Microaaltjes (en Azijnaaltjes)
Azijn- en microaaltjes zijn hele kleine aquatiele wormpjes die je kan gebruiken bij de opkweek van kleine larven. Onderstaande informatie komt van het internet, zie bronvermelding beneden de tekst.
Azijnaaltjes
Turbatrix aceti, is een niet-parasitaire hematode, ze zijn 1 tot 1 1/2 mm lang en amper 0,1 mm dik en zeer interessant als “tweede voer” voor salamanderlarven. Ze worden interessant doordat ze niet naar de bodem zinken tijdens het voeren, maar ze proberen zo vlug mogelijk de oppervlakte te bereiken, waar ze gemakkelijk te vinden zijn door de salamanderlarven. Azijnaaltjes zijn, zoals de naam het zegt te kweken op azijn. In de lectuur wordt aangeraden natuurazijn te gebruiken, bijvoorbeeld ciderazijn. Daar neem je een kop van, en mengt het met eenzelfde hoeveelheid water, een theelepel of twee suiker erbij en dit mengsel verdeel je over enkele bokaaltjes, dat doe je een paar stukjes appel bij en laat het boeltje op kamertemperatuur komen. De volgende dag ent je de vloeistof met azijnaaltjes, en na een week wemelt het al van aaltjes. Hoe moet je ze nu verzamelen ? Je giet wat van de kultuur door een koffiefilter en laat het papier een beetje uitlekken, zo kun je de aaltjes makkelijk bij je larven zetten. Wat nog handiger is, is een heel fijn stuk filtergaas, maar opgelet, zelfs de fijnste artemiazeef heeft een te grote maaswijdte.
Een lopende kweek zie je hier:
Micro-aaltjes
Zijn evenzo kleine niet-parasitaire hematoden, ook heel klein, ongeveer even groot als de azijnaaltjes. Je maakt een mengsel van havermout en melk, tot je een papje bekomt, die doe je in een potje tot ongeveer 1 cm hoog. Drink dan een pintje en doe een paar druppels van het bier in elk potje, na een korte tijd begint de brij te gisten, (Nota v.d. Redaktie: als je dit doet drink dan liefst een goeie Trappist, want uit een klassiek pilsje zijn alle gistcellen weggefilterd), daar hoef je niet op te wachten, want de verse brij mag je al enten. Na een paar dagen heb je al duizenden micro-aaltjes. Veel van deze kleine diertjes proberen zich langs de rand van je potjes omhoog te werken, daar kan je ze met een penseeltje afwrijven, en aan je visjes voeren. Zet om de paar weken een nieuwe kultuur op, en zet zeker geen deksel op je potjes, ventilatie is nodig. Je kulturen op kamertemperatuur houden.
Hier zie je een Engelstalig filmpje waarin een kweek wordt opgezet:
Tekst overgenomen van: http://dees.fol.nl/Infusie.html
Actueel
Salamanders nog actief door zachte herfst
Het aanhoudend zachte weer zorgt ervoor dat veel salamanders hun winterslaap uitstellen. Vooral op vochtige avonden zijn ze nog te…
Japan ontdekt exemplaar van ’s werelds grootste bedreigde amfibie
Onderzoekers van de Kyoto Universiteit hebben recent de aanwezigheid van de Chinese reuzensalamander (Andrias davidianus), de grootste levende amfibie ter…
De Bedreigde Bandsalamander: Klimaatverandering en Bescherming
Dr. Uwe Gerlach, een expert in amfibieën uit Hattersheim, heeft een fascinerend nieuw boek uitgebracht over de bandsalamander (Ommatotriton ophryticus),…