Maden
Vliegmaden, Door de een verfoeit door de ander geprezen. Verhalen van darm- of maagperforaties cirkuleren, maar echte bewijzen ontbreken. Feit is dat salamanders vaak wel moeten wennen aan vliegenmaden en dat ze voor het eerst maden eten deze haast onverteerd kunnen worden uitgepoept. Veel liefhebbers voeren met vliegenmaden, zonder problemen. Je kunt ze in elke hengelsportwinkel kopen, maar ook vrij simpel zelf kweken, als je de stank voor lief neemt.
Kweken
Neem enkele katten- of hondenvoer brokken en leg deze buiten op een zonnige plaats zodat de vliegen hierop hun eieren kunnen afzetten. Na enige dagen heb je een stinkende brij van larven en half verteerde hondenbrokken. Je kan hieruit dagelijks de nodige larven wegscheppen in een klein zeefje.
Daarna spoel je de resten van de brij af onder de kraan (dit vervuilt anders de bak), zodat je schone maden overhoudt. Zorg dat de vleesbrokjes nat blijven ondanks hun zonnige plaats. Wie zelf wil kweken kan dit ook doen op een voedingsbodem. Kook in 175 ml water 7 g agar. Meng 35 g volle melkpoeder en 35 g biergistpoeder met opnieuw 175 ml water. Meng de twee ‘oplossingen’ en laat het mengsel afkoelen in een pot van een liter. Op deze voedingsbodem kunnen nu vliegeneieren gezet worden. Daarna wordt alles afgedekt met een laag zaagsel en de kweek is begonnen.
Eieren kunnen worden verzameld door in een kooitje met vliegen een schaaltje neer te zetten met daarin een met volle melk doordrenkte prop celstof. De eieren zijn te zien als kleine witte staafjes.
Bron: ‘Voedsel voor salamanders’
Henk Wallays & Sergé Bogaerts, 2002. Voedsel voor salamanders pag. 45 – 49; uit: BOUWMAN, A. S. BOGAERTS (samenstelling en redactie), 2002. Salamanders. Jubileumbundel. Uitgave: Salamandervereniging. ISBN 90-9016241-0.
Actueel
Salamanders nog actief door zachte herfst
Het aanhoudend zachte weer zorgt ervoor dat veel salamanders hun winterslaap uitstellen. Vooral op vochtige avonden zijn ze nog te…
Japan ontdekt exemplaar van ’s werelds grootste bedreigde amfibie
Onderzoekers van de Kyoto Universiteit hebben recent de aanwezigheid van de Chinese reuzensalamander (Andrias davidianus), de grootste levende amfibie ter…
De Bedreigde Bandsalamander: Klimaatverandering en Bescherming
Dr. Uwe Gerlach, een expert in amfibieën uit Hattersheim, heeft een fascinerend nieuw boek uitgebracht over de bandsalamander (Ommatotriton ophryticus),…