Huisvesting Triturus marmoratus

0 Leden en 4 gasten bekijken dit topic.

Chris Schouten

Hallo,

Allereerst bedankt voor het maken van deze site. Nergens was er zo duidelijke informatie te vinden op de site en op het forum. Ik hoop dat ik na het maken van men eigen bak ook een bijdrage kan leveren aan de site door middel van de making off.

Ik ben een aantal jaren geleden begonnen met hagedissen. Na deze gehad te hebben, zo'n 7 jaar lang zijn ze beide kort geleden na elkaar gestorven. Toen kwam de hobby even stil te liggen. Nu hebben we sinds een paar maanden weer een aquarium(ook een hele tijd daarvoor al gehad). En we hebben een vijver die bewoond wordt door voorns kikker en padden, maar helaas nog geen salamanders. Nu had ik het idee om gewoon salamanders in een aqua-terrarium te gaan houden.

Alleen was men oude terrarium niet geschikt en eigenlijk te klein. Hierbij dus men ontwerp voor een aqua-terrarium voor de marmersalamanders. Ik weet dat de soort niet geadviseerd wordt voor beginners, maar na het uitvoerig bekijken van alle soorten sprak me deze het meeste aan. Ik probeer zo veel mogelijk zelf op te zoeken, maar alle op en aanmerking zijn erg gewaardeerd, hoe meer hoe beter.

Ontwerp Aqua-terrarium:

-Glazen behuizing 100x40x50  voglas 100x40x50 Iemand ervaring met deze site? Ooit er besteld?
-Piepschuim platen
-Pur schuim
-Piepschuim achterwand(voorbewerkt)
-Tegel lijm
-Waterpomp(ivm natuurlijk filter)
-TL verlichting(speciale salamander?)
-Hout voor kap
-Gaas voor de kap
-Diverse planten inc mos
-Planten voedingsbodem
-zand of grind

Ontwerp weergegeven van verschillende aanzichten. Zijaanzichten kloppen niet helemaal als je het aanzicht letterlijk neemt maar het is om een idee te krijgen voor de verhoudingen enz.



Het land gedeelte wordt volledig gemaakt met purschuim en piepschuim waarna deze bewerkt wordt zoals in de mooie tutorial van coen. Alleen wil ik bij deze een soort grot maken mits ik hier de bevestiging krijg dat het purschuim sterk genoeg is om de constructie te dragen. Het purschuim zal de volledige onderkant van de piepschuime achterwand bedekken wat de achterwand wat grover maakt.

In de linker achterhoek komt de uitmonding van het natuurlijk filter deze zal het water weer terug laten stromen en laten filteren door mos planten en aarde. Op de bodem komt minimale hoeveelheid voedingsbodem en zand of grind. 


Dit is de huidige opzet en vooral niet de definitieve. Ik heb nog een aantal vragen:

1: is de bak voldoende van grootte? Niet te hoog niet te breed etc. Of is ie te groot ivm verplaatsing.
2: Kan purschuim de constructie houden?
3: Is de verhouding water/land voldoende
4: Is het waterniveau goed? (25 cm)
5: Hoeveel marmersalamanders kan ik huisvesten
6: Is het nodig om de salamanders een winterperiode te geven ook al wordt er niet gekweekt(uiteindelijk wel de bedoeling)
7: Wat voor soort pomp is aan te raden?
8: Zijn schuilplaatsen ook in het water gedeelte veel nodig(kokosnoot, grote bladplanten, kienhout)
9: Welke verlichting is het meest geschikt
10: Welke periode kan ik het beste salamanders plaatsen, wanneer is de nieuwe kweek oud genoeg?
11: Waar kan ik alle benodigdheden het beste kopen(weinig dierenwinkels beschikbaar die een beetje verstand hebben van reptielen en amfibieën, laat staan de spullen)

Niet alle vragen hoeven meteen beantwoord te worden, ik heb vooral geen haast. Alvast bedankt voor het lezen en ik hoop over een paar weken te beginnen met de aanschaf.

Chris Schouten

Triturus marmoratus - 0.0.5

®ob

Hey Chris,

Welkom op het forum!

Het is goed te merken dat je je gedegen voorbereidt op het houden van salamanders, dat is lang niet altijd het geval.

Leuk om te lezen dat je caudata zo'n complete site vindt, dan zijn we in elk geval op de goede weg.

Ik heb niet het antwoord op al je vragen, maar ik loop zoveel mogelijk puntsgewijs je post na, en geef antwoord op hetgeen ik weet.

een bak van 100x40x50 is een prima maat voor je bak, hier kun je met gemak een groepje Triturus marmoratus in houden.De bak (leeg) zal behoorlijk zwaar en lomp zijn, maar met zijn 2en is dit goed te tillen. Aquaplantsonline is, voor zover ik weet een solide firma waar je zonder probleem je aquarium(benodigdheden) kunt kopen. Ik heb er wel eens planten besteld, niks mis mee.

Je vermeldt het niet expliciet in je post, maar het idee is dat je een houten kap maakt voor over je bak? Mijn eigen ervaring is dat het maken van een deksel niet zo simpel is als het lijkt. Mijn eerste houten deksel trok krom na verloop van tijd (het kleinste kiertje is voldoende om je dieren te laten ontsnappen), hierna heb ik met mijn pa een kunsstof deksel gemaakt. Dit was niet goedkoop, en na het maken van de deksel moet je nog verlichting gaan aanschaffen. Ook die is vrij prijzig. Mijn tip is om na te rekenen wat het houtwerk met de losse verlichting gaat kosten. Kijk even na wat een bak van 100x40x50 mèt deksel kost, Ik denk dat een complete bak goedkoper is dan het zelf fabriceren van een deksel. Ik kan me voorstellen dat je het gewoon een uitdaging vindt om een deksel te maken, no problem, maar het is geen goedkoop grapje. (maar als ik zo je materialenlijst zie denk ik dat het zowieso niet goedkoop wordt, maar ik neem aan dat je je dat al lang gerealiseerd hebt).

Pur is prima, maar laat het eerst goed uitharden, en spoel je bak hierna grondig om te zorgen dat giftige resten weg zijn. In Coen's verhaal heb je vast al gelezen dat je het beste zwart materiaal tegen de glaswand aan kunt brengen op plaatsen waar het pur het glas raakt, dit uit esthetische overwegingen. Purschuim is absoluut stevig genoeg.

Over de verhouding land/water valt veel te zeggen. In principe is er plek zat voor de dieren in elk biotoop, maar het is niet zo dat marmoratussen elke dag flink hoppen tussen het land en het water. Marmoratus heeft, normaal gezien, een landfase en een aquatiele fase, dit betekent dat ze een tijd permanent op het land zitten, en een tijd permanent in het water. Veel kwekers houden ze dus de helft van het jaar in een aquarium, en in de rustperiode worden ze gewoon droog gehouden. Maar als je het geen probleem vindt dat je dieren een bepaald biotoop voor een lange periode compleet negeren is de verhouding prima!

Het waterniveau is prima, dit is ook een beetje eigen voorkeur, het is in elk geval diep genoeg, dieper kan altijd als je dat wil.

Ik zou zeggen, 6 tot 8 marmers zouden passen in die bak, maar aangezien ik zelf nog geen ervaring heb met volwas marmers kun je dit het beste nog even navragen aan anderen. Alex Kenter van het forum kweekt marmoratus in grote hoeveelheden, hij kan je met deze vraag verder helpen. Ook voor je dieren kun je bij hem terecht, of heb je zelf al een ander adres gevonden voor je dieren? Altijd leuk om te weten.

Een rustperiode is niet strikt noodzakelijk, maar het bootst wel de natuurlijke levenscyclus na van de dieren. Voor de kweek heb je toch wel een koudere periode nodig. Ik neem aan dat je bak in de woonkamer of iets dergelijks komt te staan? Je zou je dieren dan enkele weken in een koudere ruimte kunnen houden in een curverbox, een makkelijke en goedkope oplossing.

De pomp is puur eigen voorkeur, maar mijn tip is om te letten op het stroomverbruik. Een pomp die een paar jaar loopt slurpt toch het een en ander weg qua stroom. Je geeft aan de de filtering ook gaat via de grond. Ik zou dat niet doen, tenzij je alleen rivierzand gebruikt. Als je grond gebruikt krijg je steeds donkerder water, het maakt het er niet mooier op. Niet doen dus!

Schuilplaatsen in het water zijn zeker nodig, maar als je je bak beplant is dat probleem al grotendeels opgelost. Leg er nog wat grote stenen en wat kienhout zoals je al zei in en je bent klaar!

Het verlichtingsverhaal heb ik al behandeld, maar de standaard aquariumverlichting is prima. Voor dit formaat bak zou ik 2 buizen naast elkaar gebruiken. 1 met mooi licht (weten ze in de aquariumwinkel wel), de andere buis met speciaal licht om de planten te laten groeien.

De periode om de dieren te plaatsen is een beetje een ruim begrip, ik neem aan dat je bedoelt in welk jaargetijde? dit kan het hele jaar door. Nieuwe kweek volgt in het vroege voorjaar maar er zijn nog kwekers op het forum, zoals ik al zei, die dieren klaar hebben zitten voor verkoop.

Er zijn weinig (geen) gespecialiseerde benodigheden die je bij de terrariumwinkels hoeft te kopen. De bouwmaterialen krijg je bij de bouwmarkt (dat zeg ik, Gamma!), en je pomp, verlichting, planten etc kun je gewoon bij een aquariumwinkel kopen. Een verwarming heb je niet nodig, maar dat stond gelukkig ook al niet bij je lijstje.

Als laatste, maar zeker niet het minst belangrijk, heb je al nagedacht wat je wil gaan voeren, en waar je dit voedsel kan krijgen, ook in de winter?

Zo... een heel verhaal geworden.. Succes met je bak en veel plezier met je nieuwe hobby!

PS na dit hele verhaal moet je inderdaad wel even een fotoreportage maken, Maak veel foto's etc, dan kunnen we jouw verhaal bij dat van Coen plaatsen, al doende leert men! Ik neem aan dat Coen ook nog wel het een en ander voor je zal posten... succes...





Coen Deurloo

Welkom op het forum Chris, geweldig dat je jezelf zo goed voorbereid! Rob's verhaal is behoorlijk compleet, hier wil ik alleen mijn bevindingen aan toevoegen.

Ik had mijn paludarium vrij complex gemaakt, ook inclusief grotje. Achteraf denk ik niet dat ik dit weer zou doen. Het zorgt voor schuilplaatsen die je niet in de gaten kan houden. Als je een tijdje salamanders hebt, zul je het steeds belangrijker vinden om af en toe je salamanders te 'checken', en als je ze dan niet kunt vinden, is dat erg vervelend.

Het mos was een leuk idee, maar bij mij is het allemaal doodgegaan. Ik heb ondertussen geleerd dat een zure ondergrond belangrijk is. Hiervoor kun je turf gebruiken, maar ook heb ik van een methode gehoord waarin je wat melk met water in een sproeier doet, dit op de ondergrond sproeit en even een paar dagen laat staan. Zo creeer je een zure ondergrond. Vervolgens pak je wat mos, doe je dit in een blender en strooi je het mos uit over de ondergrond. Over enkele weken zal er dan echt mos groeien. Mijn ervaringen zijn dat de plakken mos die je uit de tuincentra haalt bijna altijd dood gaan.

Kortom, veel succes en keep it simple!

Coen

kevin

Over het mos kan ik nog wel het 1 en ander vertellen.
Als je wilt dat dit goed gaat groeien moet je het aardig vochtig houden aan het begin. Als het eenmaal vast gehecht is en je houd het iets minder vochtig zal het niet meer doodgaan.
Ik bevestig het mos altijd aan Kurkschors, Kienhout, Kurken en Varenwortel achterwanden en ook op het pur schuim. Hier heb ik het meeste succes mee dat het goed gaat groeien. Java-Mos kan je ook op stenen laten groeien.
Over het melk waar Coen het over had gebruiken ze Karnemelk bij dit gewoon over het mos sproeien op het moment dat je je biotoop goed wil laten draaien en groeien doe dit niet als je dieren erbij in heb zitten. Mede door de karnemelk komen zelfs af en toe andere rare plantjes tevoorschijn.
Ik denk dat als je de bak 1-2 maanden laat draaien met alle planten erin en de extra zorg voor het mos dat het er heel goed uit komt te zien.

Nog over de marmoratus. Als je jonge dieren neemt houd ze dan het liefst terrestiaal en zonder water en als je ze echt het water in wil krijgen kan Harry je hier misschien bij helpen.

Chris Schouten

Bedankt voor de snelle reacties en alle informatie. Ik zat idd te twijfelen over het aanbrengen van het mos aangezien het in ons aquarium ook niet overal goed gepakt heeft. Maar het idee van het gebruiken van een blender had ik niet verwacht en is zo te zien zeker het proberen waard.

De achterwand was het idee om zo'n standaard piepschuim achterwand te hebben aangezien die ik vaker heb gezien, maar iig nog nooit in combinatie met salamanders. Het diende hier iig voor het afschermen van het purschuim aanzicht, maar zo te horen zijn er wat andere opties mogenlijk daar ga ik nog ff over nadenken.


CiteerMaar als je het geen probleem vindt dat je dieren een bepaald biotoop voor een lange periode compleet negeren is de verhouding prima!
De insteek was dat de dieren zelf bepalen wanneer ze overgaan naar de desbetreffende fase.

CiteerIk neem aan dat je bak in de woonkamer of iets dergelijks komt te staan? Je zou je dieren dan enkele weken in een koudere ruimte kunnen houden in een curverbox, een makkelijke en goedkope oplossing.
De bak komt op mijn kamer, deze wordt niet verwarmt en is dus vrij koel, ongeveer 15 graden. De optie is misschien om de bak te koelen door middel van een kleine pc ventilator, maar dit heeft niet mijn voorkeur.

Ik had het idee om mijn oude terrarium daarvoor te gebruiken mits het diep genoeg is. 40x25x30, maar met een opening aan de voorkant waardoor er maar 5 cm bodem in aangebracht kan worden. De koelere ruimte zou bij mij de zolder worden, aangezien de schuur geen plek bied en niet goed geventileerd is.

CiteerAls laatste, maar zeker niet het minst belangrijk, heb je al nagedacht wat je wil gaan voeren, en waar je dit voedsel kan krijgen, ook in de winter?
Er is een dierenwinkel in de buurt die wel soortgelijk voer aanbied, maar ik zou nog is navragen wat ze allemaal hebben. Anders heb ik nog 2-3 kleine en 1 grote winkel die waarschijnlijk alles wel heeft. Het zit wel wat verder weg dus dan kom ik weer bij een vraag, hoelang kan levend voer bewaard worden? Ik neem aan dat je niet het gehele zakje watervlooien in een keer in de bak loslaat. Ik bewaarde altijd de krekels die ik voerde aan mijn hagedissen naast de bak, maar toen ik wat volwassener en vooral luidruchtigere krekels had werd mijn zus er zo gestoord van dat deze uiteindelijk hun dood vonden in de vriezer. Daar werden ze stil van zij ze met een strak gezicht :P

Maar zoals ik begrijp uit het caresheet is dat ze in de paar weken winter(slaap) geen voedsel nodig hebben. Mits ze natuurlijk in die koele omstandigheden gehouden worden. Ik neem wel aan dat de dierenwinkels ook in de wintermaanden voedsel beschikbaar hebben. Mocht dit niet zo zijn wat is dan het alternatief?

CiteerNog over de marmoratus. Als je jonge dieren neemt houd ze dan het liefst terrestiaal en zonder water en als je ze echt het water in wil krijgen kan Harry je hier misschien bij helpen.

Wat is de reden hiervoor. Jonge dieren worden toch eenmaal geboren in het water en zullen naar de metamorfose zich pas op land vestigen. Als het een belangrijke reden heeft dan kan ik men bak proberen in te richten zodat ik een plastic(piepschuim) tussenschot maak om ze voorlopig terrestiaal te houden.


Gister nog langs geweest bij een beetje aggenebis dierenwinkeltje. Dieren waren redelijk verzorgt,maar het was een grote chaos. Ze hadden wel een paar grote bakken staan waarvan ik er 1 wel zie zitten. Hij is iets kleiner als bedacht, maar heeft wel een lichtkap. Eerst nog maar even verder kijken voordat ik wat besluit, maar ik ga wel op zoek naar een overdekte.











Triturus marmoratus - 0.0.5

®ob

#5
Watervlooien is eigenlijk alleen hoofdvoer voor larven. Daarbij houdt het zich slechts enkele dagen goed

Juveniele dieren (die dus al op het lang zitten) kun je onder andere voeren met

rode muggenlarf (houdt zich enkele dagen tot een week in de koeling) * aquarium- of terrariumwinkel
Wasmotlarf (niet als hoofdvoer, da's te vet) * terrariumwinkel, online shop, zelf kweken
regenwormen (prima hoofdvoer) * zelf steken in de tuin, vissportwinkel, terrariumwinkel, zelf kweken
sprinkhanen/krekeltjes (wordt normaal als bijvoer gegeven) * terrariumwinkel, online shop, zelf kweken
ovenvisjes (alleen voor jonge dieren) * terrarium winkel, online shop, zelf kweken
vliegmaden (meningen verdeeld over , enkelen zeggen zelfs dat het dieren schaadt)* vissportwinke


Er zijn zeker nog meer dieren die je kunt voeren, maar zo heb je een idee.. wormen zijn eigenlijk wel het meestgebruikte en goedkoopste hoofdvoer

Coen Deurloo

Ik kan adviseren om je wormen bij de Wormenexpres te halen, of natuurlijk zelf te steken buiten.

Verder zou ik niks forceren qua land/waterfase, luisteren naar de dieren zelf is een betere aanpak, en hierin kun je ze sturen door hun natuurlijke levenswijze (d.m.v. fotoperiode en temperatuur) na te bootsen.

Een koude periode kun je inderdaad het beste geven in een aparte curverbox, zo kun je de dieren goed in de gaten houden.

Pamela

Hoi,
Tja, de marmoratus is idd niet een makkelijke salamander. Bij díegenen bij wie het houden en kweken met de marmoratussen goed gaat, houden de dieren bijna allemaal buiten of in de schuur. Hier dalen 's winters de temperaturen tot rondom het vriespunt. Het opkweken van marmers gaat in de regel wel goed binnen, een eerste keer kweken ook, meestal gaan ze daarna niet zo goed meer.
Ik denk toch dat het belangrijk is dat de dieren een natuurlijke cyclus krijgen, een flinke koudeperiode en dat de dieren hierdoor sterker worden/blijven. Ik wil niet belerend overkomen, maar dit is nu eenmaal onze ervaring hiermee, en we hebben toch ook wel heel wat gekweekt.
veel plezier met het bouwen van je bak.
Pamela

Chris Schouten

Ik ben een beetje terughoudend in het maken van een buiten terrarium aangezien ik dat nog nooit gedaan heb. Ik denk dat ik gewoon zorg dat ik mijn oude kleine terrarium buiten kan zetten onder een mooi afdakje. Het enige probleem is dan als het gaat vriezen, want zodra ik ze dan weer naar binnen haal zou de temperatuur aanzienlijk gaan stijgen.

De laatste optie is dan de schuur. Ik twijfel alleen of dat wel goed is voor de beesten ivm dampen van olie en dergelijken. Maar aangezien ze dan in een redelijk afgesloten terrarium zitten in de modder zal het waarschijnlijk wel kunnen.
Triturus marmoratus - 0.0.5

®ob

Waarom niet binnen, op een mooie, zichtbare plek en in de winterperiode een paar maandjes in een doos in de schuur?

dan kun je ze het vaakst zien, èn kweken..

Coen Deurloo

Bij T. marmoratus is ventilatie erg belangrijk, een redelijk goed afgesloten terrarium kan voor huidproblemen zorgen. Als je vaak oliedampen in je schuur hebt, kan ik me voorstellen dat dit niet zo goed is voor de dieren. Heb je een kelder? Dat is ook een prima plaats, hier hou ik momenteel ook T. marmoratus en pygmaeus.

Pamela

Citaat van: Chris Schouten op januari 16, 2008, 08:50:26 PM
Ik ben een beetje terughoudend in het maken van een buiten terrarium aangezien ik dat nog nooit gedaan heb. Ik denk dat ik gewoon zorg dat ik mijn oude kleine terrarium buiten kan zetten onder een mooi afdakje. Het enige probleem is dan als het gaat vriezen, want zodra ik ze dan weer naar binnen haal zou de temperatuur aanzienlijk gaan stijgen.

De laatste optie is dan de schuur. Ik twijfel alleen of dat wel goed is voor de beesten ivm dampen van olie en dergelijken. Maar aangezien ze dan in een redelijk afgesloten terrarium zitten in de modder zal het waarschijnlijk wel kunnen.
Hoi Chris,
Ja, als een bak klein is(en dus verplaatsbaar) en het gaat vriezen dan zetten wij hem idd in de schuur. Ik begrijp dat dat bij jou niet mogelijk is. Ik heb ook wel eens niet te groot terrarium omkleed met isolatieplastic, ook de onderkant. Ging ook prima. Wij hebben trouwens een fotoverslag van 1 van onze buitenterraria op deze site gezet. Geeft wel een indruk hoe zoiets opgezet kan worden. Het is best wel een klus, maar als het eenmaal draait heb je er bijna geen omkijken meer naar en kun je gewoon genieten van je beesten. Vooral 's avonds en het liefst als het regent. ;)

Chris Schouten

Citaat van: Rob Keulers op januari 16, 2008, 08:57:43 PM
Waarom niet binnen, op een mooie, zichtbare plek en in de winterperiode een paar maandjes in een doos in de schuur?

dan kun je ze het vaakst zien, èn kweken..

Het ging vooral om de tijdelijke koude periode ;)
Het is niet dat er veel dampen hangen in de schuur maar ik maakte me eerder zorgen over de eventuele ventilatie. Dus de beste optie lijkt me nog buiten en eventueel in de schuur als het gaat vriezen.


Het plan voor de grote bak is nog steeds in aanbouw. Ik heb een aquariumbak besteld bij een goede dierenwinkel van 80x40x50, deze kan ik hoogstwaarschijnlijk volgende week ophalen. En dan kan ik beginnen met aanpassingen te maken.

Ik had nog wel wat vragen, maar ik heb nu even geen tijd om die uitvoerig uit te leggen. dat komt later.

mvg,
Chris
Triturus marmoratus - 0.0.5

Chris Schouten

Een paar vragen omtrent de inrichting.


Filteren:
-Is het handig om een kleine spons filter achtig iets te bevestigen op mijn opvoer pomp van de mini waterval?
-Is het handig om een diepe waterval te creëren en deze de filtering te laten doen door deze op te vullen met korrels zodat deze het doorstromende water filteren.
-Waar kan ik het beste de aanzuiging van de opvoer pomp plaatsen?
-Is het noodzaak om een pomp te nemen die niet veel trilt of geluid produceert?

Purschuim/piepschuim Land gedeelte:
-Is piepschuim dat komt uit een elektronica doos geschikt of is dat een andere soort?
-Hoeveel aarde is er nodig bovenop dit gedeelte ivm ingraven van de dieren en het plaatsen van planten.
Ik weet dat er meestal bepaalde gaten speciaal worden opengelaten voor grote planten.
-Wat voor aarde is hier het beste voor te gebruiken
-Is de turf om de grond zuur te maken te mengen met die aarde of moet het apart voor het aanbrengen van een mossig gedeelte?
-Hoe kleur ik het purschuim het beste donkerbruin/zwart/grijs
-Aangezien ik het purschuim aan een gedeelte gekleurd piepschuim vastmaak dat de hele achterwand bedekt, is het dan noodzakelijk dat alle randen ook gekit zitten of is het ook mogelijk om het alleen aan de bodem te bevestigen?


Zo dat was weer een reeks vragen. Zodra ik de bak binnen heb en wat ermee heb aangekloot post ik wel wat foto's. Dit kan wel even duren aangezien ik het momenteel wat druk heb met men studie.

Alvast bedankt voor het lezen,
Chris Schouten



Triturus marmoratus - 0.0.5

Chris Schouten

#14
Citaat van: Chris Schouten op januari 18, 2008, 10:22:10 PM
Een paar vragen omtrent de inrichting.


Filteren:
-Is het handig om een kleine spons filter achtig iets te bevestigen op mijn opvoer pomp van de mini waterval?
-Is het handig om een diepe waterval te creëren en deze de filtering te laten doen door deze op te vullen met korrels zodat deze het doorstromende water filteren.
-Waar kan ik het beste de aanzuiging van de opvoer pomp plaatsen?
-Is het noodzaak om een pomp te nemen die niet veel trilt of geluid produceert?

Purschuim/piepschuim Land gedeelte:
-Is piepschuim dat komt uit een elektronica doos geschikt of is dat een andere soort?
-Hoeveel aarde is er nodig bovenop dit gedeelte ivm ingraven van de dieren en het plaatsen van planten.
Ik weet dat er meestal bepaalde gaten speciaal worden opengelaten voor grote planten.
-Wat voor aarde is hier het beste voor te gebruiken
-Is de turf om de grond zuur te maken te mengen met die aarde of moet het apart voor het aanbrengen van een mossig gedeelte?
-Hoe kleur ik het purschuim het beste donkerbruin/zwart/grijs
-Aangezien ik het purschuim aan een gedeelte gekleurd piepschuim vastmaak dat de hele achterwand bedekt, is het dan noodzakelijk dat alle randen ook gekit zitten of is het ook mogelijk om het alleen aan de bodem te bevestigen?


Er staan nog een paar vragen open. Heeft iemand een idee?

1 bonusvraag :P
Heeft er iemand ervaring met elastopur(het heet anders maar ben het weer kwijt, het was een soort poeder dat je kon mengen met water en het was ook in verschillende kleuren verkrijgbaar. Ik probeer t ff snel te vinden) ? Ik heb het op het kikkerforum gezien, maar daar was het ook vrij onduidelijk. Ik ga op dit forum ook nog even zoeken.


Update van mijn kant: Er komen waarschijnlijk Donaukamsalamander (Triturus dobrogicus) in IPV de Marmoratus. Dit voornamelijk door de herhaalde tips van velen op het forum. Als het goed gaat met de Donaukamsalamander kan ik er altijd voor kiezen uit te breiden.
Triturus marmoratus - 0.0.5