Vandaag eindelijk 6 F2 karelinii's ontvangen met locatie Katech Azerbeidjan.
Name: Katech
Alt names
Katchi
Katekh
Katekhi
Type Inhabited place
Coordinates 41.65°N 46.55°E
Located in Balakan, Azerbaijan
Ik was toch wel verrast toen ik deze dieren kreeg. Sommige zagen van de bovenkant eruit als cristatus. 1 dier had de voor mij bekende gemarmerde vlekken zoals het vrouwtje hieronder
Dit vrouwtje in combinatie met de onderkant van de bek (zie topic http://www.salamanders.nl/forum/watersalamanders-(triturus-lissotriton-mesotriton-en-ommatotriton)/onderscheid-karelinii-carnifex-cristatus/
)
Doet me aan de karelinii's denken die ik vroeger ook had. Alle dieren (ook de dieren die egaal zwart zijn aan de bovenkant) hebben wel het gewenste bek-kenmerk (oranje bek met zwarte stippen)
Maar toch. Die andere dieren hebben die vlekken dus niet. Zou het dan zo zijn dat net als bij ensicauda popei je dieren met en dieren zonder vlekken krijgt en we weer de mooiste dieren moeten gaan sorteren? Of komen die vlekken als ze ouder worden en alleen bij de vrouwtjes?
Mijn vorige karelinii's hadden allemaal die vlekken.
Ben benieuwd wat er gaat komen uit de larven van de gekregen eieren van deze soort.
Ben er wel blij mee, maar ze benaderen noch lang niet de oude kaukasusdieren van vroeger. Die schijnt niemand meer te hebben of wel?????
zie beneden
Hieronder nog een foto waarop je het verschil tussen de dieren kunt zien. De mannetjes hebben een beginnende kam. Wie weet wordt het nog wat dit jaar. De vrouw is dik genoeg.
Ze zijn wel een slag kleiner dan Tc he?
Mooie dieren, ik vind ze in ieder geval mooier dan cristatus en carnifex. Niet zo lomp.
Hoeveel salamanders komen er eigenlijk voor in Azerbeidzjan en die regio? Iran en Irak hebben bijv. Neuregus soorten.
Gefeliciteerd in ieder geval!
Het lichaam van karelinii is langer en robuuster dan van cristatus (Wolterstorff Index bij vrouwtjes 52-75%)
Toch vind ik het wel jammer dat de dieren die als arntzeni een tijd lang rouleerden ik geen zuivere dieren meer van heb. De blauwe parelmoer kleur van de mannen was toch wel mooi. (al heb ik dit ook wel eens bij een cristatusman gezien)
Nou ja, cristatus en karelinii zijn heel verwant. Ik hoop dat er nog eens een goed onderzoek komt naar de kamsalamanders uit de cristatusgroep. Dat zou de naamgevingen wel weer eens helemaal overhoop kunnen halen.
Heb nu in mijn hobby 5 verschillende kareliniisoorten gehad die allemaal wel heel erg verschillen. (kaukasus, abantsee, arntzeni?, van heinz, en deze uit katech)
dit is inderdaad wel een flink verschil! maar ze zien er wel goed uit! :D
Citaat van: Harry Dresens op april 19, 2012, 03:37:05 PM
Toch vind ik het wel jammer dat de dieren die als arntzeni een tijd lang rouleerden ik geen zuivere dieren meer van heb. De blauwe parelmoer kleur van de mannen was toch wel mooi. (al heb ik dit ook wel eens bij een cristatusman gezien)
Nou ja, cristatus en karelinii zijn heel verwant. Ik hoop dat er nog eens een goed onderzoek komt naar de kamsalamanders uit de cristatusgroep. Dat zou de naamgevingen wel weer eens helemaal overhoop kunnen halen.
Heb nu in mijn hobby 5 verschillende kareliniisoorten gehad die allemaal wel heel erg verschillen. (kaukasus, abantsee, arntzeni?, van heinz, en deze uit katech)
Ok, ze zijn dus zelf groter :D.
(Parelmoere) arntzeni heb ik nooit gezien. Ik heb Pim Arntzen wel horen zeggen dat de naam misschien gaat verdwijnen omdat het geen echte soort betrof.
Ik heb karelinii's gezien van mensen die ze bij Alex gekocht hebben die echt heel mooi getekend waren, lichter ook. Zie link http://www.salamanders.nl/forum/watersalamanders-(triturus-lissotriton-mesotriton-en-ommatotriton)/triturus-karelinii-arntzeni/ (http://www.salamanders.nl/forum/watersalamanders-(triturus-lissotriton-mesotriton-en-ommatotriton)/triturus-karelinii-arntzeni/). Maar de nakweek die ik vorig jaar van Alex op de landdag heb gekocht waren egaal zwart ???
Onder zie je een foto van de dieren die ik vorig jaar heb gekocht.
Weet iemand hoe dat kan? Alex?
Dat is nou precies wat ik bedoel stijn! Die lichtere dieren had hugo van mijn oorspronkelijke dieren.
Ik wil dus graag weten wie nog zuivere dieren heeft, want ze waren wel mooi!
Hebben we dus nu foto's van de dieren van hugo nodig van de onderkant van de bek.
Hugo?
Hugo heeft volgens mij helemaal geen karelinii's meer zitten
Heb Hugo net gebeld. Hij had inderdaad de dieren van mij, maar die zijn er niet meer. Kan zijn dat Do nog originele dieren heeft.
Ik heb ook dieren van Alex op de landdag overgenomen en daar zie je wel de marmering op komen en op de landdag waren ze nog zwart dus juvenielen. De onderkant van de bek is ook oranje zwart. Ik zal eens proberen een paar foto's te schieten. Lijken mij gewoon Karelinii's ;)
Ik heb vandaag eitjes ontvangen van de zelfde ouders als de eitjes van Harry. Ben benieuwd welke dieren daaruit opgroeien.
Raymond je bedoelt ook katech eitjes
daaruit komen zowel gemarmerde als niet gemarmerde dieren waarbij vooral de vrouwtjes gemarmerd zijn. Ik heb een hoop juvenielen van de katechlijn al op foto gezien. Ook gemarmerde juvenielen. Zal er vanavond een plaatsen. Ik heb van de 6 dieren er 3 of 4 mannen ongemarmerd, 1 gemarmerde vrouw en1 ongemarmerde juveniel met geslacht onbekend.
Ik denk inderdaad dat de marmering meer wordt naarmate ze ouder worden. Ook denk ik dat deze karelinii's er 3 jaar over doen om volwassen te worden, terwijl mijn vorige dieren dat in 1 a 2 jaar waren.
Eitjes uit Tilburg ;)
Bij de 5 dieren die ik heb (en waar jullie nu eitjes/larven van hebben) zijn er grote verschillen in kleur en tekening. Een vrouwtje is duidelijk gemarmerd, de andere twee slechts gedeeltelijk. Een van de drie vrouwtjes heeft zelfs een compleet ongevlekte keel. Maar binnen een populatie kan flink veel variatie aanwezig zijn, dus tja, het is maar net wat je belangrijk of mooi vindt.
Voordeel van deze dieren is dat ze zuiver zijn, met vindplaats. En van de meeste andere die in omloop zijn is dat helaas niet altijd met zekerheid meer te zeggen. Maar als je gaat voor schoonheid is dat misschien ook niet belangrijk. Van het type 'Kaukasus' zoals Harry bedoelt zijn er in Amerika nog in omloop. Maar in Duitsland zijn er ook vast nog wel. Van het type Abant See (wat zeer blauw-grijze beesten waren, destijds door Schultschik gekweekt en verspreid) zijn er volgens mij nauwelijks meer.
Dank je Serge voor je reactie. Goed te horen dat er toch nog oude kaukasusdieren zijn! En verder. Dus veel variatie bij deze Katech dieren. Hieronder 2 foto's die ik van Markus A kreeg waarop wat juvenielen staan. En inderdaad zaten er ook dieren bij die geheel geen stippen op de buik en/of bek hadden (foto 2). Wel een heel aparte variatie vind ik. Opvallend is ook de gele streep in de staart die de gemarmerde dieren wel hebben en het andere dier niet (foto 1). Ik denk dat de gemarmerde dieren vrouwtjes zijn, maar dat moet zich nog uitwijzen.
Met spanning ga ik afwachten hoe de opgekweekte larven er straks gaan uitzien. Hopelijk veel gemarmerde dieren!
De mannetjes schijnen een donkere cloaca te hebben en de vrouwtjes een lichte. Dat zou bij deze groep wel eens een geslachtskenmerk kunnen zijn.
Inderdaad een merkwaardige variatie. Wel heel mooie dieren om te zien. Goed dat er dieren beschikbaar zijn met een duidelijke vindplaats. Toch belangrijk nu blijkt dat er vaak vraagtekens gezet worden bij de zuiverheid van verschillende Karilinii's.
De dieren die ik kreeg kwamen uit de landfase. Natturlijk heb ik ze al volledig aquatiel. De ene juveniel had in de landfase geen marmering maar nu inmiddels wel. Ik denk wel dat de vrouwtjes meer marmering hebben dan de mannetjes. Ik heb nog geen gemarmerd mannetje gezien. Mijn mannen zijn egaal zwart van boven. Maar je weet maar nooit hoe dat in de paartijd is. Ik had gehoopt, dat die kammen zich wat verder zouden gaan ontwikkelen, want het zijn dieren uit 2010, maar dat zit er voorlopig nog niet in.
6 eitjes beschimmeld zonder ontwikkeling, waarschijnlijk onbevrucht >:(
De andere ontwikkelen wel. Hebben deze dieren ook een genetisch probleem zodat een deel van de eitjes nog afsterven?
Ik denk het niet. Normaal komen de meeste eitjes gewoon uit. Misschien dat het wat latere eitjes zijn en heeft de man de kam al teruggetrokken, of zijn er door de manier van transport een paar eitjes uitgevallen.
Voor zover ik nu naar mijn dieren kijk, valt ook de variatie wel mee. Flink gemarmerde vrouwen waarbij hoe groter ze worden, hoe meer marmering en redelijk van boven egaal zwarte mannen met zwarte vlekken op de zijkant. Eigenlijk hetzelfde als we bij carnifex zien. Aan de donkere vlekken op de zijkant zie je bij jonge dieren al vaak dat het mannen worden (vooral bij de witte)
De larven van deze nieuwe karelinii's zijn sterker dan die van de vorigere versies.
Er was in het begin een larf die een aangetaste staart had ten gevolge van de hydra's. Deze larve is zelfs helemaal hersteld nu. Vroeger was al lang het hele bakje eeraan gegaan bij de minst of geringste hydra.
Kamsalamandersoorten zijn daar gevoeliger voor dan veel andere soorten heb ik gemerkt. Waarschijnlijk komt dat doordat die een lange dunne staart hebben die best kwetsbaar is.
Gisteren is me iets doms overkomen. Ik had mijn kareliniilarven gesplitst in 2 bakken, door er enkele met een netje uit te halen. Daarna heb ik het netje op het aanrecht gelegd en ben 2 uur naar school gegaan voor een vergadering. Bij terugkomst zie ik een dode salamanderlarve op het aanrecht liggen. En een druppel met een bewegende salamanderlarf. Waarschijnlijk zijn 2 larven in het netje vast blijven zitten onopgemerkt. Opvallend dat een salamanderlarf 2 uur lang kan overleven in een druppel water. Ik baal er wel van. Dit is de eerste dode larf van 2012. Voor de rest nog geen larf verloren, terwijl er toch van alle soorten samen heel wat rond zwemt.
Italicus zo'n 300
marmers ongeveer 80
carnifex ruim 200
ophryticus ongeveer 200
boscai 30
crocatus 60
Jammer om te horen :( Maar leuke diertjes! :)
Het gaat goed met de ouderdieren. De 2 vrouwen zijn moddervet en de mannen beginnen een kam te ontwikkelen. Misschien ook nog eigen nakweek dit jaar.
1 onbevrucht eitje heb ik al gevonden. De vrouwen zijn er klaar voor. De mannen helaas nog niet.
Ik ga van de week maar eens wat waterverversingen doen, misschien bevorderd dat de kamgroei van de mannen.
Nou, zoals jullie weten had ik wat eitjes van Sergé gekregen maar alles is beschimmeld op twee na. Deze larven zijn nu een week oud. Ik had best wel wat eieren maar op een of andere manier minder geluk met de ontwikkeling. >:(
Misschien kan ik je nog helpen. Op dit moment legt mijn karelinii vrouwtje van 2010 dat ik dit jaar heb aangeschaft massaal eieren af. Helaas hebben de mannen hun kam nog niet opgebouwd. Das balen, zal wel allemaal onbevrucht zijn. Iemand tips hoe ik het opbouwen van de kam van de man kan stimuleren??
Met de larven uit de eieren van serge gaat het goed. Die groeien als kool en gaan volgende week een ingericht aquarium in. Ik wil ze wel zolang mogelijk watervlooien voeren, zodat ze mooie rode buiken krijgen.
zoals verwacht zijn mijn eieren van mijn eigen karelinii onbevrucht. Hopenlijk gaat de kam van de mannen snel groeien en krijg ik over een paar weken wel bevruchte eieren. De larven uit de gekregen eieren doen het super.
De karelinii's die ik uit de eieren van serge heb opgekweekt zijn nu aan het metamorfoseren. Het zijn 15 mooie dieren geworden die er precies zo uitzien als de volwassenen die ik heb. Met een verschil: rodere buiken.
Weer even een update. Van de eieren die ik van Serge heb gehad zijn inmiddels de dieren die warm opgekweekt zijn volwassen. Ik heb ze samen met Hein opgekweekt in 2 groepen. De warm opgekweekte dieren zijn nu al na 8 maanden volwassen. En er kan komend voorjaar zeker mee gekweekt worden. De man heeft zelfs al een kam opgebouwd. (ook in de warmte??) De koud opgekweekte dieren zijn voor het jaar erna en zijn nog kleiner.
Opvallend is dat er maar 2 mannen bij zitten bij de warm opgekweekte dieren maar het mooie is natuurlijk ook weer dat we niet meer dan 2 mannen nodig hebben om te kweken. Alle dieren zijn ronduit prachtig gemarmerd, zelfs sommige nog mooier dan bij ensicauda popei En dus veel mooie vrouwen die eieren gaan leggen.
en hier de foto's
Citaat van: Harry op november 22, 2012, 12:59:46 PM
Alle dieren zijn ronduit prachtig gemarmerd, zelfs sommige nog mooier dan bij ensicauda popei
Nou, niet overdrijven hoor. :D :D :D
Mooi gemarmerde dieren!
Mooi Harry, ik hoef dus niet meer te kweken zie ik wel :-)! Ik was niet van plan er veel mee te kweken, dus doe je best.
Die van mij zijn denk ook wel zo groot maar zeker nog niet kweekbaar. Ik had zowiezo latere eieren. Ze zitten bij mij nu gewoon in de koude kas. Ze zijn inderdaad prachtig gemarmerd, ook bij mij. Die van mij hebben ook veel daphnia gehad en hebben dus prachtig rode buiken.
Zien er exact uit als de dieren die ik destijds had en T. arntzeni genoemd werden...
(http://i176.photobucket.com/albums/w162/Stavroske/amfibieen/DSC03979.jpg)
(http://i176.photobucket.com/albums/w162/Stavroske/amfibieen/DSC03981.jpg)
nee steven. die dieren op jouw foto hebben in de juveniele fase een gele rugstreep en die van azerbeidjan niet. Dat heb ik zelf gezien bij beide vormen.
Zoo die dieren hebben wel een prachtige kleur zeg ;D
Wie heeft deze dieren nog. Uit mijn nakweek moeten dit jaar eieren komen
heel veel mensen, ik heb de afgelopen jaren nakweek afgegeven aan diverse mensen in Nl en over de grenzen.
Ik heb deze dieren ook!
Voor de liefhebbers is er nu ook T.ivanbureschi.
-> http://www.mapress.com/zootaxa/2013/f/zt03682p453.pdf (http://www.mapress.com/zootaxa/2013/f/zt03682p453.pdf)
De mannen van mij 4 stuks zijn volwassen en hebben kammen. De vrouwen 2 stuks zijn nog wel klein bij mij dus ik weet niet of ze eieren zullen afzetten. We zullen zien. Ik heb ze in de winter gewoon koud zitten ook als ze klein zijn dus dan groeien ze niet altijd even hard.
Ik heb nu 2 vrouwen en 1 man van de azerbeidjannakweek in de tuin in een bak buiten en heb nu de eerste 6 eitjes. Overdag is het water 20 graden en snachts 2 a 3 graden maar dat gaat goed. Hopelijk zijn ze dit jaar wel bevrucht. Vorig jaar wel eieren, maar geen man in paarstemming. De dieren zijn nu 2 jaar oud.
De ouderdieren komen uit eitjes van Serge.
Ik weet niet of ik eitjes zal krijgen de mannen hebben goede kammen maar de vrouw is niet heel dik. We zullen zien. Heb trouwens maar 1 vrouw tussen al die mannen. Erg vreemd.
Ze leggen nu wel 40 eieren per dag.
Ik heb zelf een groepje van 1.4.0, waarvan 2 vrouwtjes misschien nog niet klaar zijn voor de kweek. De eerste vrouw is reeds beginnen leggen en heb een redelijk aantal eitjes kunnen verzamelen. Het is gewoon even afwachten of ze bevrucht zijn. Ik houd ze voor de kweek ook buiten in een curverbak.
Bij mij zemmen nu zo,n 200 larven rond en ze blijven maar afzetten. De larven kweken makkelijk op. De ouderdieren die nu 3 jaar zijn, zijn erg mooi geworden. Nu zien ze er ook uit als echte karelinii, met de brede kop en marmering. Uit de nakweek houd ik de mooist gemarmerde dieren. Verder heb ik een nieuwe watervlooienstek. Ik vang nu daphnia magna, deze leeft meer in algenrijk water. Bevat minder hydra en blijft langer in het water leven, waardoor ik minder hoef te verschonen. De daphnia pulex die ik voorheen voerde zat in rioolwater met veel hydra. Bij het voeren ging al vaak de helft dood waardoor ik veel vervuiling kreeg. Wel worden de pulex veel beter gegeten en groeien de dieren er sneller op.
Foto's of we geloven het niet ;D ;D ;)
DE karelinii s uit de eitjes van serge zijn nu 3 jaar en supergroot geworden. na een rust op het land zitten ze nu weer in het water in een stelling in de tuin.. De juvenielen van vorig jaar doen het ook goed.
nu nog een week of 2-3 wachten op nieuwe eitjes.
Heeft u ook foto's van de dieren (mannen met kam?) Harry?
Ga ik van de week proberen, maar de kam is pas net begonnen met groeien.
dit is een paartje van deze populatie.
Mooie rode buiken. De mijne van vorig jaar zijn meer geel, ondanks dat ze watervlooien hebben gehad tot de metamorfose.
Terwijl de dobrogicussen wel mooie rode buiken hebben met watervlooien.
ze kregen bij mij ook Gammarus sp.