Nieuws:

Dit is een backup van het oude forum, bedoeld als naslagwerk.



-menu

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Toon bijdragen-menu

Berichten - Sarah_

#1
Ik ben geen expert, maar zie positieve verbetering bij de kieuwen van mijn axolotl's doordat er meer zuurstof in het water aanwezig is.

Daarvoor heb ik extra zuurstofplanten toegevoegd en iets meer stroming door zo'n bruissteen, naast de gewone-zachte-uitstroom van de filter.
#2
Ondertussen een week verder. De axo's doen het gelukkig goed, goed dik en gezond. De witte waas op hun ogen neemt langzaam af, ik heb goeie hoop dat hij uiteindelijk helemaal verdwijnt. De kieuwen zijn ook terug aan het bijtrekken.

Op advies van de aquariumwinkel gaan we voor de zekerheid nog over kool filteren (hebben nu een eheim met enkel watten). Hij vindt het ook een raadsel dat alle guppen zo plots stierven en dat de axo's toch op iéts reageren. Water nogmaals laten testen en dit is gewoon goed.

Hij denkt aan een vergiftiging door iets, een giftige stof in de lijm voor de achterwand bv (hoewel we het aquarium hebben overgenomen van een liefhebber en de guppen er enkele weken zonder problemen hebben ingezeten). Wat ook een mogelijkheid is, is een slechte reactie op een huisparfum. Dit hadden we kado gekregen op onze housewarming en enkele keren gebruikt, wellicht is er wat in hun aquarium terecht gekomen (we hebben wel een kap, maar met een opening waar de filterbuizen erin gaan).
#3
Ik denk dat er een beetje verwarring is: momenteel zitten mijn axo's in quarantaine in een faunabox, vandaar de waterwissels elke dag! Ze zitten dus niet in hun aquarium nu. De waterwissels zijn nodig want ik vrees anders dat de nitriet/nitraat gigantisch snel stijgt in die kleine faunabox. Ze zitten op kraanwater.

Van de aquariumwinkel heb ik nog anti-schimmel/bacterie middel gehad om in het aquarium te doen, wellicht het proberen waard..

Nog geen verandering bij de ogen, maar we gebruiken momenteel nog steeds het kraanwater, dat dus te hard is (hardheid boven 20) Is het mogelijk dat de guppy's daar ook aan bezweken zijn?

De axolotl's zitten al jaren op gewoon kraanwater, dus heel vreemd dat ze daar nu last van krijgen.

Ik zal eens kijken voor een druppeltest ipv een striptest.
#4
Nu heb ik nog een vraag als leek... ik heb teststrips voor het water. Deze geven aan dat de hardheid niet juist zit, maar niet of het dan te hard of te zacht is.

De teststrip geeft bij pH aan dat deze hoog is. Mag ik er dan vanuit gaan dat mijn water eerder (te) hard is dan te zacht. Of is er nog een ander soort test die ik kan gebruiken die een gericht resultaat geeft?

Nu zitten ze elke dag in 100% ververst water (2x per dag verversing) maar dit is gewoon kraanwater en als dit te hard of te zacht is, dan blijft het probleem natuurlijk bestaan. Nu ik erover nadenk is dit probleem ook ontstaan NADAT de guppy's doodgingen en ik als reactie daarop 50% van het aquarium heb ververst (en met zo'n groot aquarium: dit waren 20 volle emmers kraanwater die er vers ingingen)

Alvast bedankt.
#5
Bedankt voor de tips, ik zal deze week nog extra waterplanten aanschaffen.

We gebruiken een eheim filter.

Ik heb ondertussen ook contact gehad met Frank Pasmans. Hij gaf onderstaande feedback, misschien ook interessant voor iemand hier? Het klinkt allemaal zeer logisch (ook omdat het zo plots was, en bij twee dieren aan beide ogen tegelijk) en ik ga duimen dat het over gaat als de waterkwaliteit aangepast wordt.

Beste Sarah,

Dit is een probleem dat vaak voorkomt en waar tot nu eigenlijk geen oorzaak voor gevonden is. In grote lijnen kunnen dit twee mogelijkheden zijn:
1)      Overmatige productie van slijm (mucus), wat aan heel veel dingen te wijten kan zijn (vb waterwaarden die niet correct zijn, vb te lage pH). Hardheid van het water kan een oorzaak zijn (maar dat is vooral bij zeer zacht water of net (bij soorten die zacht water wensen, te hard water) maar heel veel duidelijkheid is daar bij salamanders niet over (dit is gemeld bij Typhlonectes als een bron van huidziektes)

2)      Schimmel of bacteriële infectie. Dit zijn meestal "opportunistische" infecties (enkel problemen als er bepaalde uitlokkende factoren zijn). Het feit dat dit bij je twee dieren tegelijk (en ik vermoed aan beide ogen) zichtbaar is, beschouw ik hier eerder als een teken dat het geen schimmel / bacterie is (maar dit is niet uit te sluiten).

Mijn conclusie hier: pas eerst je waterkwaliteit aan (hardheid, pH, nitraat / nitriet) en kijk hoe je axolotls daarop reagere.

Groet,

Frank
#6
Nu ik het zo zie lijken hun kieuwen zelf ook wel kleiner geworden.. we zijn 1 januari verhuist naar ons nieuwe huis en de axolotl's zijn mee verhuist en hebben een nieuw aquarium gekregen (van 1m naar 1m60). Geen idee of dat een invloed heeft gehad..
#7
Bedankt, wil mijn kerels echt niet verliezen, hoop dat ze erdoor komen  :(

Hier wat foto's van vorige week, toen was er nog niets aan de hand.





Ik heb geprobeerd het goed op de foto te zetten, maar ze zitten momenteel in een faunabox voor de behandeling, wat het moeilijker maakt. Ik had er nog wat steurkorrels bij gedaan moesten ze honger krijgen (gaan er straks weer uit als ze hun volgende zoutbad krijgen). (de handdoek ligt er normaal over zodat ze donker zitten)







Hopelijk is het een beetje duidelijk zo? Zoals je ziet puilt het witte toefje er echt uit. Bij één van de oogjes zie ik onder het witte duidelijk het oogje zitten.

Ze zien er natuurlijk verder niet al te fris en happy uit  :-\ Dat gebogen kieuwtje is al jaren zo, net als het kapje uit de rugvin. De kieuwharen rechts van de ene axo zijn opeens weg, dat is pas sinds ik de schimmel op hun ogen opmerkte, misschien een verband?



#8
Toch bedankt voor je antwoord Steven, ik probeer zo snel mogelijk een foto te posten.

Het zijn echt toefjes (schimmel?), enkel op hun ogen, heel bizar.
#9
Ik heb mijn vraag ook gepost op caudata.org. Helaas nog geen antwoord.

Daar lees ik veel over gedechloreerd water. Dit is toch gewoon kraanwater dat je één dag laat staan zodat de chloor verdampt, niet?

Bedankt alvast voor de antwoorden..
#10
Hey,

het lijkt er langs de buiten kant op te zitten, echt zo'n toefje dat eruit puilt, eronder kan ik vaag nog het oogje zien zitten. Bij één van de vier ogen lijkt het iets beter.

Ik gebruik zout zonder jodium. Dus misschien toch aandurven 1x een straffer zoutbad te geven? Gebruik nu 8 gram op 2 liter en daar gaan ze 15 minuten in.

Schimmeltoefje op staart is volledig weg. Aan ogen heb ik al zitten denken om het er misschien af te plukken, maar durf niet goed..

Normaal gezien eten ze in de winter steurkorrels (zoals axo pellets), maar omdat ik ergens gelezen had dat regenwormen wel een vitamineboost kunnen geven (?) toch even in de tuin naar wormen gegraven. In de lente/zomer/herfst staan ze normaal op regenwormen.
#11
Hallo,

de axolotl's zitten op zand.

Alles van waarden is getest: nitriet, nitraat, hardheid, pH,... alles ok buiten de hardheid niet (gaf vier paarse blokjes).

Het kan zijn dat de guppy's een ziekte hebben meegebracht, maar het is zo bizar dat het enkel op hun ogen zit?? Ik post morgen een foto, fototoestel is aan het opladen..

Hoe vaak per dag mogen ze een zoutbad? Heb tot nu toe 2x per dag gedaan, voor 15 minuten. Geen verbetering helaas  :( ze eten wel nog gewoon regenwormen.
#12
Ze zitten in een zoutbad, 3 gr/liter, op 3 liter in een bakje met hun twee en zuurstofsteen erbij.

Hoe lang mogen ze hier in zitten?

Moest er iemand het herkennen... ze eten nog gewoon (was beginnen voeren en toen zag ik het ineens) en het zit echt recht op hun oogjes... bij 1 van de twee lijkt ook een klein donsje aan het staartpuntje te zitten..
#13
Nog extra info, net met een stripje het water getest, GH is niet goed, dit is hardheid, klopt dat? Kan dit de waas over de ogen veroorzaken? Het is recent voor de helft ververst geweest, vorige week. Zou ons water te kalkrijk zijn?
#14
Hallo allemaal,

Lijkt alsof ik hier telkens enkel kom posten als er medisch iets aan de hand is.

Ik ben net thuisgekomen en schrok me te pletter, er zit een witte waas over de ogen van mijn axolotl's, welke er gisteren nog niet was! Het lijkt een beetje op schimmel, echt zo'n donsje. Maar over hun ogen???

Weet er iemand wat dit is? Wat ik eraan kan doen?

Extra info: twee mannetjes, drie jaar oud, 28 cm lang, zitten met twee in een aquarium van 1m60. Recent hadden we er enkele guppy's bijgezet (ernaast met een schot tussen dus wel zelfde aquarium) om als voedsel te dienen maar deze zijn na een maand mysterieus overleden. Dit is ongeveer een week geleden. We hebben het water 1) ververst en 2) laten testen bij aquawinkel en 3) aquasafe ingedaan. Water waren de waarden goed van!

Herkent iemand dit? Welke actie is NU nodig?
#15
Ok, nee, dat had hij niet, lijkt dus toch iets anders te zijn.