Wasmotlarven
In de hobby worden met de naam wasmot eigenlijk 2 soorten aangeduid. De grote wasmot (Galleria mellonella) is de meestgebruikte soort in de salamanderhobby. De andere soort die met kleine wasmot wordt aangeduid is de Aphomia socialla, zijn ‘echte Nederlandse naam is de Hommelmot.
De larven van beide soorten leven in bijenraten en voeden zich daar met bijenwas en in mindere mate honingraat. In de zomermaanden kun je deze inheemse soorten ook in de buitenlucht aantreffen. De kweekmethode voor beide soorten komt overeen.
De mot zelf wordt zelden gebruikt als voedseldier, de larven daarintegen worden graag gegeten door landbewonende salamanders. Wasmotten zijn erg vet en daarom uitstekend als ‘booster’ voor magere of verzwakte dieren. Omdat wasmotten makkelijk te kweken zijn en graag worden gegeten worden ze steeds vaker gebuikt als hoofdvoedsel, hiervoor zijn ze echter minder geschikt omdat de voedingswaarde slechts beperkt is.
Kweek
De ingrediënten die gebruikt worden bij voedingsbodems zijn bijna bij elke kweker verschillend. Toch zijn er een paar hoofdbestanddelen te noemen die (bijna) elke kweker gebruikt.
- honing
- honingraat (kunstraat is ook goed)
- havermout of brinta
Doe dit spul samen met minimaal 15 wasmotten of poppen in een emmer waarvan de deksel is uigesneden. Met een lijmpistool plak je ijzergaas over het gat Zet het zo warm mogelijk weg.
Na 3 weken komen afhankelijk van de temperatuur de eerste wasmotrupsen uit
Blijf kweekspul aan de emmer toevoegen als bijna alles is opgegeten
Leuk is dat je alle maten voer ruim voorradig hebt op deze wijze
Actueel
Japan ontdekt exemplaar van ’s werelds grootste bedreigde amfibie
Onderzoekers van de Kyoto Universiteit hebben recent de aanwezigheid van de Chinese reuzensalamander (Andrias davidianus), de grootste levende amfibie ter…
De Bedreigde Bandsalamander: Klimaatverandering en Bescherming
Dr. Uwe Gerlach, een expert in amfibieën uit Hattersheim, heeft een fascinerend nieuw boek uitgebracht over de bandsalamander (Ommatotriton ophryticus),…
Kamsalamanderpopulatie ontdekt in de duinen van Loonse en Drunense Duinen
Recent goed nieuws uit de Nederlandse natuur! Tijdens een onderzoek in Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen zijn onverwacht diverse…