Enchytreeën
Enchytreeën zijn goed kweekbaar en zowe aquatiel als op het land te voeren. Pas wel op, deze diertjes hebben een hoog vetgehalte en zijn dus alleen geschikt als bijvoeding. Langdurig gebruik van deze diertjes kan leiden tot vervetting van je salamanders.
op onderstaand filmpje zie je hoe Enchytreeën er uitzien.
De “Enchytraeus albidus” is een klein , wit doorschijnend wormpje, een paar cm lang. Entrycheeen zijn voedsel wat door erg veel vissen, salamanders en kreeftachtigen graag wordt gegeten. Omdat een kweek erg lang goed blijft en weinig kost, zijn het populaire voedseldieren geworden. Deze wormpjes leven in de bovenste laag van de bosgrond en de composthoop. Ze eten alles wat ze tegenkomen: bladeren, dode insecten, schimmels, en elkaar.
Kweken is vrij eenvoudig, maar doe het wel buiten i.v.m. de stank. Gebruik een bak gevuld met bladeren en turf, deze beestjes hebben dus zure grond nodig. hou de grond vochtig.
Voeding : (bier)gist en havermout, geef niet teveel want fruitvliegjes lusten dit ook. Hou de temperatuur gematigd: tussen kamer temperatuur en 10 graden Celsius. Ook wordt vaak een half sneetje brood gebruikt. Na verloop van tijd wordt het sneetje brood volledig opgegeten en blijven alleen de diertjes over, die je zo gemakkelijk op kunt rapen. Een andere handige methode is om op je sneetje brood een klein (plexi)glasplaatje te leggen. De diertjes hechten zich na het eten aan dit plaatje vast en laten zich zo gemakkelijk oogsten.
Als de dieren via de zijkant van je bak willen ontsnappen, moet je voor een nieuwe voedingsbodem zorgen.
Actueel
Japan ontdekt exemplaar van ’s werelds grootste bedreigde amfibie
Onderzoekers van de Kyoto Universiteit hebben recent de aanwezigheid van de Chinese reuzensalamander (Andrias davidianus), de grootste levende amfibie ter…
De Bedreigde Bandsalamander: Klimaatverandering en Bescherming
Dr. Uwe Gerlach, een expert in amfibieën uit Hattersheim, heeft een fascinerend nieuw boek uitgebracht over de bandsalamander (Ommatotriton ophryticus),…
Kamsalamanderpopulatie ontdekt in de duinen van Loonse en Drunense Duinen
Recent goed nieuws uit de Nederlandse natuur! Tijdens een onderzoek in Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen zijn onverwacht diverse…