Hallo,
ik ben nieuw op dit forum.
Ik ben van plan om salamanders te gaan houden in een aquarium (met landgedeelte als dat nodig is),
ik wilde me eerst even beetje informeren naar het houden van salamanders.
Ik heb vroeger wel salamanders in een vijver gehad, dat was hartstikke leuk, nu verhuisd en mis die salamanders toch wel.
Wat adviseren jullie mij om mee te beginnen als eerste salamander (makkelijkste te houden)?, en wat mij nou niet echt duidelijk is, heeft elke salamander nou winterslaap of niet? of verschilt dat per ras, of is er ook een manier dat ze dat niet hebben?
mvgr,
Ashley
Ik ben zelf een half jaar begonnen met axolotls en ik vind ze vrij gemakkelijk te onderhouden. Ik had enkel ervaring met diverse reptielen en vuurbuikpadden, dus van salamanders wist ik niets. Oh ja... ze worden groot!
Ik zou beginnen met aquatiele salamanders.
Deze houden over het algemeen geen winterslaap en hebben geen landgedeelte nodig.
Ook zijn er soorten die maar een klein landgedeelte nodig hebben.
Dit is ook makkelijk te realiseren in een aquarium.
Ik zou je een axolotl(ambystoma mexicanum) of een kamsalamander(triturus carnifex) adviseren.
Beide kunnen aardig groot worden.
Heb je al een aquarium en hoe groot is deze?
Hoeveel dieren wil je gaan houden? Wil je er ook mee kweken?
Cynops zou een goeie keuze zijn. En ook dobrogicus is makkelijk en aquatiel te houden. Cynops hoeft niet persee een koude periode, dobrogicus geef ik wel een koude periode. (gewoon aquatiel in de schuur)
Hartstikke bedankt voor de snelle reacties, nee ik moet nog een aquarium kopen, maar geld is niet echt een issue, want ik krijg het van de Kerstman haha ;D.
dieren met winterslaap gaan bij mij lastig, ik heb alleen een garage en die zit vast aan het huis, met daarin heerlijke vloerverwarming en is tevens het favoriete stekje van onze luie huiskat.
Dan had ik nog een vraag is het ook mogelijk om verschillende soorten salamanders bij elkaar te houden en zoja, welke combinaties?
ik heb wel gelezen dat vissen en salamanders niet zo'n goede combinatie zijn.
en klopt het dan je makkelijk red cherry garnalen bij salamanders kan houden, om bijvoorbeeld eten op te eten wat op de bodem ligt?
en Chris, op het begin wil ik nog niet gelijk gaan kweken, wil eerst weten dat alles goed gaat en oriënteren.
In de loop van de tijd zou het best kunnen, heb waarschijnlijk ook baantje gevonden, dus kan ik er ook wat meer geld in stoppen. want ja het is een hobby, en hobby's kosten geld :D
Als je geen plek hebt om te overwinteren, kan je eventueel voor Cynops orientalis gaan. Overwinteren kan ook steeds in de koelkast als dat voor je medebewoners geen probleem is.
Red Cherry's en salamanders gaan goed samen. Salamandersoorten mag je nooit combineren en verder mag je ook geen andere beesten bij je salamanders houden (vissen, kikkers, kreeften, etc...). Wel mag je slakken en kleine garnalen in je bak zetten. Houdt er rekening mee dat salamanders liever koel zitten dan warm, dus houd je bak uit de buurt van verwarmingen.
Steven wat is in jouw opinie koud/goede temperatuur, in mij kamer is het zo rond de 19-22 graden. is dat een probleem?
19-22°C is een prima temperatuur voor Cynops soorten.
Triturus soorten zou ik nog wat koeler houden (vooral buiten de zomer). Juist door de koude temperaturen krijgen de mannen hun uitgesproken kamvorming op de rug en de staart. Hoewel ze deze huiskamertemp. goed kunnen verdragen, zou ik ze zeker niet jaar in jaar uit bij deze temp. laten zitten.
dankjewel voor de tip Joost. Maar welke soort Cynops salamander zou ik het beste kunnen nemen. en ik las op het forum ook nog iets over "Ameca splenden" zou ik die ook in mijn aquarium kunnen doen voor eventuele algen? i.c.m. de Cynops ? of is dat een beetje hetzelfde als die red cherry garnalen?
gr, Ashley.
Van de Cynops familie houden de C. ensicauda en de ondersoort C. e. popei het meest van warmer water. Dit is ook de grootste van de familie (met max. 16 cm lengte).
De Ameca (hooglandkarpertjes) kunnen bij salamanders (ik heb ze ook gehad voor een aantal jaren). Ze eten idd algen, maar produceren ook veel mest. Tenzij je het op een paar visjes houdt, ben je beter af zonder ze. Garnalen eten ook algen, maar maken organisch afval ook nog kleiner, en produceren zelf niet zoveel afval als vissen.
ik heb ook wel is wat gelezen over de cynops orientalis, dat lijkt me ook wel wat. Weet een van jullie of die winterslaap nodig heeft of ook van dat soort temperaturen houdt. En is er dan ook een manier om het aquarium kouder te maken? (als dat natuurlijk nodig is).
En Joost die C. ensicauda ziet er ook goed uit.
gr, Ashley.
Een echte winterslaap hebben salamanders niet. Wel zijn ze een periode minder actief wanneer het kouder wordt. Wanneer de temp. dan weer stijgt is dit vaak een aanleiding voor hen om te paren. Als je er niet mee wilt kweken is het dus niet nodig om ze koeler te houden. Let er wel op dat het niet te warm wordt. 22°C zit wel bijna aan het maximale.
Ok op die manier, ik ga binnenkort voor een aquarium kijken, dan kijken tot iemand in de buurt van Vlissingen of Middelburg een van zo'n cynops te koop aanbied.. wat kan ik die cynops het beste te eten geven?
Regenwormen is het beste voedsel wat je zelf kan vangen (en kost dus niks). Als aanvulling kun je tubifex en rode muggelarven geven.
Kijk ook even bij de caresheets op de homepagina.
En hoeveel salamanders kan ik het beste tegelijkertijd in 1 bak houden van ik zeg maar: l80xb30xh40cm?
Als je voor C. orientalis gaat, kun je max. 8 tot 10 dieren in een 80 cm bak houden.
dan heb ik nog een vraagje over de marmersalamander (triturus marmoratus). Dat vind ik ook mooie salamanders, is het mogelijk om die ook bij een temperatuur van zo'n 21/22 graden te houden? en hebben die ook geen winter rust periode nodig, als je het maar warm genoeg houdt? en zijn die gemakkelijk aquatiel te houden? met eventueel een land stukje? en nog over de C. ensicauda, zijn die ook aquatiel te houden?
Voor marmers heb je een landbak en een aquarium nodig, of een grote bak met beide. Marmers leven een groot gedeelte van het jaar op land.
Cynopsen kunnen volledig aquatiel. Een stuk kurkschors of een steen/ stuk kienhout o.i.d. volstaat al.
Dan ga ik denk ik toch voor cynops.
maar is er niet een makkelijkere manier op de cynops te voeden i.p.v. wormen?, niet iets simpelers in een potje wat je gewoon in een bijv. dierenspeciaalzaak kan kopen? ;)
gr, Ashley
Salamanders eten nou eenmaal levend voer. Ze kunnen wennen aan diepvriesvoer, maar dit smeert en vervuild erg snel (binnen een paar uur). Overgebleven voerresten moeten dan weer afgeheveld worden, dit kost meer tijd dan een paar salamandertjes een worm geven.
hoe zou ik dan het makkelijkst aan wormen moeten komen ? waar zijn die te koop?, en wat kost dat dan ong. in 1 jaar als ik 3 C. ensicauda zou nemen?
Wormen kosten niks, je kan ze zelf uit de grond halen. Wormen die je haalt bij een hengelsportzaak worden veelal gekweekt op mest, en worden niet gegeten. Er is een online-shop (Bait shop) die wormen kweekt op turf (heb ik zelf ook geen goede ervaring mee, maar anderen weer wel), maar dit is in aanschaf en verzendkosten aardig duur als je maar voor 3 sallie's nodig bent.
Ik zou ze echt zelf vangen, dan heb je echt een kwalitatief topvoer.
Citaat van: joost.v.wijk op oktober 10, 2010, 09:25:13 AM
Wormen kosten niks, je kan ze zelf uit de grond halen. Wormen die je haalt bij een hengelsportzaak worden veelal gekweekt op mest, en worden niet gegeten. Er is een online-shop (Bait shop) die wormen kweekt op turf (heb ik zelf ook geen goede ervaring mee, maar anderen weer wel), maar dit is in aanschaf en verzendkosten aardig duur als je maar voor 3 sallie's nodig bent.
Ik zou ze echt zelf vangen, dan heb je echt een kwalitatief topvoer.
Vangen is inderdaad altijd beter, maar niet iedereen heeft die mogelijkheid of de wil om ergens anders te gaan wormenvangen. Wij zitten hier nu op zandige leemgrond en daar komen zeer weinig wormen in voor.
Ik heb goede ervaring met gekochte regenwormen van de hengelsportwinkel. Als je kleine wormen neemt, zijn het mestpieren. De wat grotere wormen zijn dat (geloof ik) niet.
Als je een pot neemt van bijv. 1/2 kilo of 1 kilo dan kan je deze maanden lang in je koelkast bewaren. Zo'n pot van 1kilo kost pakweg €15 en daar kom je toch ettelijke maanden mee toe voor 3 sallies.
Als de gekochte wormen te groot zijn, kan je ze steeds in 2 of 3 stukken knippen voor het voeren.
Ik geloof dat in zeeland goed zit, en woon in nieuwbouw huis.
Mijn huis staat op een oude akker van een boer, en heb gelezen dat regenwormen wel houden van kleigrond, kga zo spoedig mogelijk even in m'n tuin vroeten of er wat te vinden is.
Dan had ik nog een vraag, hoe moet ik het aanpakken als ik 1 of 2 weken op vakantie ga in de zomervakanties?, is daar een oplossing voor?, als dat niet zo is, zet ik de bak gewoon bij vrienden/familie neer.
Je kan gerust op vakantie. Salamanders (in goede conditie) kunnen gemakkelijk 2 weken zonder voer.
Kan wel, maar ik laat ze altijd als ik 2 weken weg ga 1x voeren.
Citaat van: Ashley op oktober 10, 2010, 11:37:11 AM
dat regenwormen wel houden van kleigrond
Kleigrond is ideaal voor wormen. Ik kom zelf ook uit de "klei" en ik vang de meeste op grasveldjes, die met enige regelmaat gemaaid worden. Gewoon een riek in de grond planten en tegen de steel aan tikken. Als je echt een geschikt stuk grond hebt gevonden, dan vliegen ze bijna naar je strot.
Ik ben hartstikke blij dat ik zonder problemen op vakantie kan,
Maar nog beter nieuws is: toen ik daarnet op het akkerland voor mijn huis (tevens mijn uitzicht vanuit mijn kamer) in 1 schepje 5 wormen vond.
Hier wat plaatjes van het akkerland en de worm.
maar wat heb ik nou echt nodig voor IN het aquarium, zoals lampen/ pompen etc? wat kan ik het beste als ondergrond gebruiken als ik de Cynops ensicauda neem?
Pomp is niet nodig, een simpele tl is voldoende. Zorg voor een dikke grindlaag en veel planten (liefst snelgroeiende zuurstofplanten zoals Elodea), eventueel wat slakken en garnalen.
Verder kun je de bak wat 'aankleden' d.m.v. stenen, hout of kunststof decoratie-materiaal.
dus een kale glazen bak van 60/80x 30 x 25 (zoiets)die je voor 40 euries nieuw bij de groenrijk (tuin/dierenwinkel) kan kopen met een tl buisje volstaat al? das makkelijk, is een reinigings filter niet nodig dan?
Zolang je het water eens per week deels vervangt en het afval van de bodem haalt is dat geen probleem.
Een filter is niet nodig als je vaak genoeg water ververst etc. Het kan geen kwaad om er 1 in te hebben, maar dat is meer als backup, niet als vervanger van het water verversen.
Dankje wel voor de reactie, maar op dit moment is mijn oog gevallen op deze advertentie, ik heb deze meneer een bericht gestuurt voor het aquarium voor 50 euro, stel hij zou hiermee akkoord gaan, is dat dan een goede prijs en ook een mooie bak voor 3 Cynops ensicauda?
hier de link voor de advertentie: http://www.zeelandnet.nl/prikbord/advertentie.php?id=3400236
al is het op de foto niet echt zichtbaar of er ook een deksel bij zit, denk het wel.
Is een prima bak voor 3 (volwassen) ensicauda's. De prijs moet je zelf maar in overweging nemen, aangezien je een pomp en verwarming niet nodig bent.
Hou er ook rekening mee dat volwassen salamanders weinig tot niet aangeboden worden. Je bent waarschijnlijk aangewezen op jonge dieren. Dan is zo'n bak veel te groot. Je kan ook eerst voor een klein aquariumbakje of een plastic faunabox kiezen. Als je zo'n faunabox aanschaft, zit daar ook al een deksel bij, waar ze niet uit kunnen. Bij glazen bakken moet je er op letten dat het deksel geen kleine gaten heeft (vaak bedoeld voor lucht- en waterslangen en snoeren). Bij bakken zonder deksel moet je zelf een overstekende rand op de bak maken.
Dankjewel voor je reactie,
Maar hoe kan een bak nou té groot zijn, is toch juist fijn dat ze lekker veel ruimte hebben.
Toen ik ze in een vijver had van 5x5 en 1,5m diep zaten er ook kleine salamanders in?
is het eventueel niet mogelijk om dan in de grote bak een afscheiding te maken, zodat je een klein gedeelte van de bak maar gebruikt?
en waar kan je zo'n fauna box eventueel kopen?
gr,
Ashley.
Jonge dieren zijn in de groei, en kunnen beter bijna letterlijk 'in het voer staan'. Als een bak zo groot is voor 3 kleine beestjes kunnen veel moeite hebben met het vinden van hun voedsel.
Voor volwassen salamanders maakt het niet uit.
In een vijver zitten naar verhouding veel meer kleine voedseldiertjes dan in een aquarium. Voor salamanders en hun larven is het dan ook makkelijker wat te vinden. Overigens zullen daar percentagegewijs toch nog meer dieren sneuvelen.
Faunaboxen zijn te koop in dierenspeciaalzaken en tuincentra (met een dierenafdeling). Dit zijn plastic bakken van verschillende afmetingen, met gekleurde deksels (zijn ook gewoon in wit of zwart).
hmm interessant, zou ik ze niet in een apart bakje/aquarium kunnen voeren (geknipte wormen) of doen ze lang over het nuttige van hun maaltijd.
Haha krijg steeds meer zin in het houden van de salamanders, kan gewoon niet wachten..
ze telkens naar een andere bak levert te veel stress op voor de dieren. zou ik dus niet.
Dankjewel voor de reactie, daar had ik nog niet over nagedacht.
ik ga zo snel mogelijk voor zo'n faunabox kijken. hoeveel zou zo'n box ongeveer gaan kosten?
en hoe groot zijn die ongeveer.
gr, Ashley
Ik zou een bakje aanschaffen, niet groter dan cm of 50. Fijn grind gebruiken, dit naar 1 kant op laten lopen (als landgedeelte) en ongeveer 2 cm water.
bedankt voor de reactie,
ik ga nu een advertentie op het verkoop gedeelte zetten dat ik zoek naar die salamanders, en haal ik morgen een bak.
kan niet wachten!!
hier is de link voor mijn advertentie mocht je hem willen bekijken!
http://www.salamanders.nl/forum/salamanders-en-bijbehorende-gevraagd/op-zoek-naar-c-orientalis-of-ensicauda/msg29633/#new
Goed nieuwe mannen!
Ik ga straks mijn Pleurodeles waltls ophalen bji een liefhebber (maar 10 minuten rijden),
Toch niet meer een van de cynops soorten.. Waarschijnlijk in de toekomst wel nog een bak met Orientalis.
kga om 1 uur mijn Bak van 80x35x40 halen, ik heb alles al, zoals fijn grind, 2 stukken kienhout en nog zo'n leuke neppe griekse vaas :P.
Kan niet wachten!
ik heb al het een en ander opgezocht, maar heeft 1 van jullie nog een dringende tip?
mvgr,
Ashley
Richt de bak zo simpel mogelijk in(ivm het schoonmaken) maar wel met genoeg verschuilplaatsen voor ze...Voor de rest is het geen moelijk te houden salamander..Ik heb voor mijn Pleurodeles Waltls voor een hele simpele inrichting gekozen wat waterpest,opgestapelde leistenen waar ze zich onder kunnen verstoppen..ik heb er ook voor gekozen om geen bodembekking(grind,zand te gebruiken..en oh ja ze houden van eten ;D ;D..Veel succes en plezier met je beestjes..
hartstikke bedankt!,
Ik heb ze net een uurtje in de bak zitten.
Ik heb er nu 3, een mannetje (1 jaar en 8 maanden oud) en een vrouwtje (1 jaar en 8 maanden oud) en een jonkie (heeft zelfs nog kleine kieuwtjes) en hij is 7 maanden oud.
Ik heb ze daarnet wat wormen gevoerd, het mannetje heeft al 2 wormen op (veel he) en het jonkie heeft 1 halve worm op..
Het vrouwtje zit lekker in het hoekje bij de verwarming =P, heeft nog geen honger..
ik zal snel wat foto's poste, ik heb 2 grote stukken kiemhout, 2 trossen waterpest en 2 waterdennenvarens (ofzoiets :P), wat mooie lavastenen (had ik nog van een vakantie), en een mooie neppe Griekse vaas..
wel een ondergrond van fijn grind, maar is dat dan niet nodig?
Hoi Ashley, gefeli met je nwe aanwinsten , maar let wel huiskamertemperatuur is warm zat voor je salamanders, GEEN verwarming in je bak , is echt funest voor je dieren ;)
Leuk dat je ze hebt, foto's zijn uiteraard steeds welkom :)
CiteerHet vrouwtje zit lekker in het hoekje bij de verwarming =P, heeft nog geen honger..
Je hebt toch geen verwarming in de bak?? Als er een verwarming in zit, best verwijderen... Salamanders voelen zich beter bij koele temperaturen, te warm water kan op termijn zelfs leiden tot ziekte...
oh ik zag op internet dat pleurodeles waltls zo'n 25 graden nodig hadden..
en op mijn kamer is het net 21 graden. :-\
het water is nu 24 graden.
Ons caresheet (http://www.salamanders.nl/soorten-a-caresheets/caresheets/107-de-spaanse-ribbensalamander.html) is altijd handig om te lezen, zeker een aanrader.
Een vuistregel voor salamanders is dat kamertemperatuur geen probleem is. Er zijn uiteraard soorten die beter kouder kunnen zitten. Ikzelf zou voor P. waltl 25 graden als max zien. In de zomer er iets boven is geen ramp, maar rond de 20 graden is prettiger voor ze.
Zijn alle exemplaren trouwen ongeveer even groot? Het zou zonde zijn als de jongste in de buik van een van de anderen verdwijnt.
De verwarming is DIRECT verwijdert, heeft er net 2 uur ingezeten dus kan geen kwaad denk ik..
De temperatuur is nu langzaam aan het dalen.
kga zo even wat foto's maken zet ik er vanavond nog wel op,
Ik heb ze nog niet gemeten, zou ze inschatten op zo'n 10 centimeter, en de kleine zo'n 5 centimeter.
de kleine zit in het midden, het vrouwtje zit helemaal links en het mannetje zit helemaal rechts :P
Maar moet ik nou de kleine in een apart bakje stoppen of niet?
Ik zou dat persoonlijk wel doen..Als ik zie hoe het met etenstijd bij mijn eigen ribben eraan toegaat..
Dan nog een vraag,
hoelang moet het licht van mijn aquarium branden ?? ik neem aan dat ze ook slapen..
het gaat goed met ze, de temperatuur is gedaald en ze hebben allemaal minstens 1 worm op dus dat zit goed.
en André-Arthur, hoe bedoel je met hoe erg het er aan toe gaat, dat ze elkaar opeten of wat?
mvgr,
Ashley
Ze eten elkaar niet op (of er moet een flink lengte verschil tussen zitten) maar wat bijvoorbeelt wel kan gebeuren is dat de kop in de mond beland en dat het dier stikt of wat ik laatst nog heb gehad dat een stuk van de staart eraf word gebeten. Als je op verschillende plekken in het aquarium voert valt het denk ik wel mee of er moet dus een flink lengte verschil tussen zitten. Ik zou het even goed in de gaten houden in het begin, als ze hem/haar de hele tijd achterna zitten en het met voeren nogal ruig gaat zou ik hem even appart zetten.
Hier wat foto's van mijn bak (is het water misschien iets te hoog?) en van 2 van de salamanders, het kleintje zat verstopt in de waterpest , dus daar heb ik geen foto's van kunnen maken.
Nog een vraagje, ik heb gister een zakje levende Rode muggenlarve gekocht, maar hoe kan ik die het beste aan mijn salamanders geven?
Giet de muggenlarven in een potje en laat ze even onder een een zacht stromende kraan staan. Zo worden ze goed gespoeld. Daarna kan je de larven aan je salamanders voeren (gewoon in je bak gooien. Nooit het water van het zakje in je aquarium gieten!
De eerste foto is 100% zeker een mannetje, maar foto 2 lijkt me op 1ste zicht ook een man. Het is wel onduidelijk op die foto... Zou je nog eens foto kunnen plaatsen van dat dier, maar dan van de zijkant?
De watten waarin de planten staan, kan je ook best verwijderen. Dat gaat beginnen rotten in je aqua.
Bedankt voor de tips, en ja Steven de 2e foto was 2 keer dezelfde salamander haha, ik zal spoedig mogelijk even een foto van het vrouwtje maken, kan ik het vrouwtje even uit het water pakken om even een duidelijke foto te maken of kan ik dat maar beter laten?
Hallo,
hier eindelijk de foto's,
1e foto is het vrouwtje (denk dat het vrouwtje is) en 2e foto is het mannetje (denk ik) en de 3e foto is van het kleintje (lief he).
Nog een vraag, ik heb een mooi land gedeelte gerealiseerd maar ik heb ze er nog geen één keer op gezien, wat kan ik hier aan doen, of gaan ze vanzelf op het land gedeelte (als ze daar de behoefte toe hebben).
Als ze op het landgedeelte willen dan gaan ze uit zichzelf,daar heb je geen controle over..zoals je zegt als ze daar behoefte aan hebben dan gaan ze het landgedeelte op..Foto 1 is volgens mij ook een vrouwtje..Foto 2 is duidelijk een man..
Citaat van: Ashley op oktober 17, 2010, 05:00:41 PM
Hallo,
hier eindelijk de foto's,
1e foto is het vrouwtje (denk dat het vrouwtje is) en 2e foto is het mannetje (denk ik) en de 3e foto is van het kleintje (lief he).
Nog een vraag, ik heb een mooi land gedeelte gerealiseerd maar ik heb ze er nog geen één keer op gezien, wat kan ik hier aan doen, of gaan ze vanzelf op het land gedeelte (als ze daar de behoefte toe hebben).
Mooi! precies wat ik dacht 1 vrouw en 1 man, daar ben ik zeer blij mee!
Hoe hebben jullie een land gedeelte gerealiseerd? ik met 2 stukken kienhout die een klein stukje boven het water uit steken en een stuk turf dat op het water drijft.
Is dat genoeg?
en hoe zien (voor in de toekomst) de eitjes eruit?
Mvgr,
Ashley
Pas maar op: Salamanders kijken veel af bij hun eigenaar :D
Het is een beetje doorzichtig met zwarte stipjes en de mannelijke salamander probeerde het van zich af te trekken, dat is toch de vervelling?
Dat is inderdaad de vervelling.
Heb je de caresheet al gevonden voor deze soort? Hier staat erg veel bruikbare informatie op.
http://www.salamanders.nl/soorten-a-caresheets/caresheets/107-de-spaanse-ribbensalamander.html
hallo,
Ik had eerst ook een pompje in mijn bak (pompt en reinigt) maar ik had het idee dat de salamanders er weinig aan vonden, ze gingen alleen maar in de andere hoek van het aquarium zitten om maar weg te blijven van de pomp, is het verstandig om hem er toch in te doen?
wennen ze er vanzelf aan?
mvgr,
Ashley Krombeen.
Je kan de uitstroom zachter maken door er bv wat filterschuim o.i.d. in te proppen of tegen een steen te laten stromen,...
Vandaag om etenstijd, ( rond 4 uur).
Heeft het vrouwtje een klein stukje van de staart van de kleine afgebeten.
Het was maar een heel klein stukje, maar toch.
Ik heb het kleintje apart in een fauna box genomen van 30x20x20, maar hoe moet ik dit verder aanpakken.
Hoe lang moet ik het kleintje apart nemen?
mvgr,
Ashley
Er even op letten dat het niet gaat schimmelen. Anders kun je het behandelen met zout.
Dankjewel voor de tip Joost, zal er zeker op letten.
Als de wond goed genezen is kan ik hem dan weer terug doen bij de rest?
Hoe groot is hun lengte verschil?
Heb net gemeten, het kleintje is 7/8 cm , het vrouwtje 11 cm en het mannetje ruim 13 cm.
Het verschil leek me niet dermate groot om ze altijd apart te houden.
Toch wel, het beste kun je alleen axo's van dezelfde grootte bij elkaar zetten. Die van 13 cm is wel bijna 2X de lengte van de kleinste.
Correctie het zijn Spaanse ribbensalamanders (Pleurodeles Waltl)
Sorry, ik haalde verschillende topics door elkaar. Bij waltl is het normaal niet zo erg, dit grootte verschil.
Hallo,
Ik heb nog een vraagje.
Hoe kan ik het beste een landgedeelte realiseren?
Ik heb de pleurodeles waltl nu bijna 2 weken en het door mij gerealiseerde landgedeelte (uit het water stekende stukken kienhout) is nog niet 1 keer gebruikt.
ik heb het idee dat ze er niet goed op kunnen komen (te glad, te stijl).
Wat kan ik het beste doen?
Hallo,
De pleurodeles waltl gebruikt bijna nooit het landgedeelte eigenlijk ken je deze soort gewoon volledig aquatiel houden! ik heb bij mij ook nog nooit een ribben op het land gezien!
Hoi Ashley,
Misschien kun je er wat mos met en stukje visdraad op binden.
Zelf had ik en stuk achterwand(kurk)met mos waar mijn triturus carnifex makkelijk op
kwamen.
Gr bram.
Goed nieuws!,
Daar net ben ik vele malen getuige geweest van het paringritueel van de pleurodeles waltl,
Ik ga dus nu elke dag in de plantjes etc. zoeken of ik eitjes vind.
Maar wat kan ik het beste met de eitjes doen, in laag of hoog water houden, met grind/ zonder grind, ik had niet verwacht dat het zo snel zou gaan.
graag snel antwoord want de eitjes zijn elk moment te verwachten. (nouja in een straal van 2 dagen)
Da's een goed teken. Je kan alvast bakken vullen met water, liefst uit de ouderbak, en deze beluchten. Zelf kies ik graag voor grotere plastic (curver)boxen, met een laagje grind. Een waterstand van 10-12 cm is vaak wel voldoende. Dit is niet veel, maar door deze verhouding (ltr/opp) creeer je wat meer zuurstof. Je kan ook voor kleine bakjes kiezen (bijv. de zgn bamibakjes) maar deze moet je regelmatig schoonmaken en water verversen.
Hoeveel ben je van plan op te gaan kweken, mocht je eieren krijgen?
Na 2 dagen eieren verwachten is erg snel, maar kan wel. Doorgaans gaan veel salamanders pas eieren leggen, 2 weken na de bevruchting.
Succes!
Gefeliciteerd ,wees er op voor bereid dat je heel veel eieren kan verwachten van je Pleurodeles Waltls..Mijn bakken zitten nu ook weer vol met eitjes..En ik heb ook al larven zitten..Je kan ze ook wat extra gaan voeren want het kost energie al die rituelen ;D ;D
Hallo,
Ik heb een vraagje, heeft een van jullie een foto of iets dergelijks van hoe de pleurodeles waltl eitjes eruit zien.
En hoe moet ik de kleine larven eten geven?
En ik heb trouwens 4 van die curver bakken gekocht, dus alles is klaar.
http://www.caudata.org/cc/species/Pleurodeles/P_waltl.shtml
Hier vind je foto's van eieren ;)
Citaat van: joost.v.wijk op november 13, 2010, 02:52:08 PM
http://www.caudata.org/cc/species/Pleurodeles/P_waltl.shtml
Hier vind je foto's van eieren ;)
Op die foto's hangen de eieren aan de bladeren, maar ze kunnen evengoed aan decoratie of een de ramen kleven. Overal kijken dus... ;)
Hallo,
Hoe groot kan ik de eieren ongeveer inschatten?
best een redelijk groot aquarium, is het zo dat het echt wel opvalt of moet je echt elke dag zoeken?
Ze zijn niet echt te missen. De eieren zitten als klontjes bij elkaar. Elk ei afzonderlijk is 3-4 mm in doorsnee.
Dan heb ik nog een vraagje over het eten,
Als ik van die kleintjes heb, wat kan ik ze het beste te eten geven, en hoe kom ik aan dat spul?
Je kan beginnen met watervlooien, en als ze wat groter zijn, tubifex, rode muggelarven en kleine (in stukjes gesneden) regenwormen.
Regenwormen kun je zelf vangen (voorraadje inslaan, en je kan er de hele winter mee door), de rest zul je (met name de winterperiode) moeten kopen.
Ik heb ook heel erg last van kroes/kroos in mijn aquarium,
Is dat hinderlijk voor de salamanders of kan ik het juist beter later zitten.
Ik vind het persoonlijk verschrikkelijk lelijk.
Kroos is niet schadelijk voor je salamanders, het houdt zelfs wat licht tegen, zodat de dieren zich wat veiliger voelen, en je minder last van algengroei hebt. Als je het lelijk vindt, kun je regelmatig wat met een netje eruit scheppen.
dan nog 1 vraag.
Mijn mannelijk salamander is echt verschrikkelijk dik, terwijl de andere 2 helemaal niet zo dik zijn.
Moet ik hier wat aan doen of stoppen ze vanzelf met eten als het genoeg is?
het maakt zoveel uit dat je man goed gevuld is. Als je er maar wel voor zorgt dat de rest ook nog eet.
Citaat van: joost.v.wijk op november 15, 2010, 03:16:37 PM
Ze zijn niet echt te missen. De eieren zitten als klontjes bij elkaar. Elk ei afzonderlijk is 3-4 mm in doorsnee.
Ik heb de eerste eieren gevonden en in de curver bakken gedaan!!
btw. het was niet echt makkelijk te vinden hoor, bij het schoonmaken van de bak (verversen water) kwam ik er toevallig een paar tegen. nu zit ik overal te zoeken of er niet meer zijn. :P
zal binnekort wat foto's maken, sommige zaten aan platen vast (dat was waterpest) en kon ik ze er gewoon per stengeltje uittrekken maar sommige zitten echt aan mijn mooie plantjes vast en die ga ik niet kapot maken, hoe kan ik ze uit het aquarium halen?
Het hele plantje eruit halen ;)
Hallo,
Slecht nieuws, zojuist mijn mannelijke salamander dood aangetroffen in het aquarium.
Het ging juist zo goed maarja.
Denkik maar opzoek naar een nieuwe.
Gister heeft nog lekker gegeten, maar het viel me al op dat hij heel dik werd.
gister nog niks aan hem te zien en nu is z'n hoofd helemaal beschimmeld.
Ik zal wat foto's poste dan kunnen jullie misschien een indicatie geven.
Naar om te zien/horen. Lijkt wel gestikt..
Ok,
Maar hoe zou dat kunnen komen, kan ik iets doen om het in de toekomst te voorkomen?
Het is een vermoeden, hij hield zich vast aan het vrouwtje en is op de een of andere manier niet boven kunnen komen om lucht te halen vandaar het opgezwollen lichaam. Kleine kans als het dit is dat het weer gebeurt.
het vrouwtje heeft in de afgelopen dagen net eitjes gelegd, ik wist niet dat ze zo vaak paarde..
Vrouwtjes leggen meerdere keren, en zolang het mannetje zich vast probeert te klemmen ben je er nog niet vanaf.
Verstikking lijkt me heel erg sterk, het mannetje bepaalt zelfs elke beweging tijdens de balts, inclusief het ademhalen. Het vrouwtje heeft niks meer te vertellen.
Dit lijkt me meer 'bloat'. Zie de link:
http://www.caudata.org/cc/articles/bloatEDK.shtml
Waar komen je dieren eigenlijk vandaan?
Had in me hoofd dat bloat vooral voorkwam bij larven..
Citaat van: joost.v.wijk op november 19, 2010, 10:28:07 PM
Waar komen je dieren eigenlijk vandaan?
Ik heb ze bij een liefhebber bij mij in de buurt gekocht, ik ben met hem in aanraking gekomen, omdat een kennis van ons daar ook hagedissen en salamanders kocht. (allemaal eigen kweek, geen wildvang)
stel dat het 'bloat' was, is het dan ook zo dat al mijn beestjes dit nu hebben , of is er iets wat ik nu direct kan doen om te voorkomen dat zij dit ook krijgen.
Bloat zelf is niet besmettelijk. Bloat is een gevolg van iets anders, wat weer wel besmettelijk kan zijn. Lees het artikel eens goed door, en/of vertaal deze desnoods even (Google translate of Vertalen met live search).
Het zou toch ook zomaar kunnen dat het mannetje is verzopen door de amplexus van de dame....
Zelf heb ik dat een keer meegemaakt met een Tariga-man die in de amplexus-houding het loodje legde..
Aan de andere kant, m'n ervaringen met de Pleurodeles waltl-mannetjes en amplexusen is dat ze het dagen achter elkaar vol kunnen houden...
hallo,
Ik heb daarnet een tweedehands aquarium van 80x30x40 gekocht, met lichtkap, filterpomp etc.
Ik ben van plan om deze een beetje te gaan opknappen en er salamanders in te gaan houden.
ik heb dus nu al spaanse ribbensalamanders, ik ben nu op zoek naar een kleine (iets van 10cm ofsow) die ook heel veel op het land te vinden is.
Heeft een van jullie een idee wat voor soort ik het best kan houden?
mvgr,
Ashley
btw, ik zal jullie met foto's etc. op de hoogte houden van hoe ik het aquarium ga maken (niet te veel van verwachten XD)
Goed nieuws:
Ik zag daarnet in de bakken waar ik de eitjes in heb gestopt, de eerste larven!!!!
ze zijn echt een paar milimeter, maar toch leuk om te zien.
ik heb wat van het water uit de moeder bak gehaald en dat erbij gedaan (daar zitten best wel wat watervlooien in enzo)