Vorige week was Rin (Axolotl, 1 jaar oud, 10 cm) plotseling overleden.. Ik heb nooit symptonen gezien en ze at altijd goed.. Dus het was een totale verrassing voor me..
Ik heb toen heel haar aquarium verschoond en Thor (haar broer) er weer in gedaan.. Gister viel het me ineens op dat hij rare pluizige bolletjes op zijn lichaam kreeg.. Het begon bij zijn voetjes en binnen no time zat het ook ineens op zijn staart en begon hij bultjes te krijgen op zijn kop.
Ik ben meteen naar hem naar een tuincentrum gegaan (Tja, ik wist anders ook niet waar ik naartoe moest ???), eenmaal aangekomen waren zijn 'pluisjes' eraf gevallen en werden het wondjes (waar ook bloed uit kwam..), deze pluisjes werden meteen onder een loepje gedaan en ze hebben nog een stukje vel weggeschraapt om uit te sluiten dat het witte stip was..
Na vele telefoontjes kwam ze erachter dat het uitwendige parasiet was, waarschijnlijk gekregen door het voedsel..
Ik moest naar een dierenarts bellen en daar vragen naar een medicijn voor uitwendige parasieten bij axolotls... Maargoed, je raad het misschien al... Toen ik daar naar vroeg zat die dierenarts alleen maar "Axolotl?? Ik weet niet wat dat is hoor". En dat ik terug moest bellen met de naam van het medicijn..
Maar die wist die mevrouw ook niet.. En ik ook niet..
's avonds was Thor's hele pootje al in een pluisje veranderd en kwamen er steeds meer wondjes bij.. Hij leek het al niet meer te halen en inderdaad.. Hij is al heel snel daarna overleden..
Nouja een heel verhaal, en ik had er dus een paar vragen bij..
Weet iemand misschien waar ik die medicijnen voor een axolotl kan halen? Voor het geval dat mijn andere axolotls ook zijn besmet (Die zitten wel in een andere bak, maargoed ik heb maar 1 tang, en 1 netje etc..)
En weten jullie een dierenarts die WEL verstand heeft van axolotls?
Thor en Rin waren de enige die in dat aquarium zaten.. De mevrouw zei al dat ik alles moest weggooien wat in aanraking was gekomen met die bak, omdat het dus zeer besmettelijk zou zijn..
Alvast heel erg bedankt..
Witte stip is een ziekte dat voorkomt bij vissen, vaak na een abrupte verandering in watersamenstelling of temperatuur. Voor zover ik weet krijgen amfibieen geen witte stip. Stip ziet eruit als minuscule witte puntjes, en geen pluisjes. Ik denk eerder aan een schimmel. Nou moet ik er ook bij vermelden dat medewerkers van tuincentra meestal weinig tot geen kennis hebben van amfibieen (vaak nog niet eens van vissen). Dat ze interessant doen met een microscoop zegt erg weinig.
Inrichting kun je na kort uitkoken gewoon weer gebruiken.
Maar gaan ze van schimmel zo snel dood dan?
En hoe krijgen ze dat dan?
Ik ben nooit laks geweest met aquaria.. Ik verschoon ze regelmatig en check elke 2 weken de waterwaardes.. Ik heb geen veranderingen gezien..
Hallo, ik heb hier een lijst van veilige medicijnen die bij een axo gebruik mogen worden.
List 2: Safe or Relatively Safe Products
1. Myxazin (Waterlife) - I and others I know have used this without any problems and Waterlife reports that it doesn't think it has any problems for amphibians, but they recommended a half dosage to me, which is what I use.
2. "The Complete Remedy" (Manufacturer unknown) - seems to only contain sodium chlorite.
3. Mercurochrome (see section on wounds).
4. Nitrofura-G (Aquatronics).
5. Maracyn (Mardel Labs) - contains the antibiotic erythromycin.
6. "Sulfa-bath" (Tetra).
7. Methylene blue - non-toxic in low dosages.
8. Furan-2 (Aquarium Pharmaceuticals) - good all around anti-bacterial medication - highly recommended.
9. Melafix (Aquarium Pharmaceuticals) - effective against external sores.
10. Panacur - at low dosage levels - effective against internal parasites, specifically roundworms.
11. Flagyl, also known as metronidazole - Used at a lower dosage than for reptiles, it appears to be safe for use as an anti-parasitic treatment in food (inject it into a waxworm or other convenient food). It also stimulates appetite.
Een goede aquarium zaak of evt dierenarts weet hier wel aan te komen.
Verder is hier nog een link
http://www.eznc.org/primosite/show.do?ctx=25145,58510, van welke ziektes axo's kunnen krijgen.
Een van die beschrijving klink heel veel op wat jij beschreef van bultjes die kapot sprongen, staat staat aan als bactriele tubercolose.
Misschien brengt dit wat duidelijkheid
Groetjes Silvia
Ik schrijf deze reactie (ook) als dierenarts. Dit ter info.
Ondanks dat het lijstje hieronder met de beste bedoelingen is neergezet is een uitspraak over "veilige of relatief veilige middelen" buitengewoon lastig waar te maken. Immers het meeste (zo niet alles) is bij ondeskundig gebruik onveilig. Om op het lijstje in te gaan; veel van de middelen zijn hier niet bekend of zijn voor volstrekt andere aandoeningen voorgeschreven.
Daarnaast is het ook een goede gewoonte om de bronvermelding neer te zetten. Met bronvermelding leg je de verantwoordelijkheid voor de inhoud ook daadwerkelijk bij de oorspronkelijke schrijver. Ik herkende het lijstje dus hierbij de internetbron " http://www.axolotl.org/health.htm#list " :)
Dan onderstaande:
Citaat van: bouffonne op juli 18, 2010, 10:37:58 AM
Verder is hier nog een link
http://www.eznc.org/primosite/show.do?ctx=25145,58510, van welke ziektes axo's kunnen krijgen.
Een van die beschrijving klink heel veel op wat jij beschreef van bultjes die kapot sprongen, staat staat aan als bactriele tubercolose.
Tuberculose (aangezien het altijd door bacteriën (het is een heel complex van soorten) wordt veroorzaakt bestaat er geen "niet bacteriële tuberculose" maar dat terzijde) is een buitengewoon serieuze aandoening die in meerdere gevallen overdraagbaar is op mensen en waar jezelf vervelende verschijnselen van kunt krijgen. Het lijkt me
zeer onwaarschijnlijk dat deze salamander dat heeft (maar daar kun je zonder klinisch + aanvullend onderzoek geen harde uitspraak over doen)
Waarschijnlijker is het een aandoening die bekend staat als Columnaris; een infectie met Flavobacterium columnare. Ik kocht 5 axo's van een kweker en 4 zaten na aankoop binnen no time onder de "witte pluizen" en waren voor ik kon ingrijpen, al dood. Echt binnen 1 -4 dagen. De laatste had/heeft nergens last van en groeit als kool.
Je kunt Columnaris behandelen met een zoutbadje kijk hier maar eens https://www.msu.edu/user/eisthen/lab/methods/animalcare/columnaris.html ASW ("kunstmatig zeewater") maak je door 25 gram zeezout op te lossen in 1 liter water. Als je dit voorzichtig en volgens de beschrijving doet doet heb je een hele goede kans dat het goed komt.
Ik weet dat het lastig is om een goede dierenarts te vinden. Veel collega's weten zich geen raad met bijzondere dieren. Maar op de site van Lacerta staan een aantal waar je voor deskundig advies terecht kunt. Voor de volledigheid: http://www.lacerta.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=138&Itemid=135
wat een goed verhaal Derk, Thanks!
Echt heel erg bedankt voor jullie reacties! Ik heb hier echt wat aan en waardeer dit enorm. :)
Ik heb de meeste dingen toch weggegooit uit angst dat mn volwassen axo's besmet zouden raken.. Ik weet alleen nog niet wat ik met het aquarium moet doen..
De één zegt helemaal vullen met gekookt water, de ander zegt dat het nutteloos is.
De één zegt schoonmaken met bleek, de ander zegt dat je dat bleek er nooit meer uitkrijgt.... ???
Geen chemische middelen gebruiken hoor. Gewoon warm-heet water, en eventueel een paar dagen droog laten staan.
Ik heb met kokend water alles schoon proberen te boenen en het staat nu weer op zijn plek met kweekguppies er in.
Echt heel erg bedankt. :)
Deel 2..
Wodan eet nog steeds niet.. Ik weet nou niet of het aan het weer ligt of dat hij ziek is.. Maar wat me wel opvalt is dat hij een heel raar bultje op zijn staart krijgt.
Tenminste, het lijkt op een bultje maar de andere kant is gewoon 'hol' zegmaar... Ik hoop dat jullie begrijpen wat ik bedoel..
Ik heb er foto's van gemaakt:
(http://i27.tinypic.com/291n71j.png)
(http://i28.tinypic.com/vsnsk0.png)
Iemand enig idee of het een ziekte is? of dat hij misschien gewoon heeft gevochten?
Misschien is het wel toeval.. Dat het bultje niks te maken heeft met zijn eetgedrag.. Ik hoop echt dat het aan het warme weer ligt..
Volgens mij is dat een stress staart. Als axo's stress hebben dan krijgen ze een behoorlijk scherpe hoek in de staart om een of andere reden. Op zich niet zo erg, maar het geeft wel aan dat het dier zich niet erg prettig voelt. Het zou goed aan het weer kunnen liggen. Als de temperaturen in de bak hoog genoeg zijn dan kunnen axo's daar zo op reageren.
Ik heb het misschien gemist, maar hoelang eet Wodan al niet meer? Hij ziet er in mijn ogen niet super mager uit. Uiteraard hoort hij normaal te eten, maar kritiek is het in mijn ogen ook niet..
Hij heeft zo'n anderhalf week niet gegeten..
Wat wel raar is, gister ging ik met m'n plantentang een plantje goed zetten, en toen 'beet' hij wel 2x in die tang.. Wat ze normaal ook doen als ze denken dat ze eten krijgen.
Dus ik was al helemaal blij.. Ik natuurlijk eten te halen, maar nee hoor.. Dat liet hij weer liggen.. :-\ Hij zat er echt met zijn neus boven op, maar negeerde het gewoon..
Ik heb ook echt van alles proberen te geven, wormen, runderhart, zelfs voederpilletjes...
Gooi je de worm op de grond of haal je hem heen en weer voor z'n kop? Ik voer mijn dieren met de hand, en als ze niet in 1x de worm uit mn hand trekken dan ga ik de wormen voor hun kop bungelen. Die extra beweging is dan vaak genoeg trigger om te happen.
Anderhalve week eten is voor een axo geen grote ramp. Ik zou me na 3 weken pas echt zorgen gaan maken.
Ik bungel het gewoon voor hem, een worm slikt hij in en spuugt hij uit, runderhart schenkt hij gewoon helemaal geen aandacht aan..
Gister heb ik het met rooie muggen geprobeerd, en toen begon hij eindelijk weer te eten, werd hij WEER gebeten door mn andere axolotl..
Maargoed, waar k me meer zorgen over maakte..
(http://i35.tinypic.com/2uxwwte.png)
Zoals je ziet is het 'bultje' weggebrokkelt.. Ik snap echt niet meer wat er allemaal aan de hand is...
En het erge is nog dat Mozes (Albino axolotl) nu ook zo'n 'bultje' krijgt.... :'(
Misschien is het wel schimmel... Wat moet ik dan doen?
- Iedereen apart in zout water doen?
- Het aquarium verschonen?
- Wat moet ik met alle plantjes doen?
- Wat moet ik met mijn vissen doen? (Er zitten een paar guppen in + goudvissen..)
Alvast heel erg bedankt voor je hulp..
Weet je het zeker dat ze elkaar dat niet aan doen? Hier bijten ze ook regelmatig een hap uit elkaars staart.
Dat van die staart kan wel toeval zijn ja.. Maar dat bultje vind ik zo raar.. =S
Hij heeft ondertussen nog steeds niks gegeten... Ik snap het echt niet.. Van alle axo's die ik heb zou ik het nooit van hem verwachten..
Normaal is hij super levendig en reageert hij op alles wat boven hem beweegt.. nu zit hij alleen maar in de planten, niks te doen...
Hm.. als het tegenzit kan ik hem vanavond begraven... Hij drijft nu bovenaan het aquarium en is erg mager.. Ik heb hem maar weer apart gedaan in de hoop dat het misschien beter gaat als hij alleen is..
De rest eet nog wel goed..
Leeft hij nog? Op de foto´s ziet hij er niet ziek uit.
Hij leeft nog, maar vraag niet hoe..
Hij drijft vaak bovenaan en laat zich af en toe naar beneden zakken..
Er zitten een paar guppen bij hem maar daar kijkt hij niet eens naar, hij hapt nog wel naar adem en beweegt nog met zijn kieuwen maar hij beweegt zelf amper.
Zal morgen wel weer een foto van hem nemen.
Ik zou hem apart zetten en dan zo koel en donker mogelijk houden. Dus zonder guppen in een plastic bak ter grootte van een lunchbox. Met net genoeg water om hem volledig onder te kunnen houden. Op die manier heeft hij geen moeite om naar lucht te happen en is het "bovendrijven" ook minder stressvol. Soms is quarantaine al genoeg om hem weer aan het eten te krijgen. Zodar hij weer regelmatig eet gaat het vast een stuk beter.
Dan zo koel mogelijk (indien nodig) maar niet lager dan 10/12 graden (een koelkast op "maximum temperatuur" doet zo'n 12 graden) Meet dat van te voren. De hogere lagen in een koelkast zijn vaak veel kouder. De groentela is vaak het minst koud. Meet het door een glas met water in de koelkast te zetten en daarin je thermometer te stoppen.
Je kunt niet ineens van dik 20 naar koelkasttemperatuur. (Ik zit nu in portugal en hier is het 30 graden en ik ben ff kwijt wat de temperaturen in NL doen) Om dit geleidelijk te doen kun je met koelelementen werken (flesjes met water die bevroren zijn werken prima) Je moet dit wel goed in de gaten houden want kleine volumes water veranderen veel sneller van temperatuur. Probeer hier 2 a 3 dagen voor uit te trekken. Als je hem dan gewend hebt kan hij in de koelkast (maar niet onder de 12 graden) Als je een koele kelder hebt heeft dat altijd de voorkeur. Onder deze omstandigheden (donker en koel) herstellen ze vaak prima. Ook de weg terug moet weer geleidelijk gaan.
Veel succes......soms lukt het en soms is het gewoon erg lastig en verlies je een dier.
Een paar dagen terug had ik het inderdaad ook gehoord, toen ben ik het temperatuur ook af gaan bouwen en hij zit nu in de koelkast. (Zonder guppen/wormen of iets anders. Hij zit echt alleen)
Ik had natuurlijk al verteld over dat bultje op zijn staart, en dat het er weer was afgebrokkelt.. Maar nu is het in een kleinere vorm terug gekomen, het puntje van zijn staart is echt heel hard en er zitten kleine witte bultjes op.. Echt hele kleine bultjes. Geen idee wat het is..
Hij eet iig nog steeds niet, maar hij leeft iig wel... Hij "zweeft" niet meer sinds hij in de koelkast zit.. Dus ik denk dat het wat beter gaat. :) Ik hou de temperatuur goed in de gaten.. De melk is misschien niet meer zo koud, maar hij zit iig goed.. ;) Je moet wat over hebben voor je beesie..
Kan het kwaad om hem eventueel in een zoutbadje te doen? Misschien heeft hij wel een rare schimmelinfectie op zijn staart en werkt het wel.. Eerst hou ik hem natuurlijk een paar dagen in de koelkast, over een week zal ik de temperatuur weer opbouwen (Als hij dan nog leeft..), daarna weer proberen eten te geven.. Als hij dan nog niks eet, wat kan je me dan aanraden?..
Echt onwijs bedankt voor je hulp, Derk. :D
Zoals gezegd, hier zijn de foto's;
(http://i36.tinypic.com/520vlu.png)
Hier zie je dus die bultjes, als je erover heen aait voelen ze heel hard aan.
(http://i34.tinypic.com/dgl9oh.png)
Nogmaals de bultjes
(http://i35.tinypic.com/257jgp5.png)
Dit is de andere kant, hier zijn de bultjes echt een verdikking.. Ik weet niet of dit helemaal duidelijk is op de foto..
(http://i34.tinypic.com/b9ehs7.png)
Wodan in zijn geheel..
Na 4 lange weken was het eindelijk zo ver! Hij heeft gegeten! ;D
Eergister merkte ik op dat de worm uit zijn bak ineens weg was, de dag daarna ga mijn moeder hem een worm en die at hij meteen op.. Vanmiddag teste ik het zelf uit, en hij ging er gretig achteraan.. hij at hem meteen op!
Dit is dus echt super goed nieuws!
Ik laat hem nog even aansterken en hou em nog een tijdje aan de antibiotica. Daarna mag hij weer terug bij de rest.
Echt heel erg bedankt voor alles, Derk!