Fruitvliegen
Fruitvliegjes zijn een een waardevol voedsel voor vooral jonge salamanders. Zowel de vliegjes als hun maden kunnen gevoerd worden. Vaak worden de vliegjes bepoederd met een kalk- en vitaminepreparaat voordat ze gevoerd worden aan de salamanders, hierdoor wordt de voedingswaarde van de diertjes verhoogd.
Kweekmethode #1
Ik zal beschrijven hoe ik nu al anderhalf jaar fruitvliegen van dezelfde kolonie succesvol kweek op eenvoudige wijze. Deze kweekmethode is geheel reukloos. De ingredienten zijn:
- Een half kopje Brinta
- Een schepje suiker
- Een theelepeltje gist
- 2/3e van een pakje sinaasappelsap
Dit alles kan wat meer of minder zijn, ik zorg er meestal voor dat er ongeveer een laagje van 3cm op de bodem ligt. Het geheel meng ik in een vrij groot plastic bakje of pot, waarvan ik een groot gat uit het deksel snij. In de pot doe ik ook een pluk houtwol, dit is goedkoop te bestellen per doos bij Rainforest-frogs. Ook kun je daar eventueel gelijk je startportie fruitvliegen kopen en de plastic bakjes. Over de opening van het bakje span ik een stuk keukenrol, en daarop druk/draai ik het deksel met het gat erin. Laat het geheel een paar uur gisten en open dan het deksel om de vrijgekomen gassen te laten ontsnappen. Voeg dan de fruitvliegen toe (een stuk of 50), zet het op een zonnige of vrij warme plaats en wachten maar. De larven zullen zich verpoppen op het houtwol en al snel zul je honderden fruitvliegen hebben.
Hieronder nog een mooi filmpje gemaakt door Alan Cann waarin hij zijn vergelijkbare kweekmethode uitlegt:
Kweekmethode #2
De volgende ingredienten zijn mogelijk:
- 500 gram gemalen havermout. (goedkoop merk, als je geen keukenmachine hebt kun je het ook gemalen bij de hengelsportspeciaalzaak kopen).
- ongeveer 50 gram verse bakkersgist
- pot warme appelmoes
- houtwol (wc-rolletje kan ook)
- pot met vitrage om af te dekken
Meng gemalen havermout, warme appelmoes, bakkersgist en lauw water tot een luchtige massa (zo dik als yoghurt). Dek het geheel af met een warme, natte doek en laat een nacht staan. Pas op, dit gaat rijzen, dus een grote pan, emmertje nemen.
De volgende dag in potten verdelen, houtwol erbij, een eetlepel vliegjes erbij en afdekken met vitrage en een elastiekje. De potten wegzetten bij 15 tot 20 graden. Na ongeveer 3 tot 4 weken barst het van de vliegen. Groot voordeel is dat deze kweek niet stinkt en een heel goede opbrengst heeft.
Op onderstaand filmpje zie je hoe een lid van de salamandervereniging zelf haar fruitvliegenkweek opzet.
Op onderstaand filmpje zie je hoe (vechtende) fruitvliegjes er uitzien.
Actueel
Japan ontdekt exemplaar van ’s werelds grootste bedreigde amfibie
Onderzoekers van de Kyoto Universiteit hebben recent de aanwezigheid van de Chinese reuzensalamander (Andrias davidianus), de grootste levende amfibie ter…
De Bedreigde Bandsalamander: Klimaatverandering en Bescherming
Dr. Uwe Gerlach, een expert in amfibieën uit Hattersheim, heeft een fascinerend nieuw boek uitgebracht over de bandsalamander (Ommatotriton ophryticus),…
Kamsalamanderpopulatie ontdekt in de duinen van Loonse en Drunense Duinen
Recent goed nieuws uit de Nederlandse natuur! Tijdens een onderzoek in Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen zijn onverwacht diverse…