Voedsel
Artemia
Het kweken voeren van pekelkreeftjes (Artemia salina) brengt een aantal problemen en uitdagingen met zich mee, het grote voordeel van Artemia is echter dat je de dieren zelf kunt kweken en dus kunt voeren op het moment dat het jou zelf het beste uitkomt, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld watervlooien (daphnia).
Kreeftachtigen zoals artemia zijn belangrijk voor salamanderlarven om een naturlijk rood pigment te krijgen (vooral bij o.a. Cynops spec.) De roodkleuring van salamanders wordt vooral bepaald in de larvale fase. Het is dus van groot belang om, als je larven hebt te zorgen voor caroteenrijk voer.
Bonenkevers
De bonenkever (Acanthoscelides obtectus) is 3 tot 5 mm lang; olijfbruin van kleur, met donkerbruine vlekken op de voorvleugels. Het halsschild is bedekt met oranje-gele haren en de antennen zijn dikker wordend bij de uiteinden. De vleugelschilden laten het laatste segment van het abdomen vrij. Larven hebben in het eerste levensstadium 3 paar poten, wanneer zij zich in de boon geboord hebben zijn ze na 4 vervellingen pootloos. De larven zijn wit van kleur en ongeveer 4 mm lang.
Enchytreeën
Enchytreeën zijn goed kweekbaar en zowe aquatiel als op het land te voeren. Pas wel op, deze diertjes hebben een hoog vetgehalte en zijn dus alleen geschikt als bijvoeding. Langdurig gebruik van deze diertjes kan leiden tot vervetting van je salamanders.
Fruitvliegen
Fruitvliegjes zijn een een waardevol voedsel voor vooral jonge salamanders. Zowel de vliegjes als hun maden kunnen gevoerd worden. Vaak worden de vliegjes bepoederd met een kalk- en vitaminepreparaat voordat ze gevoerd worden aan de salamanders, hierdoor wordt de voedingswaarde van de diertjes verhoogd.
Krekels
De kweekmethode beschreven in dit artikel spitst zich toe op de Huiskrekel (Acheta domestica), al is deze methode ook toepasbaar op andere krekelsoorten. De huiskrekel is zonder twijfel de meest populare krekelsoort gebruikt als voeding en zoals de naam al zegt, is de huiskrekel in staat om zich voort te planten onder normale huiskamer temperaturen. Met een lengte van ongeveer 25mm, behoort hij tot de middelgrote soorten.
Maden
Vliegmaden, Door de een verfoeit door de ander geprezen. Verhalen van darm- of maagperforaties cirkuleren, maar echte bewijzen ontbreken. Feit is dat salamanders vaak wel moeten wennen aan vliegenmaden en dat ze voor het eerst maden eten deze haast onverteerd kunnen worden uitgepoept. Veel liefhebbers voeren met vliegenmaden, zonder problemen. Je kunt ze in elke hengelsportwinkel kopen, maar ook vrij simpel zelf kweken, als je de stank voor lief neemt.
Meel- en Buffalowormen
Buffalo- en meelwormen: Deze larven van kevers zijn een veel gebruikt voedsel voor reptielen en vogels. Meelwormen zijn in praktisch alle winkels voor dierenbenodigdheden naar gewicht te koop. De grote en kleine ‘meelwormen’ (morio- en buffalowormen) zijn alleen in speciaalzaken te koop. Ze zijn te voeren aan alle op land verblijvende salamanders.
Microaaltjes (en Azijnaaltjes)
Azijn- en microaaltjes zijn hele kleine aquatiele wormpjes die je kan gebruiken bij de opkweek van kleine larven. Onderstaande informatie komt van het internet, zie bronvermelding beneden de tekst.
Ovenvisjes
Ovenvisjes (Thermobia domestica, in het engels ‘Firebrats’ genoemd) worden binnen de salamandervereniging de laatste jaren steeds meer gehouden als voedseldier.
Regenwormen
Regenwormen (Lumbricidae) zijn een zeer geschikt voer voor salamanders. In elk levensstadium van een salamander kunnen ze gevoerd worden, waarbij als enige voorwaarde geldt dat de bek van de salamander groot genoeg moet zijn om een worm te kunnen verwerken.
Slakken
Deze kweek beschrijving geld voor de gevlekte akkerslak (Deroceras reticulatum) en de grote wegslak (Arion rufus).Je kunt andere naaktslakken waarschijnlijk op een zelfde manier kweken, maar veel soorten zoals b.v. de tijgertslak (Limax maximus) zijn kannibalistisch.
Wasmotlarven
In de hobby worden met de naam wasmot eigenlijk 2 soorten aangeduid. De grote wasmot (galleria mellonella) is de meestgebruikte soort in de salamanderhobby. De andere soort die met kleine wasmot wort aangeduid is de Aphomia socialla, zijn ‘echte Nederlandse naam is de Hommelmot.
De larven van beide soorten leven in bijenraten en voeden zich daar met bijenwas en in mindere mate hoingraat. In de zomermaanden kun je deze inheemse soorten ook in de buitenlucht aantreffen. De kweekmethode voor beide soorten komt overeen.
Actueel
Japan ontdekt exemplaar van ’s werelds grootste bedreigde amfibie
Onderzoekers van de Kyoto Universiteit hebben recent de aanwezigheid van de Chinese reuzensalamander (Andrias davidianus), de grootste levende amfibie ter…
De Bedreigde Bandsalamander: Klimaatverandering en Bescherming
Dr. Uwe Gerlach, een expert in amfibieën uit Hattersheim, heeft een fascinerend nieuw boek uitgebracht over de bandsalamander (Ommatotriton ophryticus),…
Kamsalamanderpopulatie ontdekt in de duinen van Loonse en Drunense Duinen
Recent goed nieuws uit de Nederlandse natuur! Tijdens een onderzoek in Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen zijn onverwacht diverse…