Slakken
Naaktslakken kweken als voedsel dier.
Deze kweek beschrijving geld voor de gevlekte akkerslak (Deroceras reticulatum) en de grote wegslak (Arion rufus).Je kunt andere naaktslakken waarschijnlijk op een zelfde manier kweken, maar veel soorten zoals b.v. de tijgertslak (Limax maximus) zijn kannibalistisch.
Naaktslakken bemachtigen
De slakken om een kweek mee te beginnen kun je bij iemand bemachtigen die al een kweek heeft, of je kunt ze gaan vangen. Als je zelf naaktslakken wil vangen dan kun je het beste na een regenbui onder stukken schors en boomstroken zoeken. Twee volwassen exemplaren van een soort zijn genoeg om een kweek mee te beginnen. Ze zijn tweeslachtig, dus er is geen verschil tussen mannelijke en vrouwelijke naaktslakken.
Gevlekte akkerslak
Voordelen:
Ook als ze volgroeid zijn een geschikte maat om te voeren.
Groeien sneller.
Nadelen:
Leggen minder eieren.
Zijn in het begin erg klein.
Grote wegslak
Grote wegslak.
Voordelen:
Leggen veel eieren.
Worden redelijk groot geboren.
Nadelen:
Worden erg groot
Groeien langzamer
Kweek opzetten
De kweek kun je in een plastic box opzetten met een goed sluitbare deksel. Maak in de deksel wat kleine lucht gaatjes, zeker niet groter dan 1mm, anders kunnen de jonge slakjes er uit kruipen.
Op de bodem kun je het beste een goed vocht vasthoudend substraat gebruiken zoals tuin turf of cocopeat. Zorg dat er ongeveer een 3cm dikke laag op de bodem ligt, en giet hier vervolgens kokend water overheen totdat het substraat goed vochtig is, maar wel al het water is opgenomen. Het kokende water zorgt er voor dat de meeste kleine beestjes dood gaan.
Vervolgens leg je wat schoon gewassen beuken blaadjes op de bodem met wat schoon schors.
Beuken bladeren zijn het beste omdat ze niet snel verteren en schimmelen.
Als het substraat is afgekoeld plaats je de naaktslakken er in en kan de kweek beginnen.
Zorg dat de bak het hele jaar door op een koele plaats staat zo rond de 20 graden is ideaal. Zorg er voor dat het bodem substraat niet uitdroogt.
Eileg en opkweek
Net uitgekomen jongen
De eieren worden meestal tussen de bladeren en onder het schors gelegd, en komen na 2 tot 4 weken uit. Je kunt er voor kiezen om de eieren te laten liggen of om ze te verplaatsen naar een opkweek bakje. Het opkweek bakje heeft de zelfde opzet als de grote kweek bak, alleen kleiner. Als je de eieren laat liggen, dan moet je de jonge dieren vangen en naar het opkweek bakje verplaatsen. Vanaf dat de dieren geboren zijn kunnen ze worden gevoerd. En je kweekt ze op aan de hand van de grote van de salamander.
Als voedsel voor de naaktslakken kun je allerlei soorten blad groente gebruiken. Andijvie en komkommer doet het erg goed, en in andijvie zit veel calcium. Als bijvoer kun je kippen eilegkorrels gebruiken, je moet deze dan wel eerst weken in water of verschraald bier. Je kunt ook experimenteren met voer, door bijvoorbeeld wortelen te voeren kun je rood pigmenten in salamanders wat sterker van kleur maken.
Opvoeren
Naaktslakken zijn het meest geschikt voor landsalamanders of watersalamanders in landfase.
De grijzeakkerslak kan in alle verschillende grote door de meeste salamanders worden gegeten al zijn ze bij de geboorte erg klein De grotewegslak word echter zo groot dat hij vanaf een bepaalde lengte door de meeste salamanders niet meer gegeten kan worden, of slechts door volwassen exemplaren Salamandra corsica, algira of infraimaculata.
Je kunt naaktslakken het beste voeren na dat je net hebt gesproeid. Ze zullen niet snel uit je terrarium ontsnappen als ze genoeg vochtige plekjes hebben om weg te kruipen.
Je hoeft naaktslakken niet met vitamine en/of calcium preparaten te bepoederen, ten eerste omdat ze dat waarschijnlijk niet overleven en ten tweede omdat het erg gezond voedsel is.
Kleine naaktslakken zijn ideaal voer voor jonge salamanders, ze hebben namelijk een inwendig schild van calcium en je kunt ze bezitten voldoende vitamine door het voedsel dat ze krijgen.
Actueel
Japan ontdekt exemplaar van ’s werelds grootste bedreigde amfibie
Onderzoekers van de Kyoto Universiteit hebben recent de aanwezigheid van de Chinese reuzensalamander (Andrias davidianus), de grootste levende amfibie ter…
De Bedreigde Bandsalamander: Klimaatverandering en Bescherming
Dr. Uwe Gerlach, een expert in amfibieën uit Hattersheim, heeft een fascinerend nieuw boek uitgebracht over de bandsalamander (Ommatotriton ophryticus),…
Kamsalamanderpopulatie ontdekt in de duinen van Loonse en Drunense Duinen
Recent goed nieuws uit de Nederlandse natuur! Tijdens een onderzoek in Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen zijn onverwacht diverse…