Nieuws:

Dit is een backup van het oude forum, bedoeld als naslagwerk.



-menu

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Toon bijdragen-menu

Berichten - Daaf

#1
Ik ben naar de RA geweest. Het labo-onderzoek duurde erg lang (9 dagen) en daar zeiden ze dat het een gemengde flora is zonder dominante kiem - ja, wat ben ik daarmee? Ik heb net een kuur met Gentamicin beëindigd; 10min dagelijks een badje/7 dagen en de dieren zijn de zwarte vlekjes kwijt maar er is er 1 die een open wonde heeft en dat ziet er niet goed uit. Die zit nu apart. Ik weet niet wat met die ene aan te vangen en ben bang dat de cirkel opnieuw start.

Wat moet ik doen?

Dank en groeten,

David
#2
Ojee, dat klinkt niet goed. Ik moet maandag bij de repti-arts zijn dus neem ik de salamander mee.

Ik zal zeker niet meer in winkels kopen en doe dat normaal ook niet. Ik haal er enkel voerratten enzo maar ik kreeg die diertjes gratis omdat die Taricha zo snel dood was dus heb ik ze maar aangenomen (ze zijn wel mooi).

Is die salamanderpest niet besmettelijk voor de anderen? Moet ik die ene alleen zetten? De Taricha zit in een andere bak, kan die besmet geraken?

#3
Hallo iedereen,

Vorige maand postte ik over die T. rivularis die zo mager was. Dat schijnt goed te gaan. Ik had dus panacur gegeven en ze at even later al beter en nu eet ze echt goed en begint ook ander voedsel dan enkel rode muggenlarven te eten en wordt langzaam dikker. Ze at al watervlooien en kleine stukjes biefstuk.
Ik had ook een mannetje dat na een paar dagen al dood was.
Nu heb ik van de winkelier 2 goed halfwas (ze zijn 8cm) Notophthalmus viridiscens in de plaats gekregen.
1tje heeft aan zijn rechterzijde, een beetje naar beneden en naar de buik toe en zowat een goeie halve centimeter van de achterpoot vandaan een soort van zwart puistje. Je ziet het enkel als hij in het water is dat het puntje wat dikker is - anders lijkt het net een puntje van de tekening maar ietsje groter in doorsnee (de andere puntjes zijn allemaal ietsje kleiner in doorsnee). Ook is daar zijn zijkant/buik wat gezwollen (een beetje driehoekig als je van bovenaf kijkt) en het meest uitstekende (dikste) plekje is net dat zwarte puntje.
Wat zou dit kunnen zijn en wat te doen??

Dank en groeten, David
#4
Cynops-soorten / Re: Cynops orientalis - grijs?
mei 30, 2012, 08:38:06 PM
Bedankt beiden: idd. het is vast wv dus toch maar niet doen - op dit forum vind ik vast veel beters!
#5
Cynops-soorten / Re: Cynops orientalis - grijs?
mei 30, 2012, 04:09:59 PM
Ah, ok, bedankt - ik vermoedde het wel want ze leken qua bouw wel erg hard op de zwarten. Ik vind die grijzen wel mooi en ga ze mischien aanschaffen, liefst een koppel. Maar is het wel goed om de grijzen met de donkeren te verparen of krijg je dan iets 'niet raszuiver'? Zitten soms ze beter in een klein groepje? En hoe bepaal je het geslacht?
#6
Cynops-soorten / Cynops orientalis - grijs?
mei 30, 2012, 01:43:14 PM
Hallo, vandaag zag ik in de aquariumwinkel een bak met C. orientalis, allemaal donkergekleurd maar 2 zijn grijs met donkergrijze, ronde vlekjes. De buik is oranje met een paar ronde donkere vlekken.
Ze lijken nogal op de anderen maar is dit ook C. orientalis of toch iets anders wat is meegekomen?
De man van de winkel wist het ook niet en zei dat dit de 1e keer was dat hij deze grijzen binnenkreeg.

Groet, David
#7
Die bak had ik al gezien - mooi! Is 18° koel genoeg voor het water? In de zomer wordt het hier best warm (makkelijk 25°) wat dan gedaan?
Ik wil zelf een mestonderzoekje doen maar ik vind geen mest!! Doen ze dat dan niet in het water??

Citaat van: Kenny op mei 22, 2012, 05:57:21 PM
Klinkt allemaal in orde hoor. Spaghnum heb ik zelf wel angst voor bij langere huisvesting omdat het nogal verzuurd. T.rivularis mag dan wel voorkomen in de befaamde dennenbossen rond california maar spaghnum zou ik zelf niet aandurven.

Meststaaltje nemen zal wellicht al een en ander kunnen vertellen.

Ik hoop dat het diertje het haalt iig.

Julien Van Malderen heeft trouwens een leuke rivularisbak -> http://www.salamanders.nl/forum/taricha/taricha-rivularis-3587/


#8
Bedankt voor de voedseltips!

@ Kenny: Ik denk dat het een vrouwtje is omdat de andere (die al snel doodging) "bolletjes" op de vingertoppen had en ook een donkere streep over de cloaca hetgeen meestal bij mannetjes voorkomt (las ik). Zoals ik al zei kan ik geen foto's maken want ik heb momenteel geen camera (komt eraan).
Ze zit in een aquarium van 50 x 35 x 35 met ong. 1/3 landgedeelte van cocospeat met daarop Spaghnummos voor het grootste deel wat ik voor goed 1/3 vochtig hou en de rest droog. Dan nog wat kurkschors. Het waterdeel is een plastic bak met 15cm water maar sinds ik las dat ze van stromend water houden dacht ik al meteen aan koelte hetgeen een probleem gaat geven; de bak is onverwarmd en op kamertemp. en dus momenteel 18°C.
Alle tips zijn zeer welkom.
#9
Bedankt beiden!

Foto's zijn wat moeilijk want ik heb momenteel geen camera.
Ik probeerde al regenwormen, krekels, stukjes rundsvlees en rauwe zalm maar ze blijft bij rode muggenlarven. Is er een soort voedsel wat ik nog kan proberen en waar ze dikker van wordt? Wasmaden mischien? Insectenetende hagedissen zijn er dol op.
En wat met Flagyl? Of wacht ik beter even af?

Vroeger had ik Cynops pyrrhogaster, Triturus alpestris en Triturus cristatus (dat is dus al 25jr. geleden).
De kleintjes van de inheemsen zette ik terug in de plas en zo ook de oudjes om dan weer een nieuw mannetje en 3 wijfjes te vangen (de goede oude tijd). Ik heb nooit medische problemen gehad met de dieren en heb dus geen ervaring met 'salamanderdokteren'.
De soorten die ik opnoem aten echt wel gretiger dan de Taricha nu en echt vanalles, niet enkel muggenlarven; zijn Taricha's soms minder gretige eters of zegt dit duidelijk dat er wat mis is?

David
#10
Hallo iedereen,

Een tweetal maanden geleden kocht ik een koppeltje wildvang T. rivularis in een reptielenwinkel. Normaal koop ik geen dieren in winkels maar ik kon het dit keer niet laten met alle gevolgen..

Het mannetje at de eerste 2 weken niet en toen hij de 3de week wel at (rode muggenlarven) was hij 's anderdaags dood. Het vrouwtje eet wel (niet bepaald gretig) maar enkel rode muggenlarven en was erg mager en vermagerde nog meer. Dus heb ik 3 dagen na elkaar fenbendazol (Panacur) toegediend. Dit is 2 weken geleden en ze verdikt niet maar eet wat beter. Ze is echt mager; het bekken is zeer goed zichtbaar en ook zie je de staartwervels. Ik dacht evt. nog Flagyl te proberen.
Weet iemand raad?

Dank en groeten, David