De Salamandervereniging
Omschrijving
De bonenkever (Acanthoscelides obtectus) is 3 tot 5 mm lang; olijfbruin van kleur, met donkerbruine vlekken op de voorvleugels. Het halsschild is bedekt met oranje-gele haren en de antennen zijn dikker wordend bij de uiteinden. De vleugelschilden laten het laatste segment van het abdomen vrij. Larven hebben in het eerste levensstadium 3 paar poten, wanneer zij zich in de boon geboord hebben zijn ze na 4 vervellingen pootloos. De larven zijn wit van kleur en ongeveer 4 mm lang.
Het kan even duren voor de salamanders aan je bonenkevers gewend zijn, en er zijn ok gevallen bekend dat ze totaal niet gegeten worden. Toch is het raadzaam om te proberen deze bonenkevers aan te bieden. De kevers schijnen een goede voedingswaarde te hebben en zijn goedkoop om te kweken.
Kweek
Het kweken van bonenkevers is bijzonder eenvoudig. De enige benodigde ingredienten zijn zwartoogbonen (black eyed beans), deze zijn bij de toko te koop.De vrouwtjes leggen gemiddeld ongeveer 50 eitjes op de bonen, deze zijn zichtbaar als kleine witte puntjes op de bonen. De snelheid van de kweek is afhankelijk van de temperatuur, waarbij warmer beter is. De levenscyclus bij kamertemperatuur is ongeveer 7 weken, en de optimale cyclus is 27 dagen bij 30 graden. De larven boren zich een weg in het eitje waar ze zich volvreten. Zodra de larven zijn getransformeerd in een kever zullen ze uit de bonen tevoorschijn komen. De kevers zelf hebben geen voedsel nodig, en kunnen direct gevoerd worden. Het is raadzaam om bijvoorbeeld een stukje ei-karton in het bakje te plaatsen, deze kun je dan eenvoudig uit het bakje halen en in je terrarium uitkloppen.
Actueel
Japan ontdekt exemplaar van ’s werelds grootste bedreigde amfibie
Onderzoekers van de Kyoto Universiteit hebben recent de aanwezigheid van de Chinese reuzensalamander (Andrias davidianus), de grootste levende amfibie ter…
De Bedreigde Bandsalamander: Klimaatverandering en Bescherming
Dr. Uwe Gerlach, een expert in amfibieën uit Hattersheim, heeft een fascinerend nieuw boek uitgebracht over de bandsalamander (Ommatotriton ophryticus),…
Kamsalamanderpopulatie ontdekt in de duinen van Loonse en Drunense Duinen
Recent goed nieuws uit de Nederlandse natuur! Tijdens een onderzoek in Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen zijn onverwacht diverse…