Gisterenavond tijdens het voeren van de axo's ontdekte ik kleine witte puntjes die door de bak zwermden. Dacht eerst planaria maar die kleven echt tegen het glas en zijn wormpjes. De beweging van deze diertjes lijkt op die van een watervlo. Ik denk dat ze net 1 mm groot zijn en bijna niet te zien. Ze gingen later wel op het glas zitten. Ik baalde er wel van. Schep zelf geen voer omdat ik altijd bang ben voor ongewenste verstekelingen en dan krijg je dit.
Waarschijnlijk Cyclops...
Wat is Cyclops, behalve een éénoogige reus of een karakter uit X-men?
Citaat van: Niels D op maart 07, 2011, 02:40:15 PM
Wat is Cyclops, behalve een éénoogige reus of een karakter uit X-men?
Deze link heb ik gevonden op the interwebs ;)
http://www.waterwereld.nu/cyclops.php
ik heb ook wel eens wat cyclops in de bak.. maar nooit problemen mee ondervonden.
Oké! (veegt zweet van voorhoofd). Ik was al aan het googlen en kwam uiteindelijk ook op cyclops uit. Ga toch binnenkort maar even water verversen. Maar hoe komt het erin? Met waterplantjes mee?
Kan inderdaad met waterplanten meekomen, maar meestal door watervlooien.
Het gekke is dat ik in geen tijden waterplanten heb gekocht. ???De waterpest groeit als een tierelier in de axobak. En watervlooien krijgen ze niet. Misschien waren het er eerst heel weinig en valt het nu op.
Dat kleine grut komt volgens mij overal vandaan :D
In mijn N. strauchii bak zitten ineens behoorlijk wat watervlooien. Ik denk dat het óf bij de muggenlarven heeft gezeten, óf in het zand. De eitjes (cystes) van watervlooien zijn bestand tegen extreem weer, zoals droogte en bevriezing.. ik denk dat het met cyclops ook zo zal gaan.
Zo heb ik ook wel eens van die hele dunne wormpjes rond zwemmen. Iemand een idee wat dat voor spul is?
Waarschijnlijk planaria?
Nee geen planaria. Deze zwemmende sliertjes lijken veel op tubifex maar dan 10 x dunner en rond de 1cm op zijn grootst.
Hmm ... misschien toch .. http://www.fishdeals.com/fish_diseases/planaria_white_worms/ Maar gelukkig heb ik hier geen plaag. Deze diertjes zie ik zelden verschijnen.
Wel oppassen, kan in no time een plaag worden. Ze tasten wel je eieren aan.
Ik vermoed dat de diertjes wel eens meekomen met nieuwe planten. Aangezien ik regelmatig weer wat nieuws erin gooi. Het ecosysteem in mijn bak kan haast niet beter. Ik heb de bak al een jaar staan en nooit hoeven verversen. Wel om de maand een flinke emmer water erbij door condens maar dat is natuurlijk gunstig. Ik hou natuurlijk alles constant goed in de gaten. Er leeft van alles in mijn bak maar dat vind ik net juist interessant.:) Ik zal binnekort nog eens een update foto maken.
Citaat van: Bjorn op maart 07, 2011, 03:02:28 PM
Citaat van: Niels D op maart 07, 2011, 02:40:15 PM
Wat is Cyclops, behalve een éénoogige reus of een karakter uit X-men?
Deze link heb ik gevonden op the interwebs ;)
http://www.waterwereld.nu/cyclops.php
Grappig, volgens mij heb ik die beesten ook gehad. Nu zie ik ze echter niet meer.
Kleine larven moeten het vaak ontgelden, bij een flink aantal cyclops. Ze vallen met een aantal dieren zo een larfje aan. Wanneer larven een stuk groter zijn, worden de rollen omgedraaid.
Citaat van: joost.v.wijk op maart 10, 2011, 06:40:22 PM
Kleine larven moeten het vaak ontgelden, bij een flink aantal cyclops. Ze vallen met een aantal dieren zo een larfje aan.
Dit heb ik helaas ondervonden bij mijn dobrogicus larven, ging zo goed totdat er een keer cyclops tussen de watervooien zat. En dat was meteen fataal :( Ik wou mijn marmerlarven watervlooien gaan voeren maar wil niet dat dit ook gebeurt met mijn marmerlarven, dus hoe kan ik er voor zorgen dat ze op de een of andere manier niet meekomen?
Je vangt eerst de watervlooien. Daarna zeef je ze door een netje met redelijk grote gaten zodat je alleen de grooste overhoudt en zeker weet dat er geen cyclops bij zit.
Een aantal watervlooien daarvan doe je in een bakje vijver of slootwater (geen kraanwater, anders gaan ze dood)
Dit zet je binnen dus van koud naar warm. De volgende dag zit het helemaal vol met kleine watervlooien (door de temperatuurschok) Dit geheel schenk je door een theezeefje bij je larven. De overgebleven grote watervlooien voer je daarna aan je grotere larven. Laat maar weten of ik gelijk heb. Ik doe niet anders. Zo weet ik zeker dat er geen cyclops bij de larven komt. Ik had er overigens al in een ander topic voor gewaarschuwd.
Daar heb ik dan helaas overheen gelezen, zal deze techniek is gebruiken.