Nieuws:

Dit is een backup van het oude forum, bedoeld als naslagwerk.



-menu

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Toon bijdragen-menu

Berichten - Maurice Smits

#1
Terrarium en Inrichting / Flevopol
februari 08, 2015, 07:32:59 PM
All,

Geïnspireerd door de vele topics over het maken van achterwanden ben ik zelf aan het hobbyen gegaan.
Hardschuim bewerkt, ingesmeerd met tegellijm en daarna gekleurd met meerdere kleuren voegsel. Als afsluiting een maal een laag pure flevopol. Na meerdere waarschuwingen over het droogproces heb ik de achterwand 2 weken in mijn huis laten staan om te te drogen. Gisteren was dat voorbij en toen de achterwand geplaatst en bak gevuld met water. Helaas zie ik nu dat op alles dat zich onder water bevind een witte waas ontstaan. Heeft iemand enig idee hoe dit op te lossen?

Groet Maurice
#2
Terrarium en Inrichting / Re:Achterwanden maken
november 08, 2014, 01:18:09 PM
Niels,

Prachtige achterwanden!!
Geïnspireerd door je artikel in het blad en hier op de site heb ik een plaat hardschuim besteld en ben ontwerpen aan het maken. Ik zou graag een waterval maken. Wat ik me afvraag is als ik een bakje maak van hardschuim en dit behandel met tegellijm met flevopol zoals in jouw voorbeeld of dit dan waterdicht wordt? Er uiteraard vanuit gaande dat ik meerder lagen aanbreng.

Voor de beeldvorming heb ik in mijn bak met verschillende compartimenten (van glas erin gekit) zodat er meerdere zone's zijn. Nat, vochtig waar aarde met planten in staan en droog waar mos en gedroogde bladeren in zitten.
Mijn idee is om het eerste bakje boven het droge gedeelte te plaatsen en dan na 3 bakjes in het water uit komt waar de pomp zit.

Alvast dank voor je reactie.

Maurice
#3
Algemene Verzorging / Re: Winterslaap faciliteit
juli 18, 2012, 03:19:42 PM
allen hartelijk dank voor de tips die ik heb gekregen over de winterslaap faciliteit, zal er meerdere maken op meerdere plekken, zowel droog als minder droog met puin, hout, mos, bladeren en stenen. Ga hier komend weekend mee aan de gang dus dat is op tijd klaar!!! Fijn!

Onbedoeld is hier de discussie ontstaan over wel of niet filteren in de vijver. Wij hebben er heel bewust voor gekozen om niet met een filter aan de gang te gaan, totaal niet uit uit oogpunt voor besparing. Ken mensen in mijn omgeving die wel al jaren met alleen water planten een hele gezonde vijver hebben dus wil het echt gaan proberen.

Heb nog wel nagedacht over de opmerking van Joost over dat de stoffen niet de vijver uit kunnen  ;). Dit is niet helemaal waar. Veel 'afval' stoffen worden door de moerasplanten opgenomen als 'voeding' stof om te groeien, deze verharden en zodra deze verdorren breek ik ze af en verwijder deze uit de vijver. De muggenlarven, libelle larven nemen ook stoffen op uit de vijver die ze weer meenemen als ze het water verlaten. Het lijkt mij dat er dus best wel uitwisseling zal plaatsvinden.
Helemaal eens dat er geen uitwisseling is het met grond water in een folievijver maar vraag me af in welke maten dat wel is met andere sloten en hoe zit het dan met meertjes die ontstaan in een berg dal met alleen rots ondergrond.  :D

Onze vijver is ca 5x4 meter en meerder diepte zones, >80cm op het diepst, een deel met ca 50cm voor de lelie en een hele strook van 20cm met een schuine oplopende over.

De intentie is om voor inheemse amfibieën maar ook insecten een veilige maar prettige omgeving te creëren en de toekomst zal uitwijzen in hoeverre dat lukt.

Dank voor de tips en de discussie zet je toch weer aan het denken  :)
#4
Algemene Verzorging / Re: Winterslaap faciliteit
juli 17, 2012, 10:25:59 PM
Dank voor de tip!
#5
Algemene Verzorging / Re: Winterslaap faciliteit
juli 17, 2012, 08:58:14 PM
Aha duidelijk verhaal, heb wel substraat in moeras als bodem, geen 30 cm. Na regenval loopt de vijver over.
Ga het zien!  :D
Nog ideeën betreft de winterslaapplek?
#6
Algemene Verzorging / Re: Winterslaap faciliteit
juli 17, 2012, 08:17:04 PM
Met folie.
Hoezo geen fan?
#7
Algemene Verzorging / Winterslaap faciliteit
juli 17, 2012, 07:55:26 PM
Hallo,

Ik ben nieuw op dit forum en sinds kort lid van de salamander vereniging. Ik heb geen salamanders in huis maar wel in de tuin. Nog niet zo heel lang geleden een vijver aangelegd in de tuin volgens het principe van Ada Hofman. Voor wie dat niets zegt, geen filters, chemicaliën of andere toevoegingen alleen verschillende en veel zuurstofplanten. Er zit ook een moeras gedeelte met verschillende moerasplanten. Om de rand en zijkanten af te werken is er veel steen gebruikt, ruim 7m3 bentheimer zandsteen. Zal foto's toevoegen.
Er komen geen vissen in de vijver alleen amfibieën, na 1 nacht zat er al een rugstreeppad in en een bruine kikker en inmiddels zitter en ook 2 poelkikkers in en heb ik verschillende larven gezien van Lissotriton vulgaris.

De vraag die ik heb is hoe ik de winterslaap gelegenheid zo optimaal mogelijk kan maken. Voor de overwinteraars in de vijver zal ik wat dakpannen op het diepe gedeelte neerleggen, ca 80cm maar wat voor de land overwinteraars.

In de tuin ben ik de salamanders vaak tegengekomen onder grote stapels snoeihout of onder bielzen.

Kruipen ze ook graag onder de stenen? Ik schat dat aan de zijkant de kanalen tussen de stenen zo'n 30 tot 40 cm diep gaan. Is dit voldoenden of zal ik enkele pvc buizen gevuld met bladeren en mos schuin ingraven?

Hoor graag hoe jullie er over denken.

Groetjes Maurice