst infectieus, veroorzakers zijn zoösporen de boosdoener zijn.
Mogelijke overdracht: dier-dier contact.
Verspreiding onder waarschijnlijk alle amfibieën.
Vooralsnog geen overlevingsstadia zoals bv cysten, de sporen zijn afhankelijk van vochtigheid en relatief kort levend(</= 24 uur)
Sporangieën(=schimmel vorm kan in de omgeving als saprofyt blijven leven)
Optimale ontwikkeling temperatuur 4-25 graden C. Bij hogere en lagere temperaturen lagere groeisnelheid.
Temperaturen onder 0 en boven 30 zijn voor de schimmel dodelijk.
Ook larven kunnen worden geïnfecteerd echter met minder duidelijke verschijnselen(slechts infecties bij de bek) Meestal uit zich het pas bij massale sterfte tijdens de metamorfose.
Diagnose tot op heden alleen nog maar mogelijk via (real-time) PCR = aantonen van DNA via een bepaalde procedure in een gespecialiseerd laboratorium.
Mogelijke therapie: Intrakonazol bad 0.01% 5 minuten dagelijks gedurende 7 tot 10 dagen, Benzalkoniumchloride bad 0.2 milligram per liter.
Voor aquatiele soorten en larven kleurstof baden zoals deze in de aquariastiek ook gebruikt worden(hij haalt hierbij formaline/malachietgroen en of methyleenblauw oplossingen aan.
Reiniging/desinfectie van materialen middels desinfectiemiddelen als bv virkon en bleekmiddel of temperaturen boven 48 graden gedurende 30 minuten.
Belangrijk: na aanschaf van nieuwe dieren altijd een quarantaine periode inlassen maar dat geldt eigenlijk altijd zo.
Een eventuele test op chytridiomykose is altijd aanbevolen.(afstrijk nemen met een steriele wattenstokje ter diagnose). Dit loopt waarschijnlijk via een dierenarts of rechtstreeks naar het lab sturen.
In het artikel worden twee laboratoria genoemd één in Londen en één in Zürich-Schlieren. In een artikel over dit onderwerp in het DN-magazine (dec 2008) wordt er ook een lab in Wageningen aangegeven met als e-mail adres: info@vhlgenetics.com
Het is een hele hoop info in één bericht maar het leek mij gezien het onderwerp wel van waarde.
Gr Roel
Citaat van: Roel op april 30, 2010, 09:35:44 AM
Mogelijke therapie: Intrakonazol bad 0.01% 5 minuten dagelijks gedurende 7 tot 10 dagen, Benzalkoniumchloride bad 0.2 milligram per liter.
Voor aquatiele soorten en larven kleurstof baden zoals deze in de aquariastiek ook gebruikt worden(hij haalt hierbij formaline/malachietgroen en of methyleenblauw oplossingen aan.
Gr Roel
Het moet dus mogelijk zijn om nieuwe dieren preventief te behandelen?
Da's een theoretische mogelijkheid. De kosten van de bekende werkende behandeling zijn zo extreem duur, dat lukt voor een liefhebber amper.
Citaat van: Rob Keulers op april 30, 2010, 09:49:30 AM
Da's een theoretische mogelijkheid. De kosten van de bekende werkende behandeling zijn zo extreem duur, dat lukt voor een liefhebber amper.
Hoezo extreem duur, Rob? Zijn de producten dan zo duur, of moet je dit laten doen door een dierenarts?
Ik weet op zich niet wat het beste is. Uit dat onderzoek wat vorig jaar gepresenteerd werd kwamen wij als salamanderliefhebbers er niet zo slecht uit met 0 infecten. Zolang onze dieren het nog goed doen en we met goede resultaten kunnen kweken is het volgens mij vooralsnog een factor bang makerij net zoals met de mex griep is geweest. Een vast liggend feit is wel dat de Dendrobaten liefhebbers beter moeten oppassen met wat ze doen!
Een oorzaak daarvan licht hem volgens mij in het feit dat daar veel meer commersieel wordt gekweekt en gekruist dan bij ons het geval is.
Waar je denk ik wel voor op moet passen is bij op gemengde beurzen gekochte dieren. Zet die vooral in quarantaine en laat evt. een kweek afnemen. Dat is denk ik veel eenvoudiger dan preventief gaan behandelen als er mogelijk nog niet eens sprake is van een infectie. Zo is MRSA en ESBL ook ontstaan(mijn eigen vakgebied overigens). In het bovenstaande staat overigens ook het mailadres van Wageningen. Ik weet niet of je daar als particulier een test kunt laten uitvoeren en wat die zou kosten. Maar info inwinnen kan volgens mij nooit kwaad.
Ga overigens nu even de ogen dicht doen want ik heb een geweldig slechte nachtdienst achter de rug.
Frank Pasmans van de universiteit Gent heeft op de landdag een lezing gegeven over dit onderwerp. Hij benoemde o.a. de prijzen van het afnemen van swab-tests, en de kosten van behandeling van chitride per dier. Als ik nu prijzen zou roepen zou ik moeten liegen, maar ik kan me nog herinneren dat dat allemaal niet goedkoop was, en daardoor voor de hobbyist bijna ondoenlijk.
Bij mijn post over de behandeling van de dieren heb ik verzuimd de bron te vermelden. Beetje slordig om iets te roepen zonder vermelding. ;D Dus hierbij: Het is afkomstig van een artikel van Eugene Bruins op de website van Podarcis. Het is al wat gedateerd. In hetzelfde artikel wordt inderdaad verwezen naar een lab in Wageningen wat destijds de test probeerde op te zetten. Er zou gestreefd worden om naar een richtprijs van rond de 35 euro.