Artemia
Het kweken voeren van pekelkreeftjes (Artemia salina) brengt een aantal problemen en uitdagingen met zich mee, het grote voordeel van Artemia is echter dat je de dieren zelf kunt kweken en dus kunt voeren op het moment dat het jou zelf het beste uitkomt, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld watervlooien (daphnia).
Kreeftachtigen zoals artemia zijn belangrijk voor salamanderlarven om een naturlijk rood pigment te krijgen (vooral bij o.a. Cynops spec.) De roodkleuring van salamanders wordt vooral bepaald in de larvale fase. Het is dus van groot belang om, als je larven hebt te zorgen voor caroteenrijk voer.
Op onderstaand filmpje zie je hoe Artemia er uitziet.
Herkomst
Pekelkreeftjes komen van nature voor in de zoutmeren van Noord-Amerika. De eitjes worden machinaal gevangen en verwerkt tot visvoer. In onderstaand filmpje zie je hoe deze pekelkreeftjes geoogst en verwerkt worden.
Kweek
Voor de kweek van de pekelkreeftjes heb je een aantal zaken nodig:
- Artemia-eitjesartemia-mix
Deze eitjes zijn bij zo goed als alle aquariumspeciaalzaken te koop. Ook de betere terrariumwinkel heeft artemia-eitjes in het assortiment. Soms zijn er ook premix zakjes waar de eitjes, zout en voer al voorgemixt zijn, dit is een dure, maar makkelijke oplossing omdat de verhoudingen bij dergelijke materialen optimaal zijn. (zie afbeelding) - Fles
Een standaard frisdrankfles volstaat. - Luchtpompje
Het luchtpompje drijft lucht door dunne luchtslangetjes naar de bodem van de flis, hierdoor ontstaat er een werveling. Dit is nodig om een hoger uitkomstpercentage te bereiken. - Luchtslang
Aan de bovenzijde van de fles hang je een aan- en een afvoerslangetje. Het aanvoerslangetje moet tot op de bodem reiken. bij aanschaf van een starterspakket zit vaak een afsluitdop die alleen ruimte overlaat voor de slangetjes. Ook kun je gewoon 2 gaatjes maken in de dop van je frisdrankfles. het afvoerslangetje moet boven de waterlijn hangen, als dit niet gebeurt pomp je water uit de fles met een waterballet tot gevolg.
Als je meerdere kweken tegelijk wil laten lopen kan het afvoerslangetje uit de ene fles tegelijkertijd het aanvoerslangetje voor de volgende fles zijn. - Bruissteentje
Een bruissteentje is niet strikt noodzakelijk maar voor een gelijkmatige uitstrrom van de luchtbellen (fijne bubbels) raden we toch een bruissteentje aan. - Zout
Indien je losse eitjes gekocht hebt zonder zoutmengsel moet je handmatig nog zout (zonder Jodium!) toevoegen aan het water. Ongeveer 15 gram zout per liter water is voldoende. Kleine afwijkingen hebben niet al te veel invloed, echter bij grote fluctuaties in het zoutgehalte is de uitkomst een stuk lager. - Artemiazeefje(s)
Er zijn artemiazeefjes te koop met verschillende dichtheden. Door het water met de artemianaupliën door de zeven te laten lopen worden de diertjes op grootte gesorteerd. Hoe groter de larven, des te grotere nauplien ze aankunnen.
Ook zijn er zogenaamde kant en klare kweeksets te verkrijgen, die het kweken van artemia bijzonder eenvoudig maken.
De optimale temperatuur van je artemiakweek is 25 graden. Echter, tussen de 20 en 28 graden komen de eitjes gewoon uit, zij het met een lager uitkomstpercentage.
Een PH tussen de 8 en 9 (erg basisch!) zorgt ook voor een hoger uitkomstpercentage, maar ook een neutrale PH zorgt al voor een acceptabel resultaat.
Artemia wordt sterk aangetrokken door licht. Als je dus een (zak)lamp richt op een gedeelte van de fles, komen daar alle kreeftjes naartoe gezwommen, wat het oogsten makkelijker maakt.
Het voeren van de artemia zelf kan gebeuren door ‘groen’ algenwater toe te voegen of een mespuntje (minimale hoeveelheid!) bakkersgist te gebruiken.
Ook kun je in de handel kant- en klaar voedsel krijgen. Deze verpakkingen zijn vrij duur, maar hierbij kun je in gedachten houden dat je ook maar hele kleine hoeveelheden nodig hebt, dus met een verpakking kun je lang voeren.
Voeren
Voordat de diertjes gevoerd kunnen worden aan de salamanders dienen de naupliën eerst goed gespoeld te worden met kraanwater, dit om de aanwezige zoutresten te verwijderen. Omdat Artemia eigenlijk zoutaterdieren zijn zullen ze slechts beperkte tijd overleven in het aquarium, daarom dient ervoor gezorgd te worden dat er gericht gevoerd wordt en in beperkte mate.
De dode en overgebleven diertjes moeten afgeheveld worden om aantasting van de waterkwaliteit tegen te gaan.
Succes met de kweek!
Actueel
Japan ontdekt exemplaar van ’s werelds grootste bedreigde amfibie
Onderzoekers van de Kyoto Universiteit hebben recent de aanwezigheid van de Chinese reuzensalamander (Andrias davidianus), de grootste levende amfibie ter…
De Bedreigde Bandsalamander: Klimaatverandering en Bescherming
Dr. Uwe Gerlach, een expert in amfibieën uit Hattersheim, heeft een fascinerend nieuw boek uitgebracht over de bandsalamander (Ommatotriton ophryticus),…
Kamsalamanderpopulatie ontdekt in de duinen van Loonse en Drunense Duinen
Recent goed nieuws uit de Nederlandse natuur! Tijdens een onderzoek in Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen zijn onverwacht diverse…